skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

Schoolherinneringen aan de Kaneelstraat

Wij zijn op zoek naar leuke herinneringen aan de Aloysiusschool (later Triangel), gelegen aan de Cuijkse Kaneelstraat. Wie wil verhalen over zijn schooltijd aan ons kwijt?

De Cuijkse Aloysiusschool aan de Kaneelstraat

Het moet vast een warme zomerdag zijn geweest. De meeste ramen van de Aloysiusschool staan wagenwijd open om de leerlingen van frisse lucht te voorzien. Later werd deze school omgedoopt tot Triangel en uiteindelijk werd het gebouw in 2013 gesloopt. Tot zover gaat onze kennis van dit Cuijkse schoolgebouw, dat aan de Kaneelstraat gevestigd was.

Wij zijn vooral op zoek naar persoonlijke herinneringen en verhalen. Heb jij jouw schooltijd hier doorgebracht of stond je misschien juist als docent voor de klas? Welke scholieren of leraren komen bij je naar boven bij het zien van deze foto? Deel je herinneringen met ons!

Reacties (14)

Ad Smulders zei op 4 april 2017 om 21:40
Ja, ook ik heb op deze school gezeten. Een jongensschool! Op de foto links vooraan op de begane grond, was de koffiekamer voor de leerkrachten. En achteraan op de foto stond, los van de school, gescheiden door een smal gangetje, de oude muziekschool.
In de trappenhal van school, met onderaan de toiletten, was een groot glas in lood venster, dat nu in de Martinuskerk hangt.
In de gangen, zowel beneden als boven, waren allemaal ramen die uitkeken op de binnenspeelplaats. Voor die ramen stonden oersterke planten-geraniums en christusdoorns- die zo af en toe een keer water kregen.
Als je vanuit de Kaneelstraat het schoolplein op kwam, dan was het eerste deel overdekt. Vooruitkijkend keek je toen tegen de oude achtermuur van de schouwburg aan. Als er in de winter sneeuw lag, was er iedere pauze wedstrijd wie het hoogste tegen die muur kon gooien. Als je bovenóp de schouwburg kon gooien, dan was je die dag dé man (jongen).
Van de leerkrachten herinner ik mij: frater Jean Baptist (een tennissende frater- was wel apart in die tijd), de heer Markhorst, de heer Lankveld, de heer Cöpp.
In die tijd liepen de klassen van 1 t/m 6. Vagelijk herinner ik mij ook nog klas 7. Dat waren behoorlijk grote knapen. Ze moesten nog 1 jaar op school blijven omdat ze dan pas oud genoeg waren om niet meer naar school te hoeven en aan het werk konden gaan.
Tiny Holtmeulen zei op 1 maart 2018 om 12:11
Hallo Lisette,
Ik weet niet of je nog bij BHIC bent maar ik vertel tovh het een en ander over de Aloysius school. Ik heb er in de 4e, 5e en 6e klas gezeten. 1-2 en 3 zat ik in de oude "Fraterschool"die achter de Aloysius school. Ik zat bij in de 4e klas bij meester Beelen, bijnaam "De Stalen", hij liep altijd stijf recht op en was een strenge meester. Als je iets verkeert had gedaan dan kon je met een stapel boeken op gestrekte armen voor het bord gaan staan. In de 5e klas zat ik bij een frater, waarvan ik de echte naam niet meer weet, maar zijn bijnaam was "De Boer". Hij van een boeren familie. Hij gaf Catechismus les. Wij, de leerlingen, probeerde altijd om hem over vee en de natuur te sturen, Dat was zijn Lievelings les. Hij kon uren er over vertellen. Ook mocht de hele klas mee naar de Fokveedag, die was aan de Maas bij het Hagelkruis. Feest voor ons, weer een Catechismus les voorbij gegaan. De 6e klas zat ik bij Frater Raymundo, bijnaam "De Paarse". Hij had een rood/paars gezicht, waarvan weet ik niet, heeft hij ook nooit gezegd. Hij was ook het hoofd der school. had je het te bont gemaakt moest je bij hem op het matje komen en werd je flink streng verteld hoe je je moest gedragen. Toch hebben we er ook mooie dagen gehad. Nu staat er de Schouwburg en een deel is het parkeerplaats. Weg Aloysius school.
Albert zei op 1 maart 2018 om 13:41
Correctie:
Mijn kinderen hebben tennisles gehad van Frater Jan Baptist. Hij stond landelijk, bij KNTB, bekend als een zeer goede tennisleraar, die zijn leerlingen vooral een goede techniek bij bracht. Dat moet zelfs Richard Krajicek weten en ervaren hebben, die in het begin van zijn tennisloopbaan ook graag in het Land van Cuijk kwam tennissen.
Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 1 maart 2018 om 14:14
Bedankt voor het delen van al jullie persoonlijke herinneringen aan deze school, Ad, Tiny en Albert! Leuk om te lezen dat de paters onderling erg van elkaar verschilden: van strenge meesters tot zelfs een tennissende frater! Zouden er misschien nog foto's zijn van deze bijzondere leraar?
Tiny Holtmeulen zei op 3 maart 2018 om 12:54
Hallo Albert,

dat zou kunnen, maar toen er getennist werd was ik al een poos van de Aloysius school we en zat in de 2e klas van de technische school, dus dat heb ik niet meer meegemaakt.

