
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
(online vanaf maandag 3 april)
Beluister alle podcastafleveringen
Beluister hier de bonusaflevering
Benieuwd naar de archiefstukken die besproken zijn in aflevering 14? Hieronder vind je ze allemaal met links naar nog meer verhalen en archiefmateriaal.
Wat doe je als je met je gezin op straat wordt gezet en geen onderdak vindt. Gelukkig komen de “Heeren Burgemeester en Wethouders van Cuijk” met dé oplossing. Je krijgt een woonplek toegewezen in… een lijkenhuisje op de begraafplaats in Cuijk. Dit is wat er gebeurt met de familie Van den Bogaard in 1919. Een noodsituatie? Daar zijn de meningen in die tijd over verdeeld. Een mooie vondst van de maand van Margot.
Bron:
7026 – Gemeentebestuur Cuijk en Sint Agatha, (1809) 1811-1941 (1944), inventarisnummer 934, correspondentie van het gemeentebestuur over de woningnood en minder gunstige woontoestanden in de gemeente 1919-1921.
Het dak golft, de schoorstenen staan wat scheef en de muren en ramen kunnen wel wat onderhoud gebruiken. Voor deze woningen zou je misschien geen cent geven. En toch roepen ze gelijk herkenning op, herinneringen zelfs, aan het Cuijk van vroeger. We praten erover in de podcast van deze maand. Benieuwd naar de reacties en de luchtfoto's waarover we het hebben? Bekijk en lees meer in het artikel bij deze podcast-aflevering op BrabantinBeelden: Huizen en herinneringen.
"De muren zijn slecht, de zoldervloer is totaal versleten. Dak lekt op diverse plaatsen. Het gezin dat hier woont, bestaat uit man en vrouw en tien kinderen, 7 jongens en 3 meisjes tussen 18 en 5 jaar."
Deze brief dateert van 18 september 1948 en is geschreven door J. van Lith, technisch ambtenaar van het Bouw Woning en Welstandstoezicht Noord-Brabant-Oost kring Oss. Daniël van den Brink van de Koningstheateracademie in Den Bosch draagt de brief voor.
Bron:
Toegangsnummer: 1487
Inventarisnummer: 59
Onderzoeker Jos Neomagus (foto rechts) struinde twee jaar lang in diverse archieven en maakte het beeld op van honderd jaar Brabant Wonen. Hij vertelt over de krotten en sloppen in Brabant en hoe die armoedige toestand langzaam iets beter werd.
Christian en Marilou gaan terug naar de zitting van 1902, naar op het moment dat advocaat Pels Rijcken de alibi van de koster onderuit haalt. En hij stelt dat de rol van de pastoor nader zou moeten worden onderzocht. En wat blijkt? Er zijn genoeg getuigenissen die aantonen dat het blazoen van de pastoor niet geheel zuiver lijkt. Maar Pels Rijcken gebruikt deze verklaringen niet. Wat is daarmee aan de hand?
Bron:
Voor wie meer wil lezen over de betonbouw in Den Bosch in het begin van de vorige eeuw: Ed Smits en Hans Willems, ‘Bosch beton. Volkswoningbouw aan het begin van de jaren twintig’ in: De onderste steen boven. 25 jaar bouwhistorie in ’s-Hertogenbosch (Utrecht 2000) 206-214
Het citaat van raadslid Jimmink komt uit de raadsnotulen van 29 september 1922
Tenslotte voor de tijdreis in Google streetview:
En als je een stap vooruit doet:
Laat hieronder weten wat je vindt van deze aflevering, we zijn heel benieuwd!