skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

Maak kennis met... Maxime van Loenhout

Stel jezelf maar voor…

Mijn naam is Maxime van Loenhout, research master student aan de Universiteit Utrecht. Ik heb van september 2022 t/m februari 2023 met veel plezier stage mogen lopen bij het Brabants Historisch Informatie Centrum.

Binnen mijn master is het verplicht om een half jaar lang werk- en onderzoekservaring op te doen bij een relevante historische instelling en na even zoeken vond ik gelukkig een plekje bij het BHIC. Als Brabander vind ik het belangrijk dat de geschiedenis van onze mooie provincie goed vertegenwoordigd wordt en het BHIC, met de leus “Het geheugen van Brabant”, is natuurlijk een uitstekende plek om dat te doen. Bovendien zit het BHIC ook nog eens in een prachtig pand, de Citadel van Den Bosch, dus was het een genot om iedere dag de poort door te wandelen (al kun je af en toe best afgeleid raken door de vele vrolijke hondjes die rondom het gebouw uitgelaten worden). Na een inspirerend kennismakingsgesprek kwam ik erachter dat mijn onderzoeksinteresse veel overlap deelde met de plannen van het BHIC en zo begon mijn stageproject al snel vorm te krijgen.  

Wat hield je stageproject in?

Samen met Thijs de Leeuw (Onderzoeker bij het BHIC en mijn stagebegeleider) en Roxanne Lokin (mede-stagiaire), mocht ik de queer geschiedenis van Brabant zoals deze bij het BHIC aanwezig is zichtbaarder maken. De term “queer” wordt hier gebruikt voor iedereen die niet heteroseksueel en/of cisgender is (mensen die zich prettig voelen bij het geslacht dat ze hebben gekregen bij geboorte).

Binnen de archiefwereld heerst het probleem dat de geschiedenis die we bewaard hebben geen accurate weerspiegeling van de samenleving is. Groepen die moeilijk te vinden zijn, zoals: mensen van kleur, queer mensen, vrouwen en mensen met een migratieachtergrond, blijven vaak onzichtbaar, tenzij hier actief iets aan gedaan wordt. Mijn stageproject had als doel om één zo’n groep – queer Brabanders – naar voren te halen.

Door veel te lezen, archiefmateriaal te bekijken, interviews met LHBTIQ+’ers af te nemen, feedback meetings en vooral heel veel zoekwerk, zijn Roxanne en ik er uiteindelijk in geslaagd om een zoekwijzer te maken voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis van queer Brabant. In de zoekwijzer vertellen we onder andere met wat voor termen je moet zoeken, in welke archieven je moet kijken en welke boeken je kunt raadplegen. Ook kaarten we de problematiek aan rondom queer geschiedenis, je zal namelijk met schadelijke termen moeten zoeken en in archieven moeten kijken die negatief over queer mensen praten. Dit omdat queer gedrag tot 1971 nog strafbaar was onder artikel 248bis van het Wetboek van Strafrecht en er weinig bronmateriaal wat door queer mensen zelf is geproduceerd bewaard is gebleven.

Een zoekwijzer is al een belangrijke eerste stap richting meer zichtbaarheid, maar binnen mijn stage ben ik ook aan de slag gegaan om queer geschiedenis voor het algemene publiek zichtbaarder te maken. Dit begon met het schrijven van verhalen over interessante bronnen die ik tegenkwam en interviews met mensen die actief waren geweest in de homobeweging, maar uiteindelijk heb ik ook een bijdrage mogen leveren aan de webpagina die eraan zit te komen over queer Brabant. Ook heb ik het BHIC en het thema “queer Brabant” vrij regelmatig mogen representeren tijdens presentaties aan andere archieven en musea.

Het BHIC als stageplek

Ik kijk met veel plezier terug op mijn tijd bij het BHIC. Ik kreeg de vrijheid om zelfstandig aan mijn project te werken, maar als ik een vraag had, werd ik meteen goed geholpen. De sfeer op het BHIC is enorm fijn en alle collega’s zijn betrokken en geïnteresseerd in elkaars werk, je kan altijd bij iemand terecht. Het voelde al snel alsof ik een volwaardig lid was van het team, wat als stagiaire natuurlijk precies de ervaring is die je hoopt op te doen!

Dankzij de vrijheid die ik ervaarde om zelf te bepalen hoe ik mijn stageproject aan wilde pakken, ben ik enorm gegroeid als onderzoeker en voel ik veel eigenaarschap over de producten die ik geleverd heb in mijn tijd bij het BHIC.