skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen Bhic

Ravensteinse veermannen

Henk Buijks
Henk Buijks Bhic
vertelde op 20 mei 2011
bijgewerkt op 18 november 2013
Vanaf 1 juni 2011 vaart er bij Ravenstein weer een veer heen en weer over de Maas. Bijna 36 jaar geleden, op 13 juni 1975, maakte veerpont Jeanne de laatste overtocht tussen Ravenstein en Niftrik. Sedertdien namen auto’s de A50 en de Maasbrug.

Ze zullen dat blijven doen, want alleen fietsers en wandelaars mogen mee met het nieuwe pontje, dat alleen in het zomerseizoen vaart.

De foto neemt ons mee naar veerpont Jeanne en de veerlieden van destijds. Die waren, aan hun pet te zien, in dienst van de gemeente Ravenstein. Veel mensen uit de regio, zowel Brabant als Gelderland, zullen hen herkennen.

Wij zijn benieuwd naar de namen van de veermannen en hopen ook verhalen te horen over deze veerverbinding. 

Reacties (21)

Jeroen Arts zei op 20 mei 2011 om 22:09
De veerman links is Nol van Zwam.
Ik denk dat de families Van Zwam-Kersten en Krutwagen-Heij uit Ravenstein nog heel veel informatie kunnen aandragen omtrent het veer.
Wellicht zien we ze hier een keer voorbij komen, want ze hebben mooie verhalen uit die tijd!
Marilou Nillesen, namens BHIC bhic zei op 22 mei 2011 om 17:17
@Jeroen: Bedankt alvast voor de eerste naam. En inderdaad, we hopen dat deze familie zich meldt want we houden ons aanbevolen voor dergelijke mooie verhalen!
Ph.v.d.Wolk zei op 1 juni 2011 om 19:22
v.l.n.r.Nol van Zwam,Jan Kuipers,Piet de Vocht en Wim Ariens.
ferry van thiel (neef van Jan Kuijpers) zei op 2 juni 2011 om 20:54
eerder reacties kloppen; helemaal links is Nol van Zwam (84 jaar) dan Jan Kuijpers (86 jaar) en dan Piet de vocht en helemaal rechts Wim Ariéns (beide laatste heren zijn overleden) Volgens veerman Jan Kuijpers was op de dag van het maken van de foto Wim vrij en kwam hij als burger met hoed speciaal voor de foto. Overige mannen zijn in tenu; met zowel op de pet als op de jas het logo van Ravenstein. De foto is lang voordat de veerboot uit de vaart genomen is (1975) gemaakt. Want op de achtergrond staan nog de zogenaamde "Canadese bomen", en die zijn al lang geleden gekapt. (ze stonden op de dijk) Ik schijf dit namens Jan Kuijpers die nog steeds in Ravenstein woont (Nol van Zwam ook). De heren maken het goed en zijn bij de opening van het voetveer geweest, woensdag 1 juni j.l. Ze waren eregasten en Jan Kuijpers is voor deze speciale gelegenheid gekomen in zijn veermankostuum (40 jaar oud !) Het paste nog (originele koperen knopen iets verzet, maar toch........) Beide heren hadden hun veerpet van toen op !! Ze trokken veel belangstelling ! Jan Kuijpers heeft het naambordje van de oude veerpont ("Jeanne") nog in de serre hanngen. Een oorkonde en vele foto's met de scheepsbel hangen daar in de hal. Voor meer informatie kunt u bellen met Jan Kuijpers die vele verhalen heeft: 0486-413053. Ondanks zijn hoge leeftijd is hij nog heel vitaal en weet hij nog veel te herinneren van vroeger. Hij vertelt er graag over..............
Marilou Nillesen, namens BHIC bhic zei op 3 juni 2011 om 20:41
@Ph.v.d.Wolk: Hartelijk dank! De namen hebben we nu in ieder geval binnen.

@Ferry: Wat leuk dat je reageert en goed om te horen dat de heren het goed maken! Interessant ook om te lezen hoe de foto destijds tot stand is gekomen. We gaan zeker contact opnemen met je oom!
De heer Ariëns, Ravenstein (telefonisch) zei op 9 juni 2011 om 16:19
Op de foto van de Ravensteinse veermannen zag ik mijn vader, Wim Ariëns, helemaal rechts. Hij was in burger, omdat hij op de dag van de foto een vrije dag had.

Ons gezin woonde aan de dijk, dichtbij het veer. Vader kwam oorspronkelijk uit Deest, moeder uit Druten. Elke dag om 6 uur begon vaders werkdag en om half 8 gingen we koffie brengen.

Ik herinner me nog goed dat Jan Kuijpers de strengste van de veerlieden was, wanneer het ging om betalen. Mijn vader wilde nog weleens 'n oogje toeknijpen. Verder heeft bij ons in de tuin (aan de Doolhof) jarenlang nog het zwaard gelegen van veerpont Jeanne. Het zal inmiddels wel weggerot zijn.

Er zijn nog veel meer verhalen, en de komende weken ga ik er eens voor zitten om een en ander voor jullie te verzamelen.
Henk Buijks, namens BHIC bhic zei op 9 juni 2011 om 16:22
Meneer Ariëns, fijn dat u wilde reageren. En uiteraard stellen wij het erg op prijs dat u nog meer verhalen over het Ravensteinse veer gaat opdiepen. We wachten met spanning af....
Ben Uijen zei op 3 juli 2011 om 02:28
Hallo ik kom uit Niftrik en wij gingen in Ravenstein naar school, ik ben een jaar of 10 elk dag met de pont meegevaren dus. Alle veerlieden waren best leuk. Wij mochten op de beurt de pont bedienen ik kan me het bedieningspaneel nog goed voor de geest halen, maar het mocht niet sneller dan half gas natuurlijk
Henk Buijks, namens BHIC bhic zei op 4 juli 2011 om 09:58
Ben, hartstikke leuk, deze jeugdherinnering! Kan me voorstellen dat het ook best spannend was zelf de pont te bedienen. Wel half gas natuurlijk, want de veermannen bleven verantwoordelijk.
Theo Peperkamp zei op 17 juli 2011 om 17:44
Mijn naam is Theo Peperkamp geboren in Neerloon.
In de jaren 50 heb ik 7 jaar gebruik gemaakt van de veerpont omdat ik
verkering had in Beuningen. Dat was dus 3 x in de week op de fiets door weer en wind.
Van Zwam, Kuipers en de Vocht heb ik goed gekend maar ik ken ze niet meer terug op de foto. Ariens heb ik zover niet gekend, althans de naam komt mij niet bekend voor.
Een voorval in die jaren wil ik toch even naar voren brengen en wel;
Op een zondagavond laat kwam ik te laat in Niftrik aan en de pont was reeds in Ravenstein en kwam niet meer terug.
Omdat ik toch naar huis wilde ging ik naar de spoorbrug en bij navraag aan de wachter dat er geen trein op komst was ging ik met mijn fietsje de brug over.Wat schetste mijn verbazing: aan de Ravensteinse komt Jan Kuipers met een politieagent mij tegemoet van wie ik dan ook een bekeuring kreeg.
Men zal begrijpen dat ik behoorlijk kwaad was op Jan µaar het ergste was dat ik weer terug moest naar Niftrik om het licht uit te draaien dat ik had aan gemaakt bij de oever van het veer.
Jan en ik heb ben jaren niet meer tegen elkaar gepraat.
Intussen zijn we 60 jaar verder en is de kwaadheid overgegaan op een voorbijgaand voorval en kunnen we er om lachen.
Jan, als je dit leest, krijg er geen slapeloze nachten van, ik in ieder geval niet.
Leuk, dat je op je ouwe dag nog aan zoiets via de media er aan herinnerd wordt.

Tot zover mijn reaktie. Mocht iemand willen reageren dan zou ik dat ontzettend leuk vinden.

Vele groetjes,

Theo Peperkamp
lEEGSTRAAT 4 kamer 132
5545BC Winssen
Henk Buijks, namens BHIC bhic zei op 18 juli 2011 om 09:01
@Theo, wat een mooi verhaal! Aardig is dat dit voorval met veerman Jan Kuijpers aardig klopt met het beeld dat meneer Ariëns eerder van hem schetste: de man voor wie de regels heilig waren. Aan de andere kant laat je de betrekkelijkheid ervan zien: jullie kunnen er nu allebei weer om lachen. Heel sterk vond ik het feit dat je terug moest om het licht bij Niftrik uit te draaien.
En nog 'n detail: blijkbaar was er toen aan de Gelderse kant van de spoorbrug nog een spoorwegovergang mét wachter, dus 'n echte bewaakte overweg!
A van Zwam jr. lid heemkunde Ravenstein zei op 29 augustus 2011 om 23:51
Mooie verhalen, mooie teksten,fantastisch initiatief en opening van het pontje. Maar ere wie ere toekomt. Op de veerpont Jeanne van Ravenstein werkten nog meer mensen die ook bij nacht en ontij mensen overzetten, soms als invaller,of gewoon wat later in dienst gekomen bij de gemeente. Opdat hun inzet hierbij niet vergeten moet worden mogen we ze op deze site nog wel even vernoemen, de heren J. Willemsen, C. van den Heuvel en P. Donkers,allen werkzaam voor de gemeente Ravenstein. Deze staan dan wel niet op de foto maar maakten wel degelijk onderdeel uit van een goed draaiend team!
gr Arno
Henk Buijks, namens BHIC bhic zei op 30 augustus 2011 om 09:09
Beste Arno,

