skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Arnout van Erp
Arnout van Erp Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Arnout van Erp
Arnout van Erp Bhic

Militaire parade

De grootscheepse herdenking van operatie Market Garden is - precies zeventig jaar later - hot nieuws. Op deze foto zien we dat het herdenken van de Tweede Wereldoorlog al in de jaren vijftig groots werd aangepakt. We kijken naar een militaire parade van jeeps, vrachtwagens en mitrailleurs door de straten van Uden.

De stoere militairen trokken zeer veel bekijks, zo zien we hier. Heb jij nog herinneringen aan een dergelijke herdenkingsoptocht in het naoorlogse Nederland? Weet je hoe deze herdenkingen werden ‘beleefd’ zo kort na de oorlog?

Of kun je meer vertellen over de militaire uitrusting die we hier zien?

Wij horen het graag. Deel je kennis! 

Reacties (9)

J. Bruekers zei op 26 september 2014 om 22:05
Links, met witte uitrusting, is zeer waarschijnlijk een dienstplichtige bij het Wapen van de Koninklijke Marechaussee (Militaire Politie). Zo te zien in het DT (dagelijks Tenue) van toen (korte jas). Mooi in de houding en hij brengt correct de militaire groet.
grt. J. Bruekers, KMAR 2e klasse b.d. lichting 82-6
Rini de Groot. zei op 27 september 2014 om 22:33
De foto genomen aan de markt, tot in de vijftiger jaren, Schaftstraat genoemd .
Rechts de luifel van café, later de Harmoniezaal van Gradje Heijmeriks.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 30 september 2014 om 14:49
Bedankt heren, we weten nu waar de foto precies gemaakt is en dat er een dienstplichtige van de Marechaussee opstaat. En zo te zien komt die laatste informatie echt van een ingewijde!
Peter van Kaathoven zei op 7 oktober 2014 om 14:16
De vrachtwagen achter de 2 jeeps is een CMP truck van het Type C15A. De Canadian Military Pattern (CMP) truck is een klasse van militaire voertuigen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn geproduceerd in Canada.

Er zijn in de oorlog bijna 400.000 exemplaren van deze klasse van de lopende band gerold. De voertuigen werden voornamelijk in fabrieken van Amerikaanse autofabrikanten in Canada geproduceerd, naar Brits ontwerp.

Er zijn vele verschillende uitvoeringen van deze truck gemaakt. Voorbeelden zijn: artillerietrekker, verbindingswagen, ambulance, mobiele werkplaats of bureauwagen.

Tijdens de terugtrekking van de Geallieerde troepen zijn grote hoeveelheden militair materieel achtergebleven op het slagveld en later op Militaire Dumps. Er was na de oorlog een acute militaire noodzaak de oorlogsverliezen van het Nederlandse Leger zo snel als mogelijk te compenseren met nieuwe voertuigen. Naast het feit dat deze trucks nieuw werden aangeschaft zijn er ook vele 2de hands vanaf de Militaire Dump op Vliegveld Deelen geleverd aan Nederland. Deze levering had te maken met het Marshallplan welke was gericht op de economische wederopbouw van de door de oorlog getroffen landen in Europa.

Omdat de truck niet in zijn geheel is te zien op de foto is het ook moeilijk te zeggen over welk Merk het hier gaat: Chevrolet, Ford of Dodge?
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 8 oktober 2014 om 09:11
Nou Peter, ook zonder de informatie van het merk van de truck zijn we heel veel wijzer geworden! Op die manier wordt een foto niet zo maar een momentopname maar een korte geschiedenisles. Dank daarvoor!
.W.H.H.M.Vogels. zei op 15 maart 2015 om 20:30
Het betreft hier een 40 mm kanon Bofors van Zweedse makelij.Voor de oorlog door Nederland besteld in Zweden,maar nooit geleverd!Achter de 2 jeeps hangen 2 vierling mitrailleurs .50. de wielen kunnen eenvoudig afgenomen, worden,vaak stondenr ze geborgd op. Halftracks.( voor luchtbanden ,achter rupskettingen) de afdeling 933 lichte Lua was op Volkel gelegerd.I n de jaren 1954-1955 was ik als Kornet/res.2de ltn.commandant van de Ajax-batterij. De stuksbemanning bestond uit 6 soldaten.
,
Annemarie van Geloven
Annemarie van Geloven bhic zei op 17 maart 2015 om 16:34
@W.H.H.Vogels, uit uw eigen werkervaring ziet u meer op de foto dan de gemiddelde leek. Dank voor deze aanvullende informatie!
Jan van der Avoort zei op 22 december 2019 om 19:31
Leuke foto op de Schaftstraat wanneer is de foto gemaakt, ik woonde daar naast het cafe van Gradje Heijmeriks, de Winkel van Piet en Gerit van der Avoort.
Ik kan me nog wel een bevrijdingsfeest herinneren in 1955 op de Markt op een groot podium voor het gemeente huis.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 23 december 2019 om 10:25
Hallo Jan, dan zou dat zo maar eens een foto kunnen zijn van dat feest, want wij weten niet meer dan dat die opname is van ergens in de jaren vijftig. Wat is je bijgebleven van dat bevrijdingsfeest?

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen