skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Van Barbier tot Barbershop

In 1900 heette het de kapper. Nu in 2024 zijn er de Haarstylisten en is er de Barbershop om je te laten scheren of je baard te laten verzorgen.

Scheerbeurt bij de kapper
Scheerbeurt bij de kapper

Vroeger lieten de meeste mannen zich maar eens in de week scheren bij de kapper. De dokter, de notaris en de pastoor hadden ieder hun eigen zeepbakje en kwast bij de kapper in de kast staan en kwamen om de andere dag om te scheren op een afgesproken tijd. Ook kantoor- en zakenmensen zag de kapper graag komen, want die kwamen ook om de anderhalve dag en al vroeg.

In de oorlog betaalde men voor het scheren ƒ 0,20 en knippen ƒ 0,65. Voor de kinderen was het knippen ƒ 0,45. In de jaren ‘60 kostte knippen ƒ 0,90 en scheren ƒ  0,45.

Op zaterdag kregen de mannen die geschoren moesten worden voorrang en als ze dan ook nog geknipt moesten worden werd dat gelijk mee gedaan.

Scheermes en kwast
Scheermes en kwast

Scheren met het mes als je je ingezeept had durfden vele mannen niet, vandaar dat ze eens in de week naar de kapper gingen om zich te laten scheren en dat was op zaterdag. Het kon wel eens gebeuren dat ze zich door de week lieten scheren, maar dat was als ze een feest hadden of weg moesten.

Voor de kinderen was het op woensdagmiddag de tijd om geknipt te worden. Dan was het erg druk en rumoerig. Dan mocht je niet in de salon komen en moest je in de winkel - waar vier stoelen stonden - wachten en vooral geen herrie maken. Maar Nolda, de vrouw van de kapper, zorgde er wel voor dat alles ordelijk verliep!  Waren de stoelen vol dan kon je buiten op je beurt wachten tot er een stoel vrij was en kon je buiten nog even spelen tot Nolda je kwam roepen.

Er werd geknipt door twee personen, de oude Jan en zijn zoon. Het knippen ging toen nog met een handtondeuse. Dat kon de zoon het vlugste en als je niet goed stil zat trok hij de tondeuse ‘n keer snel omhoog zonder dat hij knipte. Dan riep je wel “Auw!”  “Eigen schuld,” zei hij dan, “dan moet je maar stil zitten!” En dat hielp ook de volgende keer. Er was maar één model: hoog opgeknipt. Of helemaal kaal, want als je pet op je hoofd zit zie je er toch niets van en past hij goed.

Scheerschuim en wegwerpmesje
Scheerschuim en wegwerpmesje

In al de jaren zijn de tijden veranderd met het scheren. Eerst met het mes en de kwast om in te zepen, daarna nog inzepen en scheren met het krabbertje. Een mesje had toen twee snijkanten.  In de oorlog was het moeilijk om aan mesjes te komen en daarbij waren ze snel bot. Daarop had mijn vader iets gevonden: hij nam een cilindrisch glas, deed er een beetje Vim in, maakte het nat en ging met zijn vingers het mesje op en neer bewegen tegen de zijkant. Dan nog omdraaien en het was weer scherp voor even.

Daarna kwamen het scheerschuim en de wegwerpmesjes. Dat was een hele verbetering, ze worden nu nog gebruikt en zijn er in vele varianten. Voor het gemak en zuivere werk kwam het elektrische scheerapparaat op de markt, wat thuis, op het kantoor of zelfs in de auto ook wordt gebruikt.

Elektrisch scheerapparaat
Elektrisch scheerapparaat

Reacties (8)

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 16 april 2024 om 21:23
Die woensdagmiddag voor de kinderen; dat is volgens mij nog wel een tijd lang geweest. En een snelle zoektocht online leert me dat er nog steeds kappers zijn die dan een speciaal tarief hanteren (hoewel je ze wel met een zaklamp moet zoeken...)

Leuke bijdrage, Gerard!
André Witlox zei op 16 mei 2024 om 21:19
Behalve Jan Swaans, diens vrouw Nolda en zijn zoon die we Piet lip noemden zie ik de ingelijste plaat voor me die in de kapsalon aan de muur hing met een tekst die ik me mijn leven lang (80 inmiddels) ben blijven herinneren: "Wie scheert met verstand, zeept in met de Vergulde Hand".
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 17 mei 2024 om 13:51
Wat een mooie herinnering André. Zo zie je maar weer hoe lang een goede reclamespreuk blijft hangen !
André Witlox zei op 17 mei 2024 om 13:54
Inderdaad Mariët, daar hadden ze toen nog geen duur marketing- adviesbureau of webdesigner voor nodig; losse polswerk,,,,,
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 17 mei 2024 om 15:06
Maar wél meteen raak !
Dries Tijssen zei op 17 mei 2024 om 16:59
Dat is helemaal waar dat ik destijds op de woensdagmiddag eens per maand geknipt moest worden Jans zwaans zijn vrouw Nolda heeft mij meerdere keren het hoofd achterover gehouden omdat ik bang was van dat papieren kraagje en die kraag van dat witte schort die altijd veel te strak om mijn nek zat,het schort had toendertijd wijde mouwen en daarvoor moest ik met de armen naar voren gaan zitten heel vaak was ik dan van schaamte rood geworden en de wachtende zag ik dan lachen dat kon ik in de spiegel zien wat me nog bijstaat.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 17 mei 2024 om 19:16
Wat leuk dat jij deze kapper en zijn vrouw ook nog herinnert, maar zo te lezen waren dat niet de meest leuke herinneringen uit jouw jeugd, Dries.
Hans de Jongh zei op 18 mei 2024 om 10:09
Leuke memorie zoals Dries dat vertelt,ik ben van Eindhoven en herken mij er zelf ook in hoe dat door hem uitgelegd word,de kapsalon die in ons gezin ingeburgerd was .ze waren met drie man aan het knippen,weet ook nog altijd dat als meneer pastoor kwam altijd voorging.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen