skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Arnout van Erp
Arnout van Erp Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Arnout van Erp
Arnout van Erp Bhic

Beneficaathuizen op de Markt

Ongeveer op de plek waar nu nog het grote pand van de Rabobank staat, stonden rond 1650 drie zogenaamde beneficiehuizen, zoals blijkt uit een akte die rond die tijd is opgemaakt.

In 1660 verschenen voor de schepenen van de vrijheid Sint-Oedenrode, in het kwartier Peeland, Meijerij van ’s-Hertogenbosch, de inwoners en naburen van de genoemde vrijheid, daartoe gerechtelijk gedaagd om naar waarheid getuigenis af te leggen voor Sijmon Janssen van Oisterijck, ondervorster alhier, en hebben ten behoeve van de heer Johan Schoock, oud-schepen en raadslid van ’s-Hertogenbosch en rentmeester van het kapittel binnen deze vrijheid, verklaard, dat de huizen van drie beneficies, te weten die van Sint-Nicolaas, Sint-Maarten en Sint-Lambert, waarin nu respectievelijk wonen Roelant Leenders van den Horck, een van de getuigen en waarin heeft gewoond Bastiaen de Poirter, vorster alhier, nu bewoond worden door ondervorster Sijmen Janssen van Oisterwijck en Roelof Lenaerts van de Horck; deze twee huizen behoorden tot de vicarie van heer Jan van Schijndel; in het derde huis woonde Laurens de Backer en dat behoorde tot de vicarie van de heer Bernart Sanders.

De genoemde huizen stonden in die tijd verder terug dan waar nu de Rabobank staat, zoals goed te zien is op een kaart uit 1782, die is vervaardigd door Johannis Francis de Weijer, gezworen landmeter.

In 1793 transporteert Pieter van Lieshout aan Jacobus van der Haagen senior twee huizen  met stallingen en hof, gelegen binnen de vrijheid, grenzend o.a. aan een zijde aan Jacob van der Haagen junior. Hieruit blijk dat Jacobus junior het ander pand in eigendom heeft. In de verpondingregisters blijven ze voorkomen als drie huizen waarvan twee van de drie na 1680 beschreven worden als afgebrand en na 1735 afgebroken. Dit blijft zo tot 1803.

In 1817 volgt een verdeling van de goederen van Jacobus van der Hagen. Zoon Willem van der Hagen krijgt perceel sectie G 267, zoals op de kadasterkaart van 1832 te zien is, en zoon Johannes van der Hagen G 268. Nakomelingen van de familie breidden in de loop van de negentiende en twintigste eeuw hun bezittingen behoorlijk uit. Zij bezaten veel goederen, waaronder huizen aan de Markt en de kleine arbeidershuisjes die aan de Molenwiel staan en in het buitengebied De Belders: Arbeidslust, een huis in de Pastoor Smitsstraat 55 – 57 te Olland.

Bankhouder Jan van Engeland met zijn zoon Wim (later ook bankhouder)Pas in 1912 werd in Sint-Oedenrode een Boerenleenbank opgericht en H. van Engeland werd tot directeur benoemd. Tot 1951 was de bank gevestigd op het adres Borchmolendijk 27, daarna werd ze verplaatst naar Markt 9.

In de jaren '60 van de twintigste eeuw kocht de bank de panden 19 en 21 aan de Markt. Het huidige pand wordt binnenkort gesloopt om plaats te maken voor o.a. de bouw van appartementen.

Foto: Jo van der Kaaij.
Bronnen: Delpher, Provinciale Noordbrabantsche en 's-Hertogenbossche Courant 1912.
Dorpsbestuur Sint-Oedenrode (1232) 1315-1811, toegang 7633.
Notarissen in Sint-Oedenrode, 1642-1935, toegang 7637.

Reacties (1)

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 16 maart 2018 om 12:38
Wat leuk Willie, dat je zoveel over de plek van deze huizen hebt kunnen vinden en natuurlijk over hun bewoners.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen