skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marte Stoffers
Marte Stoffers Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marte Stoffers
Marte Stoffers Bhic

Buurtschap ‘De Bremberg’ in Etten-Leur

In 1331 verkocht Hertog Jan III van Brabant het gebied ‘de Bremberg’ onder Etten aan ‘Aarnoud Dibbouts, Aarnout van Putte ende Consoorten, poorteren der stad Antwerpen, tot 17,5 hoeven ijder van twaalf buynderen’ (totaal 210 bunder) om het te ontginnen.

De Bremberg rond 1950. Bron: De Ghulden Roos 7Het ontginningsgebied werd in 1333 uitgebreid en liep toen van (nu) de Hilsebaan tot aan de wijk Attelaken. Het gebied ‘De Bremberg’ , ten zuiden van Attelaken, bestond dus al vóór 1331 en evolueerde na 1331 vrij snel tot akkergebied.

Het buurtschap ligt ten Zuid-Oosten van Leur en is te onderscheiden in de Lage Bremberg (N van de N58) en de Hoge Bremberg (Z van de N58). Ook het westelijk deel van de Moerdijkse Postbaan (Z van Hilsebaan) kan tot de buurtschap worden gerekend. De centrale weg, Hoge en Lage Bremberg, diende daarbij als ontginningsbasis van waaruit turf werd gegraven en grond tot akkerland ontgonnen.

Van de 14e tot en met de 16e eeuw was hier veel werk en dus ook relatief veel welvaart. Toen de nieuwe turfvaart van Zundert naar Breda was gerealiseerd, verplaatste de bedrijvigheid zich die bij turf hoort en werd de Bremberg landbouwgebied. Vóór 1948 heette de centrale weg ‘den Braembergsche weg’. Rond 1850 stonden op De Bremberg ongeveer 30 boerderijtjes/huisjes met ’n kleine 200 inwoners.

De Heren van Breda hadden de meeste gronden in het gebied rond Etten en Leur in eigendom, zo ook het gebied de Bremberg. In het meest oostelijke deel van de Bremberg, het gebied tussen het Liesbos tot Attelaken, mocht de stad Breda leem uit de grond halen. Daarvan werden de stenen gebakken voor de bouw van een nieuwe stadsmuur en alle stadspoorten. Ook voor de bouw van het kasteel van Breda werden deze stenen gebruikt. Bijna 75 jaar lang Personeel van de Stoom-SteenFabriek Bremberg in 1912 werd hiervoor ononderbroken leem uit de grond gehaald. De leem en de benodigde turf voor het stoken van de ovens werden per schip via de Leurse Haven naar Breda vervoerd.

Waar nu Machinehandel Jansen staat, was eerder Steenfabriek ‘De Bremberg’ gevestigd (1887-1984), waarvan Michiel Hennekam in 1896 de eigenaar werd. Rond 1920 was het bedrijf in handen van de gebroeders Hennekam, vier zonen van Michiel, die in 1925 een naamloze vennootschap hadden opgericht onder de naam Steenfabriek De Bremberg N.V. In 1985 werden de gebouwen verkocht aan Antoon Jansen uit Rijsbergen die er zijn machinehandel begon.

Een groep kinderen bij het Koloniehuis - 1910In het buurtschap was vanaf 1900 tot en met 1932 de Gezondheidskolonie Dordrecht gevestigd. In 1911 werd nog een deel dennenbos achter het huis gekocht en in de Eerste Wereldoorlog was het gebouw een veilig onderkomen voor Belgische vluchtelingen. In 1919 werd gestart met een openluchtschooltje met internaat voor kinderen uit Dordrecht. Wegens te hoge exploitatiekosten stopt het Dordrechtse Kinderhuis met zijn aktiviteiten in 1932.

In 1947 werd in en door de parochie Liesbos in het buurtschap ‘De Bremberg’ aan de splitsing Moerdijkse Postbaan en Hoogstraat een kapelletje gebouwd ter ere van H. Maria, uit dankbaarheid voor besparing van het oorlogsgeweld dat elders veel schade had aangericht.

