skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

Bloedig einde van verjaardagspartijtje

De Beugense gemeenteveldwachter, Piet Verheijen, heeft een treurige taak te verrichten op dinsdag 19 november 1935. Hij doet aangifte van het overlijden van een jonge Beugenaar. Twee dagen eerder, op zondagmiddag de 17e, is de jongen stervend op straat aangetroffen. In alle haast was dokter Korte uit Boxmeer nog gewaarschuwd. Maar toen die arriveerde, kon de huisarts niets anders doen dan de dood vaststellen. De jongeman was doodgebloed.

16-jarige bekent, zo staat in het krantenartikel

Johann Siebers, zo heette hij. Een jongen van de Beugense Haart die zijn brood verdiende als arbeider op de steenfabriek. Samen met twee vrienden had hij die zondagmiddag bij café Van den Bosch zijn verjaardag gevierd. De vrijdag daarvoor was hij 20 jaar geworden.

Ze hadden een potje biljart gespeeld. En uiteraard waren er de nodige glazen bier gedronken. Het bier viel bij de één beter dan bij de ander. Vooral de jongste van het stel, amper 16 was die, laten we hem hier maar Jantje noemen, had eigenlijk meer gedronken dan zijn jonge lichaam verstouwen kon. Toch zeker een glas of acht. De derde in het spel was de oudste. We noemen hem Theo, hij was 23 jaar. Theo vrijde met een oudere zus van Jantje. Het stel was zelfs al verloofd.

Rond de klok van vijven vertrekt het drietal uit het café. Op de fiets gaat naar Boxmeer, waar Jantje woont. De drie zijn goed en wel onderweg of er komt ruzie. Iets over melkrijden. Het gaat vreselijk mis. Het drietal stapt af. Jantje haalt uit met een mes en steekt Johann in de hals. Een slagader wordt geraakt. Volgens sommige bronnen kan Johann nog een meter of honderd doorlopen en zakt hij dan in elkaar, op de stoep van een woonhuis. Bewoners die te hulp schieten, horen hem nog zeggen: "Ik ben geraakt." Zijn metgezellen zijn er dan al vandoor. In paniek. Ze haasten zich naar de ouders van Jantje, Theo's beoogde schoonouders, en vertellen over de ruzie. Dat Johann Siebers op straat ligt. Jantjes vader gaat op onderzoek uit en belandt bij het dode lichaam.

Theo neemt dan een overhaast besluit. Hij zegt tegen de politie dat hij de dodelijke steek heeft toegebracht. Om het jonge broertje van zijn bruid te beschermen. Maar eenmaal opgesloten, krijgt hij spijt. "Wat ben ik begonnen? Ik heb het niet gedaan!", zegt hij volgens de Telegraaf tegen zijn cipiers. De politie ondervraagt Jantje en die bekent. Al kan hij zich weinig herinneren, hij had veel te veel gedronken.

Een paar maanden later, na een zitting achter gesloten deuren, krijgt de jeugdige dader 12 maanden cel opgelegd, waarvan 6 voorwaardelijk. Het Openbaar Ministerie gaat echter in beroep en de straf wordt omgezet in anderhalf jaar. Welke straf voor een moord wel héél laag is en in strijd met wat God in Zijn Woord eischt van de Overheid, schrijft het Staatkundig Gereformeerd Nieuwsblad de Banier verontwaardigd.

Dit verhaal is geschreven door journalist/schrijver Geurt Franzen (www.geurtfranzen.com) en verscheen eerder in dagblad De Gelderlander (www.dg.nl/maasland).

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen