skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic

Willy van de Kerkhof (1951-…)

Niet PSV, maar FC Twente-trainer Kees Rijvers ontdekte aanvankelijk de Helmonder René van de Kerkhof en wilde hem naar Enschede halen. René kwam echter niet zonder tweelingbroer Willy, dus lapte FC de benodigde extra fl. 1.500,- maar bij. Binnen enkele weken speelden de 19-jarige broertjes vervolgens als basisspelers van FC Twente samen in de eredivisie.

Foto: Bert Verhoef, 1975 Coll. Nationaal ArchiefHet duurt toch nog drie seizoenen voordat ook bij PSV eindelijk de ogen open gaan (mogelijk dankzij trainer Rijvers die intussen in Eindhoven werkte) en men de broertjes Van de Kerkhof een contract aanbiedt. Willy zal de rest van zijn carrière voor “De Boerûh” van 040 blijven spelen….

Willy was breed inzetbaar: een snelle middenvelder, die in de aanval durfde te gaan, maar die vooral ook fanatiek achter iedere bal aanjoeg en zo in de verdediging de gaten dichtliep die ploeggenoten lieten vallen. Hij dankt er zijn bijnaam “De Stofzuiger” aan.

Toen hij eenmaal voor PSV speelde, kon ook interim-bondscoach Rinus Michels niet om hem heen. Uiteindelijk zou Willy 63 keer voor het Nederlands elftal spelen, waaronder tijdens twee EK’s en éen wereldkampioenschap, waarbij hij twee keer in de finale stond.

Zijn loopbaan leest toch al als een jongensboek: zes keer landskampioen, drie keer de Nederlandse beker, 1 Uefa-cup en uiteraard de Europacup.

Het was Pelé zelf die de Van de Kerkhofs in 2004 opnam in zijn internationale lijst van “beste nog levende voetballers aller tijden”. Wij vinden het dan ook een vanzelfsprekendheid om Willy voor het “Brabants Elftal van de eeuw” voor te dragen!

Foto's: Bert Verhoef, 1975 Coll. Nationaal Archief en Wikimedia

 

Reacties (2)

Aad Eggen zei op 23 oktober 2017 om 15:46
Een leuk verhaal maar... Ik vind dat een foto van een schietende Willie van der Kuilen beter bij zijn verhaal plaats moet hebben en niet (ondanks dat ik de andere Willie zeer bewonder) bij Willie van de Kerkhof. Dan hier liever een actiefoto van hem.
Frans van de Pol zei op 25 oktober 2017 om 11:59
Beste Aad,

Dank voor deze correctie: de actiefoto was inderdaad van de "verkeerde" Willy, en is inmiddels verplaatst naar het verhaal over Willy van der Kuijlen.

We hadden hem graag vervangen door een actiefoto van Willy van de Kerkhof, maar die zijn verbazend moeilijk te vinden. Rechtenvrije exemplaren, tenminste...
Misschien dat een van onze bezoekers nog een zelfgemaakte foto van Willy in actie heeft die hij/zij met ons wil delen. Wij houden ons aanbevolen!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.