Zorgboerderij De BrembergIn 2009 startte de ‘Stichting Zorgboerderij De Bremberg’ met een zorgboerderij voor o.a. mensen met verstandelijke beperking en psychische problemen.

Als in het dorp over Buurtschap De Bremberg wordt gesproken dan heeft men het, in het plaatselijke dialect, over Du Woogu en du Ljeegu Brembaarug!

Reacties (11)

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 17 mei 2018 om 13:50
Wat mooi Jan, dat je de complete geschiedenis van die buurtschap hier hebt beschreven. Dank!
Peter Hennekam zei op 17 maart 2019 om 14:53
Als de gebouwen van de Steenfabriek de Bremberg N.V. ( waarvan mijn opa Petrus Hennekam mede eigenaar was ) pas in 1985 verkocht zijn, dan vraag ik me af wie er eigenaar geweest is van de gebouwen van 1920 tot 1985.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 18 maart 2019 om 12:01
Goede vraag, Peter, dat antwoord heb ik hier niet zo voor handen. Maar mogelijk dat Jan dit weet? Of iemand anders die meer weet over deze historie? We horen het graag!
Cockie van Tilborg-Hennekam zei op 8 november 2022 om 21:20
Steenfabriek De Bremberg is in 1937 of 1938 failliet gegaan. Ik ben de dochter van Jan Hennekam mede eigenaar van de fabriek. Mijn ouders woonde naast de fabriek
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 9 november 2022 om 10:25
Dag Cockie, wat fijn dat je hier reageert. Ik neem aan dat jij zelf pas ruim na het faillissement bent geboren? Zijn je ouders naast de fabriek blijven wonen? Werd er nog wel vaak gesproken over het werk op de fabriek bijvoorbeeld?
Cockie van Tilborg-Hennekam zei op 9 november 2022 om 11:30
Dag Marilou; Ik ben niet geboren in Etten-Leur, maar in Bergen op Zoom dat is ook mijn huidige woonplaats. Ik ben de jongste van een gezin van negen kinderen. Mijn ouders en broer en zussen hebben veel verteld over de fabriek en familie in Etten-Leur. Na het faillissement zijn mijn ouders naar Bergen op Zoom verhuisd.Het is een hele zware tijd geweest voor mijn ouders en zeker voor mijn vader.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 9 november 2022 om 13:43
Dat is heel goed voor te stellen, Cockie, dat zal een moeilijke periode zijn geweest. Hopelijk hebben je ouders daarna de draad toch weer enigszins kunnen oppakken?
Peter Hennekam zei op 9 november 2022 om 14:02
Ik kan me de verhalen van het faillissement nog goed herinneren, mijn vader had het er wel eens over. Na het faillissement is de familie Piet Hennekam naar Oudenbosch verhuist en zijn daar een kruidenierszaak begonnen die volledig gefinancierd werd door mijn oma (Dimpna Vergouwen, de dochter van Jan Vergouwen, de uitbater/eigenaar van café de Drie Zwaantjes in Sprundel).
Cockie van Tilborg-Hennekam zei op 9 november 2022 om 17:06
Ik kan de kruidenierswinkel op de hoek nog goed herinneren zijn vaak op visite geweest. Je opa was gemeente secretaris in Oudenbosch dat was mijn ome Piet. Ik ben benieuwd van welke zoon jij dan de zoon bent. Zover mij bekent heeft jouw opa nooit in de steenfabriek gewerkt maar was wel mede eigenaar. Jij bent dus een achterneef van mij. Leuk te wetenCockie
Marjolijn Mantel zei op 29 mei 2023 om 19:47
Enigszins afwijkend maar wellicht toch interessant: mijn grootvader Jan Mantel heeft, samen met zijn vrouw Annette (Netty), tijdens WO1 als officier van gezondheid ingekwartierd gezeten bij de familie Michiel Hennekam in Bremberg. Dit was vanaf september 1916 tm februari 1917. In die tijd is in oktober 1916 in Gastel hun oudste zoon Jan geboren.
Wellicht heeft iemand van de familie Hennekam een foto van de woning? Of misschien zelfs een (vaag) verhaal over de ingekwartierde (hervormde) familie?

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen