skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic

De kom van Sint Hubert rond 1825

Jan Lange
vertelde op 10 oktober 2009
bijgewerkt op 18 november 2013
Op deze kadastrale kaart zie je de situatie van de dorpskom van Sint Hubert anno 1825. Bovenin zie je de Voordijk met daaronder de beek, die vanuit Mill komend door De Koekkoek loopt. Verder naar rechts buiten de kaart gaat de Voordijk over richting De Voort.

De boerderij van Hendrik Jans Kerkhofs (nr. 309) is te lokaliseren als de oude, in de vorige eeuw verdwenen boerderij van Jan van Dommelen aan de huidige St. Hubertsebinnenweg. Rechts op de kaart zie je het begin van de aanduiding “het Breeksel” (een goed, voor het eerst vermeld in 1414  in het archief van het St. Catharinagasthuis te Grave).

Centraal staat de op het oosten georiënteerde St. Hubertuskerk. Onder nr. 311 is ingetekend het schoolhuis/woonhuis van koster Antoon Selten. Nr. 317 is het kerkhof. Rechtsonder de kerk is de in 1796 gebouwde oude pastorie afgebeeld met tuin en vijver. Onder nr. 319 het huis van winkelier Hendrik Gerrits Storme, het huidige witte huis aan de voet van het kerkhof. Opvallend in de bebouwde kom is de heide vlakbij de pastorievijver, eigendom van de Roomse Gemeente van Mill. Werden daar soms bijen gehouden ?

Uiterst rechtsboven ligt de hoeve van Maria Anna Pluck, de weduwe van Arnoldus Willems van der Sluis (nr. 158). Het X-teken in de beek is waarschijnlijk een sluis in die beek. Van de vader van Arnoldus, Willem Reijnen wordt in 1745 gezegd, dat hij te Sint Hubert verdronken is, nadat hij van de vlonder is gevallen. Dat zou dus heel goed in deze beek gebeurd kunnen zijn!

Reacties (8)

Mimi Verbruggen zei op 10 oktober 2008 om 10:38
Deze week nog vond ik de memorie van successie bij het BHIC van mijn bet-, betovergrootouder Lambertus Verbruggen, gedoopt 6-3-1747 te Veghel en gestorven 7-7-1833 te Sint Hubert.
In de memorie stond o.a. het volgende:
Dat het vastgoed door hem nagelaten uit de helft van het navolgende bestaat:
1. een huis, schuur, smederij, moeshof en aangelegen bouw en weiland te Sint Hubert aan den voordijk, groot ongeveer een bunder, palende Mathijs Selten.
2. een perceel bouwland aldaar groot vijftig roeden palende Pouwel Rutten
3. een perceel bouwland genaamd de nieuw Erven, groot een bunder twintig roeden.

Dus ik ben heel blij met dit kadasterkaartje. Ik zelf woon in Heemstede en ik ben daardoor niet altijd in de gelegenheid om weer verder te gaan zoeken bij het BHIC.
Hartelijke groeten
Jan Lange. Nw.Vennep zei op 10 oktober 2008 om 23:25
Dag Mimi, via Google vindt je de site www.watwaswaar.nl. Ga met de cursor over de kaart van NL en zet deze vast op Mill en St. Hubert, met name de kadastrale kaarten sectie C 02 (kom St. Hubert), C 01 (De Voort en De Berg) en Sectie B 03 (het vervolg van de Voordijk en de omgeving Het Ven/De Koekkoek).
Onder "meer afbeeldingen" vindt je de daarbijbehorende legger, die je info geeft over de op de kaart genoemde kavelnummers. Daar worden de eigenaren beschreven, hun beroep en de aard, de omvang en de belasting over het onroerend goed.
Op kaart B 03 vindt je, wat jij zoekt.
Op de hierboven op deze pagina getoonde kaart van de Kom van St. Hubert zie je onder nr. 149 de schuur van Paul Wilbers Rutten. Op B 03 vindt je op de Voordijk pal aan de overzijde van die schuur onder nr. 474 het huis en erf van landbouwer Paul Wilbers Rutten, direct daarnaast aan dezelfde zijde richting Mill onder nr. 475 huis en erf van de Erven van hoefsmid Lambert Verbruggen en daarnaast onder nr. 482 huis en erf van landbouwer Matthijs Jordens Selten.
Dus vanuit Heemstede is er nog heel wat te vinden. Ikzelf heb dit jaar een familieboek Lange uit Mill-St. Hubert gepubliceerd; daarin staan ook veel gegevens, die jou zullen interesseren. Zie hierboven op de webpagina onder Stamboom en klik dan Forum aan; daar vindt je een item over dat boek.
Jan zei op 16 november 2013 om 16:10
Hallo Jan,
In jouw verhaal noem jij de naam van Arnoldus Willems v d Sluis. Dit is een van mijn voorvaderen.

