skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

Granaatinslag verwoest het leven van Anton van der Zeijst

Bij de Dodenherdenking 2022 in Esch is een plaquette onthuld, ter nagedachtenis van de gevallen burgers tijdens de bevrijding van het dorp. Comité Esch in Oorlogstijd heeft foto’s verhalen verzameld over gevallen Esschenaren tijdens de bevrijding. Zoals het verhaal over Anton van der Zeijst.


Anton van der Zeijst (blonde jongeman links) met zijn onderduikfamilie Jos en Jaan Verhoeven met hun dochtertje Sjaantje, in Esch


Anton was een zoon van Abraham van der Zeijst en Johanna Wijnanda Peek en werd op 16 mei 1922 geboren te Jutphaas. Later verhuisde het gezin naar Utrecht, waar de ouders van Anton een slagerij hadden. Het gezin telde 12 kinderen, waarvan Anton de jongste was. Zijn vader overleed in 1942 in Vught.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Anton werkzaam als kantoorbediende, maar moest onderduiken om uitzending naar Duitsland te voorkomen. In 1943 kwam Anton, tegelijk met zijn vriend Harrie van de Heuvel, in Esch aan en werd ondergebracht bij Jos Verhoeven, die getrouwd was met Jaan van de Langenberg. Zij woonden op een boerderij aan de Haarenseweg, alwaar de Witvensedijk op de Haarensweg uitkomt. Harrie vond onderdak bij Jan van de Langenberg en Anna Verhoeven op de Leunisdijk.

Eind juli 1944 kreeg Harrie van de Heuvel een bericht dat zijn vader ernstig ziek was en hoogstwaarschijnlijk spoedig zou overlijden. Harrie vertrok, onder begeleiding van An van der Pasch en veldwachter Verstappen, naar Utrecht en durfde na de begrafenis van zijn vader niet meer terug te keren naar Esch. Hij heeft de Hongerwinter thuis doorgebracht. Anton bleef in Esch bij de familie Verhoeven.

Tijdens de bevrijding van Esch zat Anton in de schuilkelder van de familie Verhoeven en door een granaatinslag werden Anton, evenals Theodora van Loon en Jos Verhoeven, dodelijk getroffen.

Niet op de hoogte

Eind 1944 werkten de posterijen nauwelijks meer en was contact met mensen boven de grote rivieren bijna onmogelijk. Hierdoor kon de familie van der Zeijst niet op de hoogte gebracht worden van het overlijden van Anton. Wanneer