
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
De plaatsnaam werd gevolgd door de waterstand van die morgen om 8 uur, plus of min de centimeters die de waterstand ter plaatse de afgelopen 24 uur was gestegen of gedaald. Hieruit kon men afleiden of de rivier ter plaatse wassend of vallend was.
Midden jaren tachtig verzochten steeds meer vaarweggebruikers om de waterstand van ‘Lith beneden’ op te nemen in deze dagelijkse waterberichtgeving via de radio. Op die manier zou de vaarweggebruiker goed geïnformeerd zijn over de mogelijk diepgang door sluis Lith en kon hij de belading van zijn schip hierop aanpassen.
De hoofdsluismeester van Lith schreef hierover een rapport en verzocht zijn werkgever om de waterstand van ‘Lith beneden’ op te nemen in de dagelijkse berichtgeving. Rijkswaterstaat antwoordde dat dit niet mogelijk was, omdat de zendtijd gebonden was aan een maximale tijdsduur die niet uitgebreid mocht en kon worden. In een vervolgrapport stelde de hoofdsluismeester dan maar voor om ‘Grave beneden de sluis’ te laten vervallen en daarvoor in de plaats ‘Lith beneden de sluis’ te noemen.
Het noemen van Grave beneden de sluis had na de stuwbouw bij Lith namelijk toch geen functie meer, omdat de maximale diepgang van de schepen bepaald werd door het stuwpeil van Lith. Het vallen of wassen van de rivier kon net zo goed afgeleid worden aan de benedenstand van Lith als aan die van Grave.
Toen het bestuur van de gemeente Grave hier lucht van kreeg, werd er hevig geprotesteerd. Het stadje Grave ontleende zijn bekendheid immers mede aan het dagelijks noemen van Grave op de radio en dat mocht niet veranderen, zo stelde men.
De hoofdsluismeester van Lith stelde toen voor om ‘Grave beneden de sluis’ te vervangen door ‘Grave’ en ‘Lith beneden’ toe te voegen. Op die manier kon de uitzendtijd gelijk blijven en Grave werd nog steeds genoemd. In Grave vond men dit niet leuk, maar ze konden niet voorkomen dat de dagelijkse berichtgeving aangepast werd op de manier zoals voorgesteld.
Zo kon het gebeuren dat ergens op het einde van de jaren tachtig van de vorige eeuw de dagelijkse vermelding van de waterstanden uitgebreid werd met Lith, dat op die manier net als Grave iedere dag genoemd werd op de radio. Maar de vooruitgang maakte hier een einde aan.
De komst van Teletekst (pagina 720) in het begin van de jaren negentig maakte de radio-uitzendingen met de waterstanden uiteindelijk overbodig. Zo verloren zowel Grave als Lith, én al die andere plaatsen, hun dagelijkse radiovermelding.
In de huidige berichtgeving over de waterstanden, zoals op Teletekst en via internet, is ‘Lith beneden’ vervangen door ‘Lith-dorp’ en ‘Grave’ door ‘Grave beneden’.