Ik heb geprobeerd de locatie van zijn woning
thuis te brengen en ben via het kadaster te weten gekomen dat de woning later door de familie Willems aan de familie Nabuurs is verkocht.

Volgens mij moet het dan gaan om het huis waar de fam van Tien Nabuurs aan de past. Jacobsstraat heeft gewoond.

Kun jij dit bevestigen

Jan willems (oud dorpsgenoot)
Jan Lange. Nw.Vennep zei op 16 november 2013 om 19:29
Dag Jan,
Je hebt een broer Theo, bij wie ik in de klas zat ?
Lijkt mij ook dezelfde locatie, gezien de hoek met de Voordijk.
Ken je de Yahoo-website van Genealogie Land van Cuijk, daar vindt je onder Files>Boeken het Parenteel Deel I fam. Lange. Onder V wwww vindt je Willem Walterus v.d. Sluijs met zijn kinderen en zijn voorgeslacht.
Link:

http://us.rd.yahoo.com/evt=42879/*http://uk.groups.yahoo.com/group/landvancuijk-genealogie

Jan Willems zei op 17 november 2013 om 14:45
Hallo Jan,

Bedankt voor je bevestiging vaan mijn vermoeden
en de verwijzing naar Yahoo.
Mijn broer Theo was inderdaad een klasgenoot van jou.

Groeten

Jan
DMC Fregeres zei op 8 april 2018 om 17:14
Beste meneer , mevrouw, We zijn op zoek naar een onderduikadres in de tweede wereldoorlog. het was een huisje van janus en Kee Willemse in Sint Hubert in de gemeente Mill. Ik zou daar graag een foto of documentatie over vinden in verband met herdenking. Is er iemand die iets van de familie afweet en de locatie van het huisje. Ze woonde er in tijd van oorlog met 2 gezinnen. en veel kinderen waardoor de onderduik zoon niet opviel. Hartelijke dank, groet Dinah
Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 10 april 2018 om 10:38
Beste Dinah, bedankt voor je reactie op dit verhaal. Je kunt denk ik het beste eerst even contact opnemen met de gemeente Mill en Sint Hubert, aangezien daar alle bouwvergunningen en -tekeningen vanaf 1931 liggen. Wellicht heeft de familie Willemse na 1931 een huis laten bouwen of een verbouwing gedaan en zijn er meer gegevens te vinden over de locatie van het huis in een bouwdossier.

Daarnaast zou ik je willen adviseren om contact op te nemen met de Heemkundevereniging van Sint Hubert. Mogelijk weten zij de locatie aan te wijzen waar deze familie heeft gewoond. Verder zouden ze misschien over fotomateriaal kunnen beschikken. Meer informatie vind je op hun website: http://www.sthubert.nu/heemschut/

Mochten bovenstaande organisaties je niet verder kunnen helpen, dan zou je nog via de kadastrale archieven kunnen kijken of je meer gegevens kunt vinden. Dit is alleen mogelijk als de familie zélf eigenaar is geweest van het huis en wanneer ze voorkomen in de alfabetische naamlijst. Deze kadastrale archieven zijn bij ons aanwezig. Aangezien het lang niet zeker is of je hierin informatie zult vinden, zou ik je eerst willen aanraden om navraag te doen bij de gemeente en de heemkundekring. Ik wens je veel succes met je zoektocht!
jan lange zei op 24 mei 2018 om 21:21
Zie item oudste boerderij. Waar ligt op kad.kaart 1830 (zie hierboven de tekening) het huis van Linnart Abels ? Het ligt niet op de plek waar het nu staat, of de kaart is niet goed getekend of het is later herbouwd, waar het nu staat ?
detail kaart C 2 , en de legger leert ons op scan 9:
Legger OAT sc 9 St. Hubert bij kaartC 02
310 Antoon Selten koster bouwland opp. 23.90
311-313 gemeente St. Hubert
311 tuin 08.86
312 schoolhuis en erf 04.09 (dat zou het huis van Abels moeten zijn ?)
313 bouwland 33.90
314-318 Roomsche gemeente
314 Vijver 02.07
315 Pastorietuin 20.40
316 Pastorie schuur en erf 04.35
317 Kerkhof 44.10
318 Kerk 02.31
319-20 Huis en tuin van winkelier Hendrik Storms 00.98 en 11.30.

Voor Jan Willems en andere gegadigden:
Overigens heb ik nu een website www.genealogie-lange.nl , waar Parenteel en stamboom Lange onder de 2 eerste doc. staan.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen