skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Stef Uijens
Stef Uijens RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Stef Uijens
Stef Uijens RA Tilburg

Harmonie 50 jaar!

Op de groepsfoto hieronder zie je het waarschijnlijk volledige muzikantenarsenaal dat dorpsharmonie "EMM" bij zijn 50-jarig bestaan in mei 1939 had verzameld voor 't toenmalige patronaatsgebouw, gelegen aan Kerkstraat-Zuid. Op de 2e foto zie je het feestcomité zelf.

 Er waren nogal wat activiteiten die 'n dorpsgemeenschap op poten zette om dit 50-jarig jubileum van de harmonie te vieren.

 BHIC archief foto

Behalve de namen van de personen op deze foto's is er weinig van bekend. Maar 'n oud krantbericht uit De Echo van 12 mei 1939 geeft ons wel enig inzicht over wat er allemaal voor deze gelegenheid op touw werd gezet. De krant berichtte op die dag het volgende (het oorsponkelijke artikel vind je hier op de website):

 BHIC archief foto

BOEKEL. Muziekfeesten. *De groote muziekfeesten ter gelegenheid van de viering van het vijftigjarig bestaan van de fanfare „Eendracht Maakt Macht" naderen. De voorbereidingen zijn druk in gang. Zaterdagavond worden de feesten geopend met een muzikale wandeling en een concert op het feestterrein door de feestvierende vereniging om acht uur, op het voor deze feestelijkheden zeer gunstig gelegen prachtige terrein* in de kom van de gemeente.

Op Zondag 14 Mei, eerste festivaldag met tien deelnemende gezelschappen. Deze zullen om een uur officieel worden ontvangen op het raadhuis, alwaar gezamenlijk de ,,Beatrix-Marsch" zal worden uitgevoerd. Daarna beginnen de concerten. Des avonds om acht uur geeft de Harmonie „Oefening en Volharding" van Beek en Donk een avondconcert. Op Donderdag (Hemelvaartsdag), de concertdag, zullen de concerten beginnen om twaalf uur. Hiervoor hebben veertien gezelschappen van naam ingeschreven, o.m. zal daaraan ook deelnemen het muziekgezelschap van Staf I 13e Regiment Infanterie gelegen te Elsendorp.

Gedurende de pauze van deze concerten zullen de marschwedstrijden worden gehouden. Dezen dag geeft een avondconcert de ,,Harmonie Deurne" uit Deurne. Op Zondag 21 Mei, festival. Wederom als den eersten dag worden de gezelschappen om een uur op het raadhuis officieel ontvangen. Ook dezen dag zullen tien gezelschappen deelnemen. Een sluitingsconcert zal te acht uur worden gegeven door ,,'s-Hertogenbosch' Muziekkorps" met tot slot „Neerlands Groote Taptoe".

Voor kermisattracties is eveneens goed gezorgd. O.m. zal daar zijn Jan Vier [Janvier - GdB] met zijn stoomcaroussel annex Lunapark, een luchtschommel, zweefmolen etc. Het geheel belooft schitterend te worden en zal een bezoek aan Boekel op die dagen wel waard zijn."

* Het feestterrein dat in dit artikel genoemd wordt, was gelegen op de wei langs en achter de boerderij van de familie Van de Valk, later Toon van Hout, de boerderij gelegen aan de Julianastraat, die nu op de monumentenlijst staat.

Reacties (4)

Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 28 juli 2015 om 19:37
Als ik Wikipedia goed interpreteer is het niet Jan Vier, zoals hierboven in de tekst staat maar Janvier. Wikipedia vermeld en ik citeer : Voordat de Efteling de carrousel aankocht, luidde het opschrift boven de entree "Janvier's Stoomcaroussel" (let op de verkeerde spellingswijze).
Dat zou dus betekenen dat we het hier zeer waarschijnlijk over dezelfde carrousel hebben. Dus kun je nog 'n oorspronkelijke Boekelse kermis - attractie (her)beleven in de Efteling. Nostalgie ten voeten uit.
Annemarie van Geloven
Annemarie van Geloven bhic zei op 29 juli 2015 om 16:24
Dank voor je aanvulling, Gerard. Die stoomcarrousel van de familie Janvier uit Bergen op Zoom is inderdaad beroemd geworden door zijn prominente plek in de Efteling. Alleen de stoomfluit herinnert nog aan zijn oorspronkelijke aard, zo lees ik. De volgende keer in de Efteling denken we even terug aan Boekel!
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 3 augustus 2015 om 09:17
Over Janvier met z'n stoomcarrousel wordt ook iets verteld in het verhaal "Rooise kermis in vroegere tijden".

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.