skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

Aangrijpende oorlogsverhalen

Rien Wols
Rien Wols Bhic
vertelde op 6 augustus 2019
bijgewerkt op 7 augustus 2019
“Uit Eindhoven en de rest van de wereld”, zo luidt de titel van het boek dat Ger de Wind onlangs heeft gepubliceerd. Gers verhalen zijn gebaseerd op zijn eigen ervaringen: “ze staan in mijn geheugen gegrift, want ik heb ze zelf meegemaakt”.

Ger is geboren in 1932 en heeft de Tweede Wereldoorlog dus bewust meegemaakt. Zoals hij zelf zegt: "mijn lagere schooljaren in Eindhoven vielen samen met de oorlogsjaren, jaren die diepe indruk op me hebben nagelaten en waar ik altijd grote belangstelling voor heb gehouden." Eigenlijk wilde hij altijd al schrijver worden, maar zijn leven verliep toch anders.

Na zijn HBS-tijd aan het Gemeentelijk Lyceum in Eindhoven werkte hij tien jaar bij Philips op het Natuurkundig Laboratorium, voornamelijk op het gebied van halfgeleidermaterialen. Zijn militaire dienstplicht vervulde hij als commandant van een afdeling luchtdoelartillerie en daarna vertrok hij naar de chipfabriek van Philips in Nijmegen. Hij leidde in die jaren bijna alle fabrieks-afdelingen als operations manager. In die periode leidde hij ook als hoofdingenieur de megachipfabriek op het Natuurkundig Laboratorium van Philips.

Na zijn pensionering in 1991 studeerde hij Cultuurwetenschappen aan de Open Universiteit. Hij rondde die studie af in 2003 met een doctoraalscriptie over de vijftigjarige geschiedenis van Philips Nijmegen. En toen begonnen zijn schrijversjaren. In 2017 verscheen zijn eerste boek Weemoedige en Boze verhalen van een Oude Man.

Ger de Wind heeft een sterke motivatie om juist verhalen over de oorlog te vertellen: ze moeten als een waarschuwing voort blijven leven. Want we doen elkaar de afschuwelijkste dingen aan in oorlogstijd, telkens weer. Het is niet iets toevalligs van de “boze anderen”, maar iets dat bij ons mensen hoort, bij ons allemaal. En dat mogen we dus niet vergeten. Hij behoort bovendien tot de laatsten van de generatie die de oorlog ook daadwerkelijk heeft meegemaakt. Ook dat is een sterke motivatie om te vertellen.

In juni 2019 is zijn derde boek uitgekomen met oorlogsverhalen uit Eindhoven. Binnenkort, in september, vieren we vijfenzeventig jaar bevrijding van Eindhoven. Een goede reden om zijn verhalen te gaan lezen. We hebben hier al drie van zijn verhalen online staan.

Klik op de cover voor een inhoudsopgave.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.