skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Kermis, meppen en de dood

Natuurlijk, de zomer van 2019 was heter dan heet, maar ook in 1923 waren de temperaturen in de periode van 6 tot 15 juli ondraaglijk te noemen. De kranten spreken van ettelijke slachtoffers die onder de hitte bezwijken. Ook in Nuenen zindert de hitte boven de straten tijdens de kermis in het dorp.

Op de 13e stijgt het kwik zelfs tot 330C. Daags ervoor zit de stemming er goed in. Een groep jongelui trapt in het huis van Van Nuenen op de Broekdijk veel lol en er zal ongetwijfeld menig alcoholisch drankje genuttigd zijn, hoewel de rechtbank en de kranten aan dat aspect geen of weinig aandacht besteden. Wél aan het feit dat de 22-jarige veldarbeider Karel van Bommel uit Nuenen zijn eiken knuppel laat neerdalen op de kruin van de even oude fabrieksarbeider Toon van Heertum uit Stiphout.

Mogelijk is er tussen beide feestvierders een verkeerd woord gevallen waardoor de stemming een agressieve lading krijgt. Er staat dat ook het slachtoffer Toon met zo’n wapen in zijn hand tegenover Karel staat, maar dan niet in bedreigende zin, aldus het vonnis.

Uit de beschrijvingen blijkt dat beiden elkaar nauwelijks kennen. Dus het argument noodweer dat Karel bij de rechters aanvoert om zijn tegenstander een klap te verkopen, gaat niet op. Getuigen Janus Aarts en Nard van Nuenen zeggen dat Karel de knuppel met beide handen vast had gehouden en Toon niet.

Drie dagen later overlijdt Toon in zijn ouderlijk huis aan de Warande te Stiphout. De kapelaan kan hem nog net het H. Oliesel toedienen. Volgens de krant kwam de dood onverwacht, de arts had dat niet voorzien, maar dokter Mentrop constateert bij de autopsie dat een ernstige bloeding onder het schedeldak voor de dood heeft gezorgd.

De rechtbank veroordeelt Carel Kornelius van Bommel op 4 oktober 1923 tot drie jaar gevangenisstraf. Hij gaat in hoger beroep, maar het gerechtshof handhaaft het vonnis van drie jaar bij zijn uitspraak van 3 december 1923. Karel gaat die straf in de gevangenis in Breda uitzitten. Op 1 december 1926 staat hij weer als vrij man op straat en in 1935 trouwt hij met de 34-jarige Johanna Catharina Swinkels.

Foto:  Kermis in Oeffelt, c. 1913. Collectie BHIC, fotonr. OEF0278.

Reacties (1)

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 16 september 2019 om 14:37
Wat een tragisch verhaal, Karel, dat het leven van zo'n jonge man zo ten einde moet komen. Om eigenlijk helemaals niets. Bizar om te lezen, mooi verwoord.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.