skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

Elke avond brandt er licht in Oss

In 1949 was het 550 jaar geleden dat Oss stadsrechten kreeg. Van 22 juli tot en met 6 augustus werd dat uitbundig gevierd. Voor het eerst sinds de oorlog was toen iets te merken van Osse trots.

De feestgids die werd uitgegeven bij het 550-jarig bestaan van OssPas in januari 1949, redelijk laat, komen de eerste ideeën op tafel, in het stadhuis. Duidelijk is meteen dat de eigenlijke jubileumdatum, 14 oktober, minder geschikt is vanwege het herfstseizoen, dus wordt gekozen voor de zomermaanden. Een ijverige Osse ambtenaar checkt de kermisdata in de regio: de periode tussen 22 juli en 6 augustus blijkt redelijk “kermisvrij”, dus aantrekkelijk voor een groot feest in Oss.

Een breed samengestelde “Stichting Oss 550 jaar Stad”, onder voorzitterschap van A. Ploegmakers, zal de kar trekken. Uiteraard niet zonder gemeentelijke subsidie, maar enkele raadsleden stellen er wel vragen over. Waarom zijn alleen de katholieke Ossenaren expliciet vertegenwoordigd in de Stichting? Er zit wel een niet-katholiek in de Stichting, maar die is benoemd vanuit de Industriële Kring. Burgemeester Delen ontkent dat er sprake is van uitsluiting van niet-katholieken en dan wordt het subsidievoorstel zonder hoofdelijke stemming aangenomen.

Het feestprogramma biedt voor elk wat wils. Er zijn serieuzere activiteiten zoals de grote Tentoonstelling Industrie en Middenstand (T.I.M.-Oss), herdenkingsdiensten in de kerken, congressen, en toneelvoorstellingen in de open lucht. Verder zijn er veel sportontmoetingen (van voetballen tot kruisjassen, wat weer iets anders is dan klaverjassen), muziekuitvoeringen en een dansavond met een groot pierement op D’n Heuvel. Bovendien wordt tijdens de Historische Avond, op 27 juli, in het gebouw van de Sociale Dienst een museum geopend, genoemd naar de eerste Osse stadsarchivaris, Jan Cunen, die in 1940 overleed. En alle avonden brandt in het centrum de feestverlichting, die volgens het programmaboekje “onze stad tot een tweede Lichtstad van het Zuiden zal maken.”

Ook aan de ongeveer 150 dienstplichtige Osse jongens in Indonesië is gedacht. Via het Katholiek Thuisfront ontvangen zij elk een pakket met feestelijke inhoud. Gerrit van de Haterd schrijft in een dankbrief dat hij met zijn twee slapies genoten heeft “van een goede Hollandse cigaret”. Daarna hebben zij “met een glaasje kersennat een heildronk uitgebracht op de groei en bloei van de stad Oss.” Het kersennat betrof kersen-pruimenlikeur van de Firma Zwanenberg.

Dit verhaal verscheen eerder in Brabants Dagblad

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen