skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Stef Uijens
Stef Uijens RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Stef Uijens
Stef Uijens RA Tilburg

Een jonge driftkop uit Gemonde

‘Goed ontwikkeld naar lichaam en geest’, zo vond de onderwijzer de elfjarige Jan Schellekens uit Gemonde toen de rechters hem vroegen of deze jongen al het ‘oordeel des onderscheids’ had.

Dat ‘oordeel des onderscheids’ voor kinderen onder de zestien jaar kwam voort uit art. 39 (1) van het Wetboek van Strafrecht uit 1886. Kinderen tussen de tien en zestien jaar oud moesten, om strafbaar te zijn, naar het oordeel van de rechters “met oordeel des onderscheids” gehandeld hebben.

Jan Schellekens was op 30 juni 1866 met een groepje jongens eropuit gegaan om vogelnestjes uit te halen, wat in die tijd een geliefde bezigheid was. Jan had daarbij zijn negenjarige neefje Marinus met een klomp op het hoofd geslagen toen deze iets ontkende. Hij had de klomp pas gebruikt toen klappen met de vlakke hand niets hadden opgeleverd. Tussen het linkeroog en het oor kwamen die drie slagen hard aan, want het kind viel achterover in een droge sloot en bleef daar liggen.

Jan verbood zijn broer, Simon, iets over het voorval thuis te vertellen en had hem twee knopen gegeven als zwijggeld. Toen Marinus in de avond nog niet thuis was, ging zijn vader naar hem op zoek, maar kon hem nergens vinden. De ochtend daarop gingen ook anderen, onder wie de jeugdige dader zelf, op zoektocht. Jan stuurde zelfs de inmiddels gearriveerde marechaussee de verkeerde kant op.

Pas na verloop van tijd vond men het lichaam van de doodgeslagen Marinus. Onderzoek door een arts stelde vast dat de klomp een hersenbloeding had veroorzaakt, waaraan de jongen vrijwel onmiddellijk moest zijn overleden. Omdat de dader nog geen twaalf jaar was, kon hij alleen een tuchthuisstraf krijgen. De officier van justitie eiste vier jaar, de rechtbank gaf hem op 21 augustus 1866 twintig maanden.

Reacties (2)

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 20 november 2019 om 09:05
Jee Klaas, en dan te lezen dat deze jongen elf jaar was - en wel zo helder van geest om de marechaussee de verkeerde kant op te sturen...

Wetenswaardig hoor, dat 'oordeel des onderscheids’, in plaats van een minimumleeftijd. Een erfenis van Napoleon, begrijp ik uit de verwijzende tekst.
Rob Schellekens zei op 18 mei 2020 om 20:03
Hoi Klaas,
Ik heb me ook verdiept in dit verhaal. Er zijn me twee dingen opgevallen, ik ben benieuwd hoe jij dat ziet.
Ik geprobeerd om het slachtoffer te achterhalen. Ik ben uitgekomen bij Marinus Schellekens, zoon van Cornelis Schellekens en Jacoba van der Velden. Deze Marinus is dood aan gevonden op 01-07-1866. Echter in de overlijdensakte staat dat deze jongen 8 jaar oud was, (geboortedatum 19-01-1858) in het vonnis en de kranten staat dat hij 9 jaar was.
Verder wordt vernoemd dat hij een neef was. Dat is niet waar. Ze heettten allebei Schellekens, alleen de voorouders komen pas 6 generaties eerder bij elkaar.
Hoe ziet u dit?
En is bekend of broer Simon op zijn gedrag nog is aangesproken?
Alvast bedankt!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Doe mee en vertel jouw verhaal!