skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marte Stoffers
Marte Stoffers Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marte Stoffers
Marte Stoffers Bhic

Albert Verlinde kijkt vanaf de Sint-Jan neer op Den Bosch

De wieg van Albert Verlinde stond in 1961 in Den Bosch en nog altijd heeft hij een bijzondere binding met de hoofdstad van Brabant, zéker met de Sint-Jan. Verlinde was dan ook één van de bijna 125.000 mensen die tijdens het speciale Jeroen Boschjaar 2016 door de dakgoten van de kathedraal liep. "Mijn opa legde mij als klein kind alles uit over de Sint-Jan", vertelt hij enthousiast.


"De eerste keer dat ik binnen was in de Sint-Jan, was samen met mijn opa. Hij legde me alles uit wat er te zien was”, steekt theaterproducent en tv-persoonlijkheid Verlinde van wal. De kans om met eigen ogen – van dichtbij – de beelden hoog bovenin de kathedraal te aanschouwen, liet hij dan ook niet liggen.

foto: Roy Beusker

foto: Roy Beusker

Zo stond hij oog in oog met fabeldieren, muzikanten, draken, potsenmakers en monsters; alle luchtboogbeelden die normaal niemand goed kan zien. ‘Een wonderlijke klim naar de tijd van Bosch’ was een bijzondere historische gelegenheid die Verlinde dan ook móest meemaken. "Zeker weten. Je kon vanaf het dak van de Sint-Jan zo uitkijken over de hele stad ’s-Hertogenbosch.”

Niet meer dagelijks

Hoewel hij bijna zijn hele leven in Brabant heeft gewoond, woont Verlinde sinds een jaar in de binnenstad van Amsterdam. “Ik kom daardoor niet dagelijks meer langs de Sint-Jan maar als ik in het centrum ben loop ik er zeker nog even langs.” Zo'n band die blijft, daar doet afstand weinig aan af, zo constateert hij.

 

Verlinde bezocht enkele maanden geleden ook het BHIC, in verband met het televisieprogramma Verborgen Verleden. “Bijzonder om stap voor stap alles te horen over je familiegeschiedenis”, vindt hij.  “De geschiedenis en de toekomst gaan hand in hand, alle lessen uit de geschiedenis zijn belangrijk voor de toekomst. 

Landelijk nieuws

Toen Verlinde – na vijftien jaar – stopte bij het entertainmentprogramma RTL Boulevard was dat landelijk nieuws. Zelfs premier Mark Rutte greep de telefoon om hem te bedanken voor alle jaren van entertainmentnieuws. Dat ligt inmiddels achter hem en wat betreft het heden: Stage Entertainment van Albert Verlinde brengt de ene na de andere succesvolle musical op de planken. Deze Bosschenaar mag dan soms op grote hoogte verkeren, in het dagelijkse leven staat hij met beide voeten op de grond.

Lees meer verhalen van Bekende Brabanders

Benieuwd hoe de Sint-Jan er In de 16de eeuw uitzag? Bekijk dan deze 3D animatie, gemaakt door Erfgoed 's-Hertogenbosch.

Lees meer over:

Meer Bekende Brabanders:

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen

Doe mee en vertel jouw verhaal!