
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
foto's: Suus Heersema
“Één van mijn eerste herinneringen aan het binnenkomen van de stad Den Bosch was de geur van koffie, afkomstig van de Gruyterfabriek in de binnenstad. Dat gaf direct een heel vertrouwd gevoel.” Verbruggen gaat als 18-jarige naar de sociale academie, wordt maatschappelijk werker en weet meteen dat hij dat nooit wil als beroep. Via de krakers- en homowereld komt hij in aanraking met radio.
In de jaren zeventig en tachtig zorgt namelijk de kraakbeweging – door haar zoektocht naar woonruimte en de bezetting van leegstaande monumentale panden – dat juist deze gebouwen blijven behouden. Op die manier wordt onder meer voorkomen dat de Johannes de Deo aan de Papenhulst, het Redemptoristenklooster in de Josephstraat, de voormalige Rijks-HBS aan de Hekellaan en het klooster Jan Baptist in de Sint-Jorisstraat door de slopershamer worden neergehaald. Verbruggen gaat met een radiozender de stad in om verslag te doen van alle politie-acties bij ontruimingen en is direct verkocht. Na verschillende lokale omroepen en Omroep Brabant wordt hij radio- en tv-verslaggever van de NOS.
“Den Bosch heeft meerdere plekken waarmee ik me heel vertrouwd voel. Iedere ochtend begin ik met een kop koffie op de Vismarkt, op een steenworpafstand van mijn huisje in de binnenstad. Dat is een vast onderdeel van mijn dag; da’s ook echt mijn uurtje waarin ik de omgeving in me opneem, naar toeristen kijk, van een afstandje kan aanschouwen wat er gebeurt. Heel rustgevend.”
(Onder de foto vertelt Theo verder over zijn grote schrik in Den Bosch, in 2016)
Maar ook de Markt neemt een speciale plek in. “Nu – op maandagmorgen – is het helemaal leeg. Daar geniet ik van. Vreemd was het toen in juli 2016 het Pearle-pand instortte. Ik kwam na een etentje uit Vught en zag een grote wolk boven de stad. Stof bleek al snel. Ik schoot meteen in de werkmodus en kon live in het televisiejournaal van elf uur 's avonds en op de radio bij Met het oog op morgen. Het was heel bevreemdend om na al die jaren nieuws te kunnen verslaan van bijna uit je eigen achtertuin.”
De hang naar vroeger wordt groter nu hij zelf ouder wordt, merkt hij. “Je blijkt toch een onderdeel van een groter geheel. Ik vind het prettig om te zien en te voelen dat geschiedenis om je heen is. Dat vind je in Den Bosch bijna op iedere hoek van de straat. Dit is mijn thuis; dat voel ik ook echt zo.”
Lees meer verhalen van Bekende Brabanders
Wil je zelf rondkijken op de Bossche Markt in 1550? Klik dan op deze 3D-animatie, gemaakt door Erfgoed 's-Hertogenbosch.