
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Enige ingezeten maakten bezwaar, omdat door de bouw van een school in westelijke richting de kinderen uit de gehuchten Heikant, Koevering en Eversestraat te ver van de school zouden raken, en ze bij ongunstig weer een grotere afstand zouden moeten afleggen.
De gemeente bracht daartegen in, dat de kinderen van de Boskant ook grote afstanden moesten afleggen en voor een groot gedeelte gebruik moesten maken van slijkwegen, terwijl kinderen die van de andere kant kwamen gebruik konden maken van klinkergrind en zandwegen.
Ook waren er bezwaren tegen de gasfabriek die tegenover de school lag. Daartegen bracht de gemeente naar voren dat de gasfabriek van zo'n kleine omvang was dat er tijdens het stoken geen hinderlijke lucht opgemerkt zou worden. De heer Raupp, raadslid en gunstig bekend als dokter, gaf zijn goedkeuring en achtte het gasfabriekje onschadelijk voor de gezondheid.
In 1881 krijgen de onderwijzers instructies hoe om te gaan met de leerlingen. De onderwijzers moeten zorgen dat de kinderen ordelijk worden geplaatst. De kinderen behoren met zachtheid te worden behandeld, alle lijfkastijdingen en het gebruik van alle ruwe en ongepaste woorden of uitdrukkingen moeten zorgvuldig worden vermeden. De kinderen moeten wennen aan orde en tucht, zodat in de school de nodige stilte heerst.
De onderwijzers moeten de leerlingen een geregeld en zedig gedrag aanleren, zo ook reinheid en zindelijkheid op zichzelf en hun kleding. Voorts moeten zij zich in alle omstandigheden beleefd en welwillendheid gedragen. Alle onzedigheid in woorden of daden behoort met de meeste gestrengheid te worden tegengegaan. Alleen die boeken worden gelezen, welke in de goedgekeurde leerplannen zijn goedgekeurd.
De onderwijzers wordt opgedragen om zoveel mogelijk te zorgen, dat de kinderen geregeld en ordelijk naar school en naar huis gaan en zich niet aan baldadigheid, straatschenderij, vechten enz. schuldig maken. De onderwijzers zullen zoals van ouds gebruikelijk is, de kinderen vanuit de school begeleiden tot buiten de kom van de gemeente.
Handschrift Jo van der Kaaij met opsomming van namen.
In 1893 klaagt de onderwijzer Willem van Haeren over de slechte toestand van het drinkwater voor de schooljeugd. Na veel geharrewar in de raad besluit de gemeente dat er een nieuwe drinkput moet komen. In de zomermaanden van 1902 is het water uit de nieuwe put bar slecht en gedurende de zomermaanden is er niet voldoende water aanwezig.
Enige inwoners van het Kofferen doen hun beklag bij de gemeente omdat zij veel last hebben van de schooljeugd. De kinderen komen aan hun huizen jengelen om drinkwater. Zij verzoeken de raad om van die last bevrijd te worden, door ervoor te zorgen dat er aan de kinderen op de speelplaats van de school drinkwater gegeven wordt. Het lid Swinkels vindt het treurig dat er geen drinkwater op de speelplaats aanwezig is, te meer omdat de gemeente voor veel geld daar een Nortonput had laten slaan.
In 1906 wordt er een nieuwe drinkwaterput aangeschaft die tevens kon dienen voor het hoofd van de school en voor het gezin van de gemeentegeneesheer, die aan de straatkant woonde.
Links Meester Roelvink, hoofd der openbare school met vrouw en kinderen.
De school op het Kofferen is tot 1954 als openbare school in gebruik geweest.
Foto’s: Collectie Jo van der Kaaij.
Bron: BHIC, Toegangsnr. 7634, Archief Gemeentebestuur Sint-Oedenrode (1811-1933), inventarisnrs. 17 t/m 28.