
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Deze militairen en hun gezinnen wisten niet dat ze hier zouden blijven wonen. Nederland haalde hen ‘tijdelijk’ naar hier, omdat ze na het zelfstandig worden van Indonesië niet als koloniaal leger daar konden blijven en ook moeilijk naar hun eiland van herkomst terugkonden. Ambon was namelijk door Indonesië heroverd op de uitgeroepen Republiek der Zuid-Molukken.
De Molukkers werden vanwege de veronderstelde tijdelijkheid van hun verblijf collectief gehuisvest. Dat gebeurde onder andere in het voormalig kamp Vught, voor hen tot woonoord Lunetten opgeknapt. Naar Nistelrode kwamen de Zuid Oost Molukkers pas in tweede instantie.
In de bossen nabij het gehucht Donzel werd tijdens de Duitse bezetting een werkkamp gebouwd ten dienste van de Nederlandsche Arbeidsdienst. Mannen uit heel Nederland waren daar ondergebracht. Vanuit het kamp marcheerden zij met de schop over de schouder naar en van werkverschaffingsprojecten in de omgeving.
Najaar 1944, toen de bevrijding in volle gang was, vonden evacuees uit Groesbeek onderdak in Donzel en tot 1955 diende het kamp als opleidingscentrum voor de Rijkspolitie. De eerste berichten over de mogelijke onderbrenging van Molukkers op Donzel bereikten Nistelrode in november 1955.
De eerste reacties in het dorp waren afwijzend. Men zag het helemaal niet zitten om mensen met, naar men aannam, een afwijkende taal, godsdienst en cultuur binnen te halen, terwijl er bovendien sprake was van een flinke woningnood. Maar het Ministerie van Maatschappelijk Werk was onverbiddelijk. Uiteindelijk kwam er een compromis uit de bus. Nistelrode zou alleen Zuid Oost Molukkers krijgen. Die waren in tegenstelling tot de overwegend protestantse Ambonezen rooms-katholiek en wilden graag vertrekken uit de grotere Molukse woonoorden zoals Lunetten bij Vught en Ommen. In 1958 vestigden zich de eerste Molukse gezinnen in Donzel. In 1960 woonden er ruim 580 mensen.
Niet lang daarna kwam de Rijksoverheid met nieuw beleid. De fictie van een tijdelijk verblijf voor de Molukkers werd opgegeven, en men moest integreren binnen de Nederlandse samenleving. Aparte woonoorden pasten daar in de ogen van het ministerie niet meer bij. De bewoners van Donzel zouden dus moeten verhuizen naar het dorp Nistelrode, waar een nieuwbouwwijk verrees: Van ’t Rijk.
De consternatie in het woonoord was groot en veel gezinnen verhuisden naar Helmond, Cuijk, Zevenaar en zelfs naar Indonesië. De blijvers trokken in 1965 naar Van ’t Rijk en in 1966 naar de Binsbergenstraat.
Op 16 mei 2008 was het vijftig jaar geleden dat er Molukkers naar Nistelrode kwamen. Dat werd onder meer gevierd met de verschijning van een boek van de hand van Pascal Amukwaman. De titel is 50 jaar Molukse gemeenschap in Nistelrode en je kunt er informatie over inwinnen bij de auteur.