
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Nadat de inhoud van het bord opgegeten is, verdwijnt ook het bord richting de maag. Omdat borden van brood gauw kliederig worden, gaat men al snel over tot het gebruik van gedraaide houten plankjes. Ze kosten niet veel en na gebruik worden ze weggegooid. In grafelijke rekeningen uit de late middeleeuwen worden ze bij duizendtallen tegelijk vermeld.
Hierbij een recept uit 1510 voor oudvaderlands gebak, waarbij het deeg uitgerold moet worden in een ronde schijf als een telloor, ofwel de afmeting van een bord. Het heet Roffioelen ofwel ravioli van appelen en noten. Met dit recept zul je in deze feestmaand zeker eer inleggen.
Voor de vulling vermeng je onderstaande ingrediënten:
200 gram gepelde hazelnoten en walnoten, gehakt
2 stevige appels, Goudrenetten, in stukjes
100 gram poedersuiker
kardamom of gemberpoeder
kaneel
Deeg
400 gram bloem
30 gram gist
2,5 deciliter melk
6 gram zout
Maak een beslag met deze ingrediënten en laat het deeg toegedekt een uur rijzen. Rol het deeg uit tot 8 grote ronde koeken met een middellijn van 20 cm.
Leg de vulling midden op het deeg en slaan deze dubbel om de vulling. Plak de randen al knedend op elkaar. Bak de Roffioelen ongeveer zes minuten gaar in heet frituurvet.