skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

Kunstschilder Adriaan de la Rivière op de Leur

Tussen 31 mei 1898 en 12 oktober 1899 woonde de Rotterdamse kunstschilder Adriaan de la Rivière op de Leur. Hoe kwam hij hier terecht?

Adriaan de la Rivière woonde ruim een jaar op het huidige adres Lange Brugstraat 20 in Etten-Leur. Voor hem woonde er het schildersechtpaar Richard Bisschop en Suze Robertson. Waarschijnlijk door hen kwam Adriaan hier terecht. Alle drie hadden zij hun opleiding genoten op de Academie voor Beeldende Kunsten in Rotterdam.

Begin jaren '90 woonden ze alle drie in Den Haag. Ook exposeerden zij regelmatig samen op dezelfde tentoonstellingen. Zij moeten elkaar gekend hebben. Mogelijk heeft Adriaan nog enige weken bij het schildersechtpaar ingewoond want volgens het bevolkingsregister verlieten zij Etten-Leur pas op 18 juni 1898, twee weken nadat Adriaan de woning betrok.

De woning (Lange Brugstraat 20) was eigendom van Hendrik Dolk. Dolk was een vermogend zakenman. Hij was o.a. mede-eigenaar van de suikerfabriek op de Zwartenberg. Hendrik Dolk was, een jaar voor zijn dood, in 1898 voor de belasting de hoogstaangeslagene in Etten-Leur. Hij stond op de 76e plaats in Noord-Brabant. Ter vergelijking: S.C.J. Heerma van Voss stond op de 108e plaats. Dat Hendrik tot deze daad overging is niet zo verbazingwekkend wanneer men weet dat de familie Dolk in Leur bekend stond als vrijgevig, vooral aan de daar gevestigde Nederlandse Hervormde Kerk.

Hendrik, ook wel Hein genoemd, was een verdienstelijk amateurschilder. In het Heemkundig Streekmuseum Jan uten Houte te Etten-Leur hangt van hem een olieverfschilderij voorstellende de Nederlandse hervormde kerk van Etten met daarnaast de pastorie, waarin Vincent van Gogh nog gewoond heeft. Hendrik zelf woonde tot zijn dood in 1899 in het pand Lange Brugstraat 16. In 1875 kocht hij de woning op nummer 18, sloopte deze in de jaren tachtig en liet op deze plaats een kantoor aan zijn huis bouwen. Richard Bisschop en Suze Robertson en Adriaan de la Rivière waren dus zijn buren.

Adrianus Philippus (Adriaan) de la Rivière werd op 5 april 1857 in Rotterdam geboren. Hij genoot zijn opleiding aan de Academie voor Beeldende Kunsten Rotterdam. Later gaf hij hier les. Tussen 1894 en 1896 was hij bestuurslid van de Rotterdamse Kunstkring.

Adriaan was een getalenteerd schilder. Niet voor niets ontving hij 1897 van Koning Willem III de Koninklijke Subsidie. Het stelde hem in staat zich in München en Italië verder in het vak te bekwamen. Bij terugkomst schiep hij belangrijke werken die veel waardering oogstten. Hij maakte vooral olieverven en aquarellen, veel sterk verhalende genrestukken.

   

In zijn geboortestad Rotterdam werd hij vooral bekend door de talloze, door kunstkenners betwiste straattoneeltjes met een overvloed aan markante typetjes. Dit voor de handel gemaakte werk was echter nooit banaal of geesteloos. Hoogwaardige artistieke stukken wisselde hij af met mindere stukken. Adriaan de la Rivière overleed op 27 april 1941 in Rotterdam op 84-jarige leeftijd.

Reacties (6)

Peter Reynders zei op 10 april 2020 om 08:43
Interressant. Zijn tijdgenoot die ik momenteel bestudeer and die ook in Rotterdam studeerde (en in Den Haag en Artwerpen), Jan Hendrik Scheltema, kende hem daar wel, maar schilderde voor een halve eeuw o.m. landschappem net dieren un Australie. Ze overleden beide in 1941. Op die leeftijd gaat het platgooien van je favouriete stad je niet in de koude kleren zitten and ziet het leven er minder vrolijk uit. JHS schreef veel brieven (800 pag) die ik naar Australie hielp terug-brengen. Nu in de Staatsbibliotheek van Victoria< Melbourne .
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 14 april 2020 om 11:37
Dank voor deze aanvulling, Peter, bijzonder om te lezen! Weet je toevallig ook of de brieven van Scheltema online zijn in te zien?
Peter Reynders zei op 14 april 2020 om 13:01
Marilou Nillesen, De brieven ben ik nu naar het Engels aan het vertalen was een hele klus is. Of dat ooit online bereikbaar wordt zullen we afwachten , maar de manuscripten zijn nu eigendom van de Sa taatsbibliotheek v Victoria in Melbourne. In de brieven noemt JHS even dat de la Riviere in de 70- jaren plotseling geen subsidie meer kreeg van WIII, waarom kreeg hij dat plotseling weer toen hij 40 was? Of is dat een typefout? Hij was toen al een volleerd kunstenaar die toch geen studiebeurs nodig had? Ik schreef een lange lemma op Wikipedia ( Engels) over J H Scheltema, er kwam toen ook eentje veel korter , maar lang genoeg, in het Nederlands (niet van mij). Ik woon in Canberra. Peter
Peter Reynders zei op 15 april 2020 om 04:13
Marilou, Ik keek hier even wat voorzichtiger naar. De JHS brief van 13 februari 1883 vertelt over de la Riviere dat 'zijn werk is nogal duur' and Riviere 'kreeg geen subsidie voor 1883'. Als het een typefoutje was en hij die wel kreeg in 1877, ging dat waarschijnlijk door tot en met 1882, maar stopte voor 1883. PR
Peter Reynders zei op 16 april 2020 om 03:12
Marilou, Ik herinner me nu dat ik de brieven (alleen die tot 1898) oorspronkelijk in de RKD in Den Haag vond, in een pakket transcripties getypt en met een inleiding door wijlen Dr C.A.W. Jeekel. Dus die brief van 1883 is daar ook. PR
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 16 april 2020 om 10:17
Ah, kijk aan, veel dank voor je aanvullingen, Peter. Het is wel overduidelijk dat je een echte kenner bent, bedankt voor je berichtjes hier.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.