skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Bierbrouwerij de Lelie

Jo Billen
vertelde op 15 maart 2012
bijgewerkt op 18 november 2013
Een mooie foto van bierbrouwerij De Lelie, afkomstig uit het archief van de familie Robinet de Villeval van Hasselt. De foto zelf geeft geen antwoord op de vraag waar de bierbrouwerij nu precies stond. Wel wordt uitgever H. Hupsch te Vucht genoemd. Dat de foto in België is gemaakt, lijkt onwaarschijnlijk.

Het woord “bierbrouwerij” werd in België niet gebruikt, omdat er vanwege de accijnzen enkel het woord brouwerij mocht voorkomen aan de ingang van de brouwzaal.

Destijds werd het woord bierbrouwerij wél in Nederland gebruikt. Een azijnbrouwerij werd in België een vinaigrerie genoemd, een jenever”brouwerij” noemde men een distillerie of distilleerderij. Indien het woord brouwerij of brasserie gebruikt werd, wist men bij ons dat het een bierbrouwerij was... Vermoedelijk moeten we zoeken in de buurt van Vught, omstreeks 1910. Wie weet meer? Vertel het ons!

Reacties (6)

Harry van Kuijk zei op 15 maart 2012 om 23:52
Onlangs hebben wij deze foto laten zien bij de fam. de Leijer, de vroegere brouwers van de Lelie in Sint-Oedenrode. Deze foto is niet in Sint-Oedenrode gemaakt. De ligging van de schuur/brouwerij, ten opzichte van het woonhuis, komt ook niet overeen met de historische situatie.
Er was ook een brouwerij de Lelie in Echt.
Harrie de Leijer zei op 13 juli 2012 om 07:48
Beste mensen,

Deze mooie foto is niet afkomstig uit Sint Oedenrode, maar uit Beugen, een plaatsje bij Cuijk. Daar had de familie Robinet de Villeval ook bezittingen.

In Beugen was een brouwerij 'de Lelie', de brouwer hier was ene Jacobus Barten. Op de foto staan zijn familieleden, de namen van iedereen op de foto zijn bekend.De brouwerij is gesloten in 1921, de foto is van omstreeks 1900.

Bron: Twan Dohmen; Het ruikt hier naar karamel een snoepjeslucht; Bier in het Land van Cuijk en Maasduinen (2009).

met groet,

Harrie de Leijer
Museumbrouwerij de Roos
Hilvarenbeek
Annemarie van Geloven namens BHIC bhic zei op 13 juli 2012 om 12:19
@Jef, Harry en Harrie, dankzij jullie analyses en het verlossende woord van Harrie de Leijer, kunnen we als locatie van brouwerij De Lelie op deze foto BEUGEN aanwijzen.

Dit wordt nog eens bevestigd door een bliksemonderzoek in de BS en het BR van Beugen in de genealogische database op onze website.
Jacobus Barten is geboren op 28-5-1856 te Beugen als zoon van Antoon Barten, bierbrouwer, en Jacoba Huijbers. Als bruidegom was Jacobus al bierbrouwer, toen hij in 1882 trouwde met Bernardina Th. C. Verstraaten.
In de verdere vermeldingen in het bevolkingsregister t/m 1910 wordt als beroep van Jacobus steeds ‘bierbrouwer’ vermeld. Hij woonde in de dorpskom Wijk A (46, 55, 51). Ik weet niet of hij bij de brouwerij woonde, maar ik ga daar wel van uit.
Jacobus is dus duidelijk in de voetsporen van zijn vader getreden!
will huijbers zei op 9 juni 2014 om 15:26
Dit is de binnenplaats van bierbrouwerij "de Lelie" in Beugen. ong. 1900 (vóór 1860 van de fam. Huijbers, daarna van de familie Barten.
v.l.n.r. Hannes Huijbers, Jacobus Barten met zoontje Toon, Antoon Huijbers, Herman Barten, Netje Barten en rechtsachter Herman Linders
Albert van Dieten zei op 2 januari 2015 om 14:34
Deze brouwerij was inderdaad in Beugen. Mijn oma heette Barten. Opa en oma hebben daar geboerd tot mijn ouders het overnamen. Ik ben de oudste thuis en ben daar geboren en heb daar tot mn 12de gewoond. Het is toentertijd verkocht aan Gebr. Graat , hadden een aannemersbedrijf en grensde aan de achterkant tegen wei.
Onder het huis was nog een ouderwetste kelder met gewelven. Gedeelte van de boerderij is ook nog kroeg geweest zoals mij vertelt is. Herkende meteen de binnenplaats en die grote schuurdeur.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

Doe mee en vertel jouw verhaal!