skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

Gedoe rond terras en hek voor hotel De Gouden Leeuw

Willem Kruf
Willem Kruf
vertelde op 16 oktober 2023
bijgewerkt op 17 oktober 2023
In de Fortuinstraat te Bergen op Zoom stond Hotel De Gouden Leeuw. Dit hotel is decennia eigendom van de gebroeders Teitsma. Andries tot zijn overlijden in 1921 en daarna zijn broer Hendrik.

Hotel De Gouden Leeuw, c. 1894 (uitg. A.I.A. Kok. Bron: West-Brabants Archief, totonummer SFOT059)

Hotel De Gouden Leeuw, c. 1894 (uitg. A.I.A. Kok.
Bron: West-Brabants Archief, totonummer SFOT059)


1905: de voorgevel van het hotel met hek

Op de afbeelding uit de beeldbank van het West Brabants Archief te dateren 1894, aangeleverd door Tjalling Teitsma, naaste familie van Andries en Hendrik Teitsma, ligt ter breedte van de stoep het terras van het hotel.

Maar eerst in het kort de herkomst van de Teitsma’s en daarna de geschiedenis van het terras en hek voor het hotel.

Provincie van herkomst en verblijf vastgelegd door de Teitsma’s

De naam Teitsma maakt niet moeilijk het raden naar hun gebied van herkomst. Friesland dus. Dit hebben zij ook vastgelegd in het hotel. Hierbij hebben zij niet alleen gedacht aan de provincie van herkomst, maar ook aan die van verblijf. De vorm is een bovenlicht boven de toegangsdeur. Met in glas en lood de wapens van Friesland en Noord-Brabant. De maker is Toon Berg, bekend glazenier in Dordrecht. De glazenier zal de familie bekend zijn uit hun tijd dat zij in die plaats in de horeca actief waren.

Provinciale wapens van Friesland en Noord-Brabant (foto: collectie Tjalling Teitsma)
Provinciale wapens van Friesland en Noord-Brabant (foto: collectie Tjalling Teitsma)

1935: Het hek is een sta in de weg

De gemeente, zo blijkt uit het Dagblad van Noord-Brabant op zaterdag 1 juni 1935 (bron: Delpher), besluit tot vernieuwen en herstellen van straten. Ook de Fortuinstraat, maar daar is een probleem: de stoep voor hotel De Gouden Leeuw werkt belemmerend voor het verkeer, aldus een raadslid. De burgemeester zegt in de raadsvergadering toe te zullen gaan praten met de heer Hendrik Teitsma. Het raadslid kan al verklaren, dat de eigenaar een hoge som voor deze stoep zal vragen. Het gesprek en mogelijke latere gesprekken zullen 21 jaar niets hebben opgeleverd.

1956: Verkoop door de weduwe van Hendrik Teitsma

De verkoop blijft dus uit en komt er pas op 24 oktober 1956. De verkoop geschiedt door de weduwe van Hendrik Teitsma, ruim vier jaar nadat hij bij een verkeersongeval op 9 februari 1952 om het leven komt. Dit blijkt uit het dossier van de gemeente Bergen op Zoom Archief over de aankoop van een perceel grond met eigen stoep en hek bij het hotel De Gouden Leeuw (West-Brabants Archief, Archief van de gemeente Bergen op Zoom, 1926-1971, inv. nr. 041-1956-B-24). De overdracht heeft wat voetjes in aarde en duurt ruim acht maanden, zo valt uit het dossier op te maken. Ook aarzelt de weduwe met tekenen van het verkoopcontract.

Op de achtergrond speelt ook een verbouwing van de pui door de huurder. Hierover later meer. Een bijkomende voorwaarde is dat zij een strook van 30 centimeter voor de gevelrooilijn wenst te behouden. Mooi is ook te lezen dat provinciale waterstaat de gemeente om inlichtingen vraagt omtrent de financiële gevolgen van de aankoop van het terras. De gemeente antwoordt, dat zij 25 jaar 32 gulden per jaar precariorechten mist. Contante waarde bij 3,5 procent rente 527,41 gulden.

Na sluiten van de koop/verkoop van het terras tot 30 centimeter uit de voorgevelrooilijn op 24 oktober 1956 krijgt de directeur gemeentewerken op 13 november 1956 opdracht de stoep en het hekwerk de volgende week te doen verwijderen en na verwijdering ter plaatse een nieuwe tegelverharding te doen aanleggen. Dat de directeur de opdracht volgt valt op te maken uit een later te vermelden krantenbericht van 5 februari 1957.

1957: Verbouwing pui

Omtrent de verbouwing kan uit correspondentie over het tekenen van de koop-/verkoopakte worden vermeld, dat in mei 1956 mevrouw Teitsma aangeeft dat het niet-tekenen voor overdracht geen kwestie van niet willen is, doch dat de hotelhuurder niet in het seizoen aan de verbouwing wil beginnen. Daarom wil zij voor de overdracht tekenen op 1 oktober 1956 en dan, in citerende vorm, “dan kan de verbouwing worden geregeld ook met ’t oog op de schoonheidscommissie. Is het van tevoren overgedragen dan is de medewerking verflauwd.” Gelukkig bevat het dossier ook twee fraaie tekeningen van architect Jan Weijts, de vader van de nu bekende architect met dezelfde naam. Een bouwtekening voor vernieuwing van de pui en een tekening van de situatie rond terras en hekwerk.

Tekening van de bestaande situatie in verband met het verbouwplan (tekening: Jan Weyts)
Tekening van de bestaande situatie in verband met het verbouwplan (tekening: Jan Weyts)

Op bovenstaand deel van de bouwtekening het terras en hek over de volle breedte van de stoep en voorgevel.

Op onderstaand deel van de bouwtekening de nieuwe situatie het hek op 30 centimeter buiten de gevelrooilijn over gedeelte van de voorgevel en de pui teruggebracht in het pand met openslaande deuren naar het terras.

Plattegrond van het ontwerp met de nieuwe pui (tekening: Jan Weyts)
Plattegrond van het ontwerp met de nieuwe pui (tekening: Jan Weyts)

Wel een hek, maar geen verbouwing van de pui

Bron: Brabants Nieuwsblad, 5 feb. 1957
Bron: Brabants Nieuwsblad, 5 feb. 1957

Op dinsdag 5 februari 1957 bericht het Brabants Nieuwsblad, dat er weer een hek voor hotel de Gouden Leeuw zal komen. Het door de krant vermelde “uitgehouden” gedeelte is reeds bekend uit het vorenstaande. Maar in het dossier zit ook daarvan een fraaie tekening. Onderstaand het relevante gedeelte van de tekening. Het te plaatsen nieuwe hek is ingetekend aan de hand van de verbouwplannen.

Zo’n zeven weken later, op woensdag 25 maart 1957 bevat dezelfde krant een bericht over een vernieuwd interieur. Het bericht meldt onder meer: “(...) en men kan zonder overdrijving stellen dat de zaak door enige eenvoudige ingrepen onherkenbaar veranderd is.” En: “Door lichte tinten aan te brengen in de vrij donkere ruimte heeft men de illusie gewekt dat de muren als het ware naar achteren zijn verschoven.”

In geen van beide krantenartikelen is sprake van een nieuwe pui en terras.

Situatietekening terras en hek
Situatietekening terras en hek


Hotel De Gouden Leeuw, met nog een gedeelte van het hek, 1991 (foto: Provincie Noord-Brabant / Wies van Leeuwen. Bron: BHIC, fotonr. PNB001003793)
Hotel De Gouden Leeuw, met nog een gedeelte van het hek, 1991
(foto: Provincie Noord-Brabant / Wies van Leeuwen. Bron: BHIC, fotonr. PNB001003793)

1991: Het hotel op foto in beeldbank van BHIC

Gelukkig kent de beeldbank van BHIC (Brabants Historisch Informatie Centrum) een foto van het hotel in 1991. Die foto bevestigt, dat de in 1957 voorgenomen verbouwing van de gevel niet plaatsvindt en dat het hek van 1957 er nog staat. Nadien verdwijnen op enig moment de gedeelten van het hek rechts van de ingang alsook het linker gedeelte. Het gedeelte met de naam van het hotel blijft staan.
Het hotel is nu onderdeel van het aangrenzende en in Nederland oudste hotel “De Draak” van Frans Hazen aan de Grote Markt.

Reacties (13)

Hans Jordans zei op 16 oktober 2023 om 20:36
De laatste foto van het hotel kan slechts tussen 1971 en 1986 gemaakt zijn want toen zat naast het hotel de winkel Tafelvaria. Na 1986 werd het Escape fashion, een modewinkel.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 17 oktober 2023 om 19:31
Mooie aanwijzing, Hans, dank voor de duiding.
Willem Kruf zei op 5 december 2023 om 17:12
Ook Dagblad De Stem schrijft over het hek en wel in de editie van maandag 19 november 1956. Het artikel kopt: "Het hek van de Gouden Leeuw verdwijnt". In het artikel worden woorden gebruikt als "zo'n echt tastbare herinnering", "was een stukje onvervangbare romantiek", "evengoed een obstakel voor het verkeer". Het obstakel is dat voetgangers het hek over de rijweg moeten passeren, dus gevaarlijk. Het besluit van de verkopend eigenaar wordt echter toegejuicht. Het artikel eindigt met "Het winkelen zal er veel prettiger door zijn."
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 6 december 2023 om 09:29
Mooi om te zien, Willem. Het hek hield de gemoederen duidelijk bezig ;)
Tjalling Teitsma zei op 6 december 2023 om 10:48
op verzoek van Willem maak ik nu publiekelijk bekend fier te zijn op het feit dat mijn familie de gemoederen in Bergen op Zoom zo fantastisch bezig gehouden hebben!
Zo ongeveer half Bergen is er druk mee!
zeer hartelijke groet,
Tjalling Teitsma
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 6 december 2023 om 18:30
Haha, heel goed Tjalling! Dat soort acties juichen we hier van harte toe ;)
Ad van Loon zei op 7 februari 2024 om 22:19
Voor de verdere lotgevallen van het pand De Gouden Leeuw (of eigenlijk ‘de Fortuin’) is interessant wat De eigenaar van hotel de Draak daarover schrijft in zijn memoires. Die vind je hier: https://www.hoteldedraak.nl/memoires/
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 9 februari 2024 om 17:01
Bedankt voor deze verwijzing, Ad; wat een prachtige site!
Willem Kruf zei op 9 februari 2024 om 20:22
Tja, nog wat rond De Draak. Rond 1960 had ons vader op Nieuw-Borgvliet meerdere varkens. 1 voor de eigen slacht, de andere voor verkoop. Wat kregen de varkens te eten?? Het overgebleven eten uit de keuken van het hotel. De resten werden opgehaald in een zinken keteltje achter op de fiets.
Willem Kruf zei op 9 februari 2024 om 20:28
Overigens werkte mijn vader bij hotel De Gouden Leeuw tussen 1935 en ik denk 1950.
Hij woonde aan de achterkant van het hotel in de Sint Annastraat. Omdat Teitsma agent van Amstel bier was, bracht hij dat bier bij de Bergse cafe’s en kazernes.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 11 februari 2024 om 16:28
Leuk om te lezen, Willem, en wat deed je vader eigenlijk bij het hotel?
Willem Kruf zei op 12 februari 2024 om 07:56
Mijn moeder ontmoeten die er ook werkte
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 12 februari 2024 om 08:58
Haha, dat lijkt me de mooiste reden om ergens te werken ;)

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.