groet Tiny
Hans zei op 8 september 2020 om 12:59
Deze school heeft ook voor mij herinneringen.
Inderdaad de wintermaanden waren een goede gelegenheid om sneeuwballen op de schouwburg te goeien, of achter de frater aan rennen voor een snelle en lange glijbaan op het schoolplein.
Verder weet ik nog dat er een hok was naast de gymzaal. Hier werd heel veel oud papier verzameld door die zelfde frater en doorverkocht. Mogelijk voor de missie in de jaren 50/60 een erg populaire bestemming.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 9 september 2020 om 10:34
Hallo Hans, bedankt voor je reactie. Verzamelden jullie als leerlingen dat oud papier, en ging je daarvoor dan langs de deuren? Weet je nog hoe dat zat?
Hans zei op 9 september 2020 om 12:25
Wat mij nog bijstaat is dat het papier door iedereen kon worden aangeleverd.
Niet duidelijk of het op een bepaalde dag was maar dat denk ik wel.
Ik weet ook niet meer waar het naar toe ging, wel dat het hok werd leeggemaakt als het vol zat.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 10 september 2020 om 09:50
Ah op die manier, ik krijg daar nu toch wel aardig een beeld bij. Bedankt voor je aanvulling, Hans.
Martijn van Heereveld zei op 8 december 2020 om 18:12
In de tijd dat de katholieke basisscholen in Cuijk-centrum moesten fuseren, heb ik (na de Sint Annastraat en de Helwigstraat) hier aan de Kaneelstraat mijn laatste jaren basisonderwijs gehad. Klas 4 bij Ger van de Boogaard en Mien Steverink, klas 5 bij René Siroen en (na de invoering van het badisonderwijs in 1985) groep 8 bij Frans van Lankveld en Henk Pepping. Overigens mochten we alleen die laatste bij de voornaam noemen.

Ik heb er een prima tijd gehad al vond ik de meeste docenten van de voormalige Aloysiusschool wel behoorlijk streng.
Sowieso ervaarde je de eerste tijd na de fusie dat het voor sommigen een verschil maakte of je van de meer volkse Christus Koningschool was of van de wat keurigere Aloyisius. Gelukkig bleek dat onderscheid vooral bij volwassenen tussen de oren zitten en verlieten wij als een hechte groep 8 de school. Een leuke klas waarvan veel mensen elkaar nog steeds zien al waren er toen ook wel een paar kinderen die er een beetje buiten vielen.

Naast sneeuwballen gooien tegen de schouwburg kan ik me vooral ook het kastie (een soort slagbal) herinneren. Ik was er niet goed in maar Peter van Voorst wel. Hij wist de bal niet alleen tegen de schouwburgmuur te slaan maar ook door de ruit van de naastgelegen muziekschool.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 9 december 2020 om 14:39
Mooie herinneringen, Martijn, dat is dan in de jaren tachtig geweest? En wat leuk dat een aantal van jullie elkaar nog steeds ziet. Is er dan een speciale anekdote (of persoon) die altijd nog voorbij komt?
Rita Roelofs-Noij zei op 15 februari 2021 om 16:50
Wie kan meer vertellen over frater Raymundo? Hij was leider van een knapenkoor dat later werd heropgericht als mannenkoor Cantare Hieruit is het Karnavalskoor De Knuppels geworden.
martin roelofs zei op 14 februari 2023 om 16:47
Rita ik was 2 jaar jonger als Boy begonnen met zingen in de 2de klas bij Raymundo, een fijne man
later bij het jonge mannenkoor en geeindigd bij de Knuppels
mooie tijden. onder lei
ding Van Raymudo een operette opgevoerd in cuijk grave en tilburg.
groeten martin
Mieke Kerskes - Hendriks zei op 9 juli 2023 om 13:03
Frater Raymundo studeerde met de leerlingen van de “ Christus Koning School “ en de “ Aloysius School “ de operette “ Goudhaartje en de Troubadour “ in met in de hoofdrollen Ria Vergeest, Rudy of Rudie Wolters en Jan Remmers. De operette werd uitgevoerd in de Schouwburg t.g.v. een feest van Pastoor van den Acker. Het script - muziek en tekst - heb ik naar het “ Cuijks Archief “ gebracht.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen