skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

Om de Gele Trui van Duizel strijden veel beloftevolle namen

Begonnen als een wedstrijd in 1958 voor sportievelingen op een gewone fiets. Maar binnen een paar jaar uitgegroeid tot een belangrijke wielerwedstrijd in Duizel waar grote namen aan de streep staan: onder andere Joop Zoetemelk, Gerrie Knetemann en Hennie Kuiper strijden ‘Om de Gele Trui van Duizel’.

Het begint heel kleinschalig. Op een maandagmorgen in september 1958 gaat een groepje mannen de strijd aan, kijken wie van hen het snelste is op een gewone fiets met een vast verzet. Het evenement groeit snel en al binnen paar jaar komen coureurs uit het hele land aan de start. De wedstrijd ‘Om de Gele Trui’ van Duizel wordt een begrip in wielerland. De beste amateurs staan op de deelnemerslijsten. De overwinningen gaan naar renners die ook later bij de professionals hard kunnen koersen.

Na enkele jaren met wedstrijden op ‘gewone’ fietsen als hoofdschotel, maken in 1962 ook de echte wielrenners hun opwachting in de wedstrijd ‘Om de Gele Trui’. Dan is het ook de eerste officiële KNWU Ronde van Duizel. In 1969 zal Joop Zoetemelk in zijn laatste seizoen bij de amateurs in Duizel bewijzen dat hij dat jaar niet voor niets in de Tour de l’Avenir, de amateuruitgave van de Tour de France, als eindwinnaar is gehuldigd. In een felle tweestrijd met Amstel-ploeggenoot Fedor den Hertog beslist Zoetemelk ook deze slag om de Duizelse gele trui in zijn voordeel.

Dolle Dries

Later staan onder meer nog Gerrie Knetemann en Hennie Kuiper (in 1972), Jan Raas (1974) en Peter Winnen (1976) aan de meet. Dries van Wijhe weet in 1980, als 35-jarige, het complete rennersveld op een volle ronde achterstand te zetten. Rijdend met een vast verzet, dus zonder derailleur, wordt ‘Dolle Dries’ de publiekslieveling van deze ronde. Vier jaar later is het Mieke Havik die als winnares van de eerste dameskoers in Duizel wordt gehuldigd. Vanaf 1989 rijden de amateurs deze wedstrijd als avondcriterium. De veertigste Ronde in Duizel in 1997 komt op naam van Bergeijkenaar Anthony Theus.  

Kennelijk heeft de ronde in Duizel een neus voor beloftevolle renners. Zo heeft Gert-Jan Theunisse in 1981 hier als nieuweling de gele trui al gewonnen voordat hij enkele jaren later in de Tour de France voor grootse prestaties zorgt. En Johnny Hoogerland, de Zeeuw die in 2011 ondanks een buiteling in het prikkeldraad zijn rit in de Tour vervolgt, rijdt eerder als amateur eveneens de ereronde in de gele trui van Duizel. Voorlopig is Coen Vermeltfoort (Vlijmen) de laatste elite en beloftewinnaar in Duizel na winst in 2019, en dwarsboomt de coronacrisis ook dit evenement.  

Koersen op karakter

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen