
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Overdag werkte hij aan zijn schoenenzaak aan het Kerkplein, in hartje Den Bosch, samen met zijn vrouw Rietje. Maar ’s avonds gingen zijn keurig gepoetste brogues uit en de pantoffels aan. Dan schreef Wim Kersten in alle rust zijn teksten, keurig in een schriftje.
'Bij ons staat op de keukendeur
Het is niet altijd rozengeur'
Of
‘Weet je wat ik wel zou willen zijn?’ Grote kans dat je antwoord op die vraag nu zo kan zingen. Volgens kenners verwijst Het Bloemetjesgordijn naar de essentie van het carnaval: het idee van laat maar waaien, wapperen als een gordijn: de tijd om je te uiten.
Dat Kersten een carnavalskanon zou worden, zit aanvankelijk niet in de planning. Zijn familie bestiert al sinds 1911 een schoenenzaak, en de loopbaan van Wim is hiermee uitgestippeld. Totdat zijn oud-pianodocent Theo Trimbosch hem aanraadt deel te nemen het jaarlijkse Oeteldonkse liedjesfestival ’t Kwèkfestijn waar hij prompt tweede wordt. Zelf ziet Kersten wel een overeenkomst tussen zijn twee vakterreinen: 'Mijn platen lopen even lekker als mijn schoenen.'
Samen met Joep Peeters vormt hij daarna het duo De Twee Pinten. In eerste instantie ziet de platenmaatschappij weinig in het lied Bij ons staat op de keukendeur. Als het toch wordt uitgebracht, wordt het een grote hit: er worden 50.000 plaatjes van verkocht.
Wim Kersten, Toon Hermans, Joep Peeters - Erfgoed 's-Hertogenbosch (Het Zuiden) 0060521
De Twee Pinten worden ongekend populair, met de drukste tijd zo’n 20 optredens per week in de carnavalsperiode. Kersten vindt het schrijven van teksten leuk maar het toeren niet. Als Joep Peeters aangeeft professioneel door te willen, stopt Kersten.
Liever buigt Kersten zich – na een werkdag in de schoenenzaak – over zijn schrift en schrijft ook nummers als de melancholische evergreen, Er is een Amsterdammer doodgegaan. Later staat hij toch nog regelmatig op de bühne, maar in zijn hart blijft vooral een zingende schoenverkoper. Maar wel een met een fenomenaal taalgevoel.
Andermans Veren Extra is een spin Off van het AVROTROS radioprogramma Andermans Veren. Deze podcast gaat dieper in op kleinkunstonderwerpen waarvoor in de reguliere radio-uitzendingen doorgaans geen ruimte is. Andermans Veren Extra is te vinden via kanalen als Apple Podcast, Spotify, podcast.NPO.nl en de website van NPO Radio 5. Benieuwd naar de podcast? Luister hier:
Deel 1:
Deel 2: