skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

De populieren (Populus)

Tilia
vertelde op 3 december 2009
bijgewerkt op 18 november 2013
Hoge bomen op oude foto’s van Esch zijn meestal populieren. Die werden “canadassen” genoemd. Ze werden langs alle wegen buiten, maar ook binnen de bebouwde kom aangeplant door aanwonende boeren die voorpootrecht hadden. Dat gebeurde voor het hout, want deze bomen groeien binnen korte tijd dik en hoog, zodat ze na 20 á 30 jaar gekapt konden worden. De stammen gingen naar Liempde of Schijndel, daar waren de klompenfabrieken.

Zo was er met regelmaat ineens weer een hele kale straat. Het was een vervreemdend effect als de bomen opeens om lagen, alsof er een grote, groene bescherming weg was. Als kind kon je dan over de liggende, pasgekapte boomstammen lopen, erbovenop zittend bungelde je met de voetjes boven de grond.

Om deze kaalslag tegen te gaan, stelde burgemeester Smits in 1965 voor om de populieren in de kom van de gemeente Esch langzaamaan te vervangen door duurzame bomen. De gemeente begon toen ook het voorpootrecht af te kopen. Toch krijg je nog steeds de indruk dat de neiging groot is bij het merendeel van de dorpsbewoners om na 30 jaar een boom om te hakken en er een jonge voor terug te planten.

Tot en met 2005 heeft er op de Leunisdijk bij de afslag de Wertjes een rij van twaalf populieren gestaan, maar ook deze moesten wijken. De gemeente heeft er zes duurzame essen (fraxinus excelsior) in de maat 18-20 voor in de plaats geplant.

Populus is afgeleid van het Griekse paipolos, wat ‘trillen’ betekent en betrekking heeft op de mooi ritselende bladeren, die bij elk zuchtje wind bewegen. De populier heeft zelfs een eigen werkwoord voortgebracht, namelijk popelen. Men kan popelen van ongeduld. Populieren hebben ook voorspellende krachten. Men zegt dat het een milde winter wordt, als in de herfst als eerste het blad uit de top valt. Verliest de populier echter als eerste zijn onderste bladeren, dan krijgen we een strenge winter.

Gelukkig staan er nog steeds populieren in het dorp! Vooraan in de Pickensteeg bijvoorbeeld, net buiten het dorp, staat een rij prachtige witte, in laanbeplanting. Als men vanuit Haaren Esch binnenkomt, ziet men aan de rechterkant een populierenbosje net voor de brug. Het thema van Open Monumentendag 1999 was “monumentaal groen” en dit bosje werd toen opgenomen in de fietsroute. De bomen zijn particulier bezit. In 2005 is er kapvergunning aangevraagd voor 72 populieren op dit stukje land, die in 2006 zijn gekapt, wat toch jammer van het geheel is. Er zijn er weliswaar 143 blijven staan, maar daarvan zijn er nu weer tientallen bij die in een zeer slechte staat verkeren.

Je wordt weer helemaal vrolijk als je in dezelfde straat, de Haarenseweg, aan de linkerkant, de imposante rij populieren aan de Essche Stroom ziet staan! Tussen de twee bruggen, langs het water, staan ze daar in een lange rij fier te groeien en naar de mensen te wuiven met hun hoge kronen en ruisend blad. Een heel vertrouwd beeld. Maar voor hoelang nog?

Reacties (3)

Tilia zei op 24 november 2020 om 14:13
van Tilia , 10 jaar later. . .
Na de storm in 2011 heeft de aanwonende boer veel stammen van de beschadigde populieren op de dijk weg laten halen.( Aan de kant van de spankerstraat) Sindsdien staan nu nog de helft van deze bomenrij nog rechtop als een soort troost van hoe de lang rij ooit eens was. . . . Er is tot op de dag van vandaag geen herplant gekomen.
Tilia zei op 24 november 2020 om 14:30
van Tilia, 10 jaar later. . .
Sinds de herplant van -het populierenbosje- aan de Haarenseweg is er nu ,2020, weer een volledig mooi geheel ontstaan. Samen met het gerealiseerde haventje, een `rijke` binnenkomst voor Esch!
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 24 november 2020 om 17:02
Ah kijk, wat bijzonder om na tien jaar een dergelijke update te krijgen, Tilia. Dank daarvoor!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.