skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

Folkloristische intocht van burgemeester Ottow

Op 3 april 1954 werd met veel vertoon de nieuwe burgemeester van Boekel ingehaald. Van het onthaal en de installatie bestaat een mooie serie foto's.

Sam J. Ottow studeerde in 1929 aan de Universiteit van Utrecht af in de richting "Indologie". Op zijn 24ste vertrok hij naar het toenmalige Nederlands-Indië, waar hij assistent-controleur op Ambon werd.
Zijn chef daar was assistent-resident Blok. Die werd vrij snel nadien, op 24 oktober 1930, zijn schoonvader.

In het decennium dat daar op volgde, tot ongeveer 1940, doorliep Ottow diverse functies tot hij dezelfde rang had als zijn schoonvader: assistent-resident. Verder promoveerde hij tijdens een van zijn verloven tot doctor in de Letteren en Wijsbegeerte.

Per 1 april 1954 werd Ottow benoemd tot burgemeester van Boekel. Twee dagen later, op 3 april, werd hij officieel geïnstalleerd. Op de grens Boekel-Erp werd de nieuwe burgemeester door het dagelijks bestuur onthaald, waarna in optocht met het verenigingsleven men door een erehaag van in oranje getooide schooljeugd naar het centrum trok. Daar werd de stoet opgewacht door allerlei geestelijke en wereldlijke autoriteiten.

Om klokslag drie uur begon de plechtige installatiezitting in de goedgevulde intieme raadzaal. Daarbij waren aanwezig: de toen vrij nieuwe pastoor Van Bakel met zijn twee kapelaans en het kerkbestuur, een delegatie van Huize Padua en de paters Kapucijnen, de Venhorstse pastoor Thomassen alsook burgemeester Schreven van Veghel.

Aan het woord kwamen secretaris Jan W.A. Jans en loco-burgenmeester Jac. Wassenberg. Na een korte inleiding van laatstgenoemde, hing hij de nieuwe burgemeester de ambtsketting om, die op zijn beurt een korte danktoespraak hield. Daarna was het de beurt aan de burgers om de nieuwe burgemeester welkom te heten. 

In optocht naar het gemeentehuis. Klik op de foto voor een vergroting met toelichting

Links boven in de foto zie je garage Althuizen (later ‘garage van Nuland ‘), die nog maar twee jaar tevoren was overgeplaatst van de Bergstraat (in flauwe bocht tegen de Bosberg) naar dit pand aan de Wilhelminastraat. De tekst bij de uitzonderlijke foto, die een prachtig tafereel tussen Molen, Café Aurora (later De Beurs) en de muziekkiosk laat zien, komt letterlijk uit de Gemertse Courant van vrijdag 29 oktober 1954. Hij luidt als volgt :

“Folklore in Boekel. Burgemeester S. Ottow verhuist. Naar goed gebruik is burgemeester dr. S. Ottow heden vrijdagmiddag onder veel vlagvertoon en dorpse feestelijkheid met zijn gezin "ingehaald". Wat er aan folklore bij dit soort familieverhuizing heel ver in het verleden gebeurde kwam vandaag tot uiting. Het was een echt historisch feest, waaraan Boekel de meest aangename herinneringen zal blijven bewaren en het kan Burgemeester Ottow slechts gestimuleerd hebben om met nog meer liefde en persoonlijke inzet  zijn gemeenschap te dienen”.

Van 3 april 1954 tot en met 30 november 1969 is Sam Ottow burgemeester van Boekel geweest. Zie voor meer foto's van de installatie van burgemeester Ottow de fotocollectie van het BHIC.

P.s. Ik heb mijn uiterste best gedaan nog zoveel mogelijk personen op deze unieke foto te achterhalen en de namen op de foto geplakt.

Reacties (9)

Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 28 juli 2017 om 12:27
Naar Burgemeester Ottow is na zijn Burgemeester-tijd , begin jaren '70, een toen nieuw te bouwen lagere schoolgebouw vernoemd aan de toen ook nieuwe weg; de Kennedystraat ( die weer vernoemd is naar ... ). De schoolnaam werd een 15 jaar later weer veranderd in "De Regenboog". Anno 2017, een 2 x 15 jaar later staat de school op de nominatie om gesloopt te worden. Wel is er dan nog een Burgemeester-Ottow-straat in Boekel; gelegen ten oosten van de Professor van de Velden straat, die op zijn beurt weer vernoemd is naar .. https://www.bhic.nl/ontdekken/verhalen/professor-van-der-veldenstraat-naar-vernoemd-is
Annemarie van Geloven
Annemarie van Geloven bhic zei op 28 juli 2017 om 14:17
Dank voor je interessante aanvulling, Gerard.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 6 oktober 2017 om 10:39
Bedankt voor je berichtje, Gerard. Maar de foto is niet voor iedereen toegankelijk, merk ik door deze melding: "De door jou gevolgde link kan zijn verlopen of de pagina is wellicht alleen zichtbaar voor een doelgroep waarin jij niet bent opgenomen."

Wie meer wil weten, moet zich dus aansluiten bij de FB-site van Heemkunde Boekel.
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 6 oktober 2017 om 11:37
Dan is inderdaad " .. de pagina is wellicht alleen zichtbaar voor een doelgroep waarin jij niet bent opgenomen." van toepassing. Dank je Marilou. Nu je maar vlug aansluiten want dat kan in principe iedereen die belangstelling heeft.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 6 oktober 2017 om 19:23
Daar sluit ik me bij aan, Gerard, want het is een interessante site die de heemkundekring daar heeft!
C.Groenendaal zei op 26 augustus 2019 om 21:30
Hallo Gerard, even een correctie. De Dr. Ottowschool is niet in 1970 gebouwd, maar twee jaar eerder. De eerst cursus begon in augustus 1968.
In datzelfde jaar zal de Kennedystraat zijn aangelegd.
Zie de geveltegel in de Kennedystraat bij woonhuis 14 en 16
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 26 augustus 2019 om 22:26
Interessante Info Chris Groenendaal. Goed dat je daar ons op attendeert. Weinigen die de exacte details nog weten.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.