skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic

De “Koskoier Hairtour 1992”

In 1992, 25 jaar na dato, werd de 'Blommenkinderzomer' van 1967 voor even opnieuw tot leven gewekt door een heuse hippietoernee met muziek van de musical "Hair", eveneens uit 1967, door het Gemerts koor "Koskoier" (de film "Hair" kwam echter uit in 1969).

In juli van dat jaar presenteerde het Gemertse koor/zanggroep Koskoier (voor de niet-Brabanders: het-kon-slechter) dat al menige voordracht op zijn naam had staan*, een heuse hippietournee van een heel weekend. Het was in 1992 namelijk 25 jaar na de legendarisce Summer of Love van 1967. En dat moest gevierd worden.

Via diverse kranten werd het initiatief aangekondigd. Vanaf vrijdag 10 juli zou er drie dagen langs de Zeeuwse kust worden rondge’tour’d, al zingend en dansend en verkleed als hippies uit de jaren '60 van de twintigste eeuw, in een originele bus uit 1962.

Met een half uur durende act, gebaseerd op de rockmusical Hair, in een compleet eigenhandig opgesteld tourschema werden op de zaterdag maar liefst zes optredens in o.a. Middelburg, Vlissingen en Zoutelande op uitbundige wijze opgevoerd. De bekende hits uit Hair werden natuurlijk overal uit volle borst meegezongen en het was voor jong en oud een feest van herkenning.

De Tour zou tegen de avond van zondag 12 juli worden afgesloten met een optreden op het Ridderplein te Gemert rond 19.00 uur. En daar wilde ik kost wat kost bij zijn. Om het te zien en te horen, maar ook om het te fotograferen met mijn redelijk nieuwe fototoestel (een Minolta 7000i) en lens 35mm-105mm. Met twee rolletjes van 36 opnamen op zak reed ik met mijn toen vijf jaar oude Citroën-BX van Boekel naar Gemert.

Het werd een perfecte afsluiter van een, zoals ze het zelf noemden, fantastische tour, in een zonovergoten ‘Road-Trip’. Dit laatste was wel heel belangrijk voor de act geweest, want, zo verwoordde een van de leden het achteraf, “je kunt wel Let the sun shine zingen, maar als het op dat moment flink regent, wordt het toch meteen een stuk minder gezellig”.

De gehele tour was gesponsord door tien sponsors, niet alleen financieel maar ook materiëel. Zo hadden twee kapperszaken de verzorging van de haardrachten op zich genomen, inclusief de benodigde pruiken. De Stichting Veteranen Bussen had voor een originele bus uit 1962 gezorgd. Pela-Sound-Gemert zorgde voor muziek- en geluidondersteuning en Jan de Laat legde het geheel met een camera op videobandjes vast.

Na deze succesvolle, maar ook vermoeiende tour werden de hippiekleding en de speciaal gemaakte decors en attributen weer opgeborgen en was het goed uitrusten. Gelukkig hebben we de foto’s nog en een kleine live-impressie.

Of het anno 2017, 50 jaar na The Summer of Love, Peace and good Music, wederom zo gevierd wordt in dit Brabantse Hippiedorp moet nog maar blijken. Ze hebben in ieder geval een stenen Hippiestijl-bank op het Ridderplein, met het uit Kasjmier afkomstige Paisley-motief. (Zie hieronder de foto-uitsnede van een opname uit de site Weekblad Gemert-Bakel).

Koskoier is in oktober 1975 opgericht door acht jonge mensen. Op dat moment had het koor nog maar weinig leden en ook nog niet de karakteristieke naam. Koskoier was oorspronkelijk bedoeld als kerkkoor, maar door de tijd is Koskoier uitgegroeid tot een volwassen koor, met verschillende grote producties op zijn naam zoals:

*
1985: Reis om de Wereld
1986: De Wintershow
1987: A Piece of Grease
1989: Movies life on the set
1992: Kassa! en The Hair-Tour 1992
1994: Tell me about … Musicals
1995: The Gospel-Tour (in Limburg) en Gemert Proms 1995
1997: Joseph and the amazing Technicolor Dreamcoat (6x)
1998: Gemert Proms 1998
1999: De 25 jaar-Jubileumvoorstelling (2x)

En in de 21ste eeuw zijn ze zo gewoon doorgegaan en vierden ze in 2015 hun 40-jarig Jubileum. Op naar 2025 voor het halve eeuw-jubileum!

Reacties (4)

Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 3 mei 2017 om 14:54
Lijkt het je wat in of met dit koor te zingen en te swingen.
Contact "Koskoier":
=Postadres Oudestraat 79, Gemert
=Repetitieadres
Alleen op zondagavond 't Ridderhof
Ridderplein 19
5421 CW Gemert
tel: 0492 - 361558
=Telelefoonnummer : 0492 -361846
(Lia Retera, Voorzitter)
=Emailadres : koskoier@gmail.com
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 3 mei 2017 om 22:05
Om een beetje meer in de sfeer te komen of te blijven :
In een editie uit 1985 van het damesblad Margriet schreef een lezeres genaamd Jeanine Janssen het volgende over Hippies;
onder de kop “Hippies en Punks” :
“ … een groepje Franse jongeren van een jaar of veertien. Ze hadden al zoveel gehoord over het vrije Amsterdam en over Hippies, ‘maar’ wilde ze weten, ‘wat waren dat nu eigenlijk, die Hippies?’ Mijn vriend, die zelf die tijd heel bewust heeft meegemaakt vertelde; van de oorlog in Vietnam, de demonstraties, het gevoel van Love and Peace, protesten tegen de maatschappij en de reacties, op-dat-alles, in kleding en haardracht. Ik ben daarop zijn kast eens ingedoken en vond weer: Zijn mooie Afghaanse jas, helemaal geborduurd en daar gekocht, Zijn mooie bewerkte Afghaanse hemden en gebatikte T-shirts, Zijn spijkerbroeken, super-strak, vanaf de knieën wijd-uitlopend, geborduurd en versierd met hartjes en bloemetjes”….
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 5 mei 2017 om 15:06
Dat klinkt (en ziet) er echt uit als 'Hair', wat een ontzettend leuk initiatief moet dat geweest zijn. Bedankt voor het opschrijven van dit verhaal en het vastleggen op foto, Gerard.
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 10 mei 2017 om 18:52
Het in 't verhaal genoemd, bijna 30 jaar oude, foto-toestel is anno 2017 sinds enige jaren in onbruik.
Echter met de nu 30 jaar oude Citroën-BX 'snor' ik nog met regelmaat over de wegen.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen