skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen Bhic

Werkverschaffing

Henk Buijks
Henk Buijks Bhic
vertelde op 26 oktober 2009
bijgewerkt op 18 november 2013
De afgelopen weken is regelmatig gewezen op het gevaar dat de bankencrisis overslaat naar de wereldeconomie. We zouden dan in een ‘echte’ crisis kunnen belanden. Als vanzelf denk je daarbij aan werkloosheid en werkverschaffing.

Deze foto past zo op het oog prima in het crisisscenario: grote en kleine mannen uit Boekel aan het werk in de bossen.

Toch is hier geen sprake van werkverschaffing. Omstreeks 1920 kon de gemeente mannen oproepen voor hand- en spandiensten, bijvoorbeeld om zandwegen te egaliseren of bomen te rooien. Een overblijfsel van feodale tijden van weleer.

Zijn er in Boekel en omgeving nog mensen in leven die dit is overkomen? En, wie weet, misschien herken je iemand van de mannen en jongens op de foto.

We zijn nieuwsgierig naar je ervaringen en reacties.

Reacties (6)

Maria van Eck van der Zanden zei op 26 oktober 2008 om 16:38
Ik stond er van te kijken dat de foto van mijn Opa in de krant stond.
Ik heb die foto ook.
Maar wat ik altijd heb gehoord, is dat ze daar het grondwerk gaan maken voor de kerk of het klooster dat weet ik niet meer.Ik kan ook niet geloven dat er bij de werkverschaffing zo'n kinderen bij zijn.het bos links is het bos achter het klooster waar een bankje stond waar mijn tante graag zat.
Gegroet Gerrit en Maria van Eck vd Zanden.
Henk Buijks (namens BHIC) zei op 27 oktober 2008 om 11:33
Dag Maria en Gerrit,
Inderdaad is het vreemd dat zoveel kinderen betrokken zouden zijn bij een werkverschaffingsproject van de gemeente, hoewel in die tijd op het platteland kinderen vaak werden ingeschakeld.
In dit geval gaat het dus om vrijwillige arbeid in dienst van kerk of klooster, dichtbij of zelfs in het dorp. Dat laatste kan mede verklaren dat er zoveel kinderen op de foto zijn gekomen.
Overigens, wie op deze foto is jullie opa? In ieder geval dank voor jullie reactie!
Bart van de Ven. zei op 3 november 2008 om 16:51
Het betreft hier hand en spandienst waarbij de mannen uit een bepaalde buurt of wijk werden opgeroepen als er bijvoorbeeld een fietspad moest worden opgeknapt. Het was een gemeente verordening die nog lang heeft voortbestaan in Boekel. In het gemeentearchief van Boekel heb ik een lijst aangetroffen waarop 13 personen van gehucht Berkhoek uit Boekel en 5 uit het gehucht Esdonk onder Gemert,
opgeroepen worden hand en spandiensten
te komen verrichten bij het opmaken van de zandweg van de Berkhoek Boekel,naar Esdonk Gemert,en wel op
6 dagen in de maand juli van het jaar 1951. Toen gold blijkbaar nog die gemeentelijke verordening. Voor de personen op de foto kom ik later terug.Bart van de Ven, Boekel.
"Sint Achten op Boeckel", Heemkunde zei op 27 november 2009 om 20:58
Inwoners van Boekel opgeroepen voor de gemeentelijke hand en spandiensten in het bos achter het St. Petrus gesticht. Eind 1800 en begin 1900 was dit werk een soort gemeente belasting. Enkele personen op de foto: Johan van de Broek, M. an .e. Valk, M. Tielemans, H. Timmers, Pietje Kerkhof, J. van der Aa, W. van Lin, L. Sissen, H. Rijken, W. Geerts, Th. van de Zanden, W. de Bie, Klaas Coppens, J. Verbeek, J. Coppens, F. van Lankveld, Th. van den Heuvel, J. Klokgieters.
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 30 oktober 2014 om 22:09
De jongen in het midden met de witte trui is mijn vader Willie J. de Bie zoon van Bakker Grard de Bie uit de Kerkstraat. Hij is hier +/- 12 jaar. Hij is geboren op 2 maart 1913. Dus deze foto is zéér waarschijnlijk uit 1925. Als je nu weet dat de huidige St. Agatha - Kerk in 1925 is gebouwd, en dat ik m'n moeder ooit heb horen vertellen dat er met de bouw van deze kerk rails liepen, vanaf achter waar later Sancta Maria kwam, naar de te bouwen kerk, waarop wagentjes met zand reden . Zou 't kunnen zijn dat de arbeiders op deze foto zand opgroeven voor de bouw van deze kerk. Maar dit is speculatie. 'n heel oud iemand zou dit al dan niet kunnen bevestigen. Maar 't valt wel dicht bij elkaar.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 31 oktober 2014 om 11:14
Ja Gerard, dat is een interessante aanname! De lijntjes lijken hier wel allemaal samen te komen he? Feit is dat we in ieder geval jouw vader als ijkpunt voor het jaartal hebben. Het zou inderdaad mooi zijn als er mensen zijn die het verhaal over de bouw van de kerk kunnen bevestigen. Door jouw bijdrage is de foto in ieder geval nóg intrigerender...

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

Doe mee en vertel jouw verhaal!