Fijn dat je door deze aanvulling ook deze mensen de eer geeft die hen toekomt! Het kan goed zijn dat zij wel voorkomen op de foto's, afkomstig uit de fotocollectie van de gemeente Ravenstein, die het BHIC onlangs heeft gescand. Deze foto's zijn over niet al te lange tijd op onze site te zien.

Vriendelijke groet!
R.v. Leeuwen zei op 4 augustus 2012 om 17:43
De man links is Nol van Zwam een oom van mijn vrouw, nog steeds in leven en woont ook nog steeds in Ravenstein
A van Zwam Jr zei op 5 augustus 2012 om 22:52
Zoon van de veerman had zo soms zijn voordelen, als jong manneke ging ik graag vissen, met vrienden visten we vaak in de Ravensteinse stadsgrachten maar ook wel in de Maas. Vaak kwamen we met ons bamboehengeltje thuis en hadden we weinig in de emmer. Als ik alleen naar de Maas ging ving ik ontzettend veel vis. Wat bleek het geval, Pa de veerman liet vlak voor hij aan de kant kwam, even de oprijklep van de veerpont zakken. Enorme vissen lagen voor het oprapen.

Grote broers keken hun ogen uit als ik met een volle emmer grote vis thuiskwam!!
Henk Buijks, namens BHIC bhic zei op 6 augustus 2012 om 10:02
@Arno, prachtig verhaal! Maar volgens mij had jij wel een streepje voor bij je pa. En misschien heb je je grote broers niet meteen alles verteld over alle 'ins' en 'outs' van deze wonderbaarlijke visvangst....
W. Nijholt zei op 29 december 2012 om 05:02
Klepspringen was ook favoriet bij de Rvse jeugd. Ik herinner me nog de vele sprongen, vanaf de op-afrijdklep aan boord, bij vertrek, zo lang mogelijk wachten en dan alsnog proberen met droge voeten aan wal te springen. Op een gegeven moment was strenge Jan Kuipers het zo beu, kwam uit de stuurhut gesprint en gaf me een loei met zijn puntschoen onder mijn achterwerk! Met Nol hadden we nooit problemen.
Henk Buijks, namens BHIC bhic zei op 29 december 2012 om 14:37
Eigenlijk is er sindsdien weinig veranderd, @W.Nijholt, als je bijvoorbeeld hoort van jongeren die op het allerlaatste moment een overweg 'nemen', vlak voor een aanstormende trein.....
jos lepoutre zei op 11 november 2015 om 21:54
Leuk om dit te lezen en ere wie ere toekomt Nol ken ik als Nolleke die mij als niftrikenaar in de tijd als 12-13 jarige dagelijks overzette om naar de pius in ravenstein te gaan waar nolleke hem in de achteruit zette en ja kuipers in de vooruit en ook wanneer je te laat was nog een keer overvaarde(rond 24.00) en altijd met een smile die man was nie boos te krijgen want ja we probeerden hem wel es uit. Sjapo Nolleke
Rob van Leeuwen zei op 26 mei 2018 om 11:15
Sinds 13 juli 2016 is Arnoldus (Nol) Jacobus van Zwam overleden en op 14 februari 2018 zijn vrouw Fien Kersten. 2 Bijzondere mensen. Oom en Tante van mijn vrouw, haar moeder was Fien van Zwam dochter van Jacobus van Zwam en Theodora Dinnissen. Ik heb ook nog van de pont gebruik mogen maken en een aantal keren was dan oom Nol de veerbaas.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 28 mei 2018 om 09:59
Bedankt voor je bericht Rob, wat mooi dat je omschrijft dat het hier om twee bijzondere mensen gaat. Een mooie afsluiting van dit verhaal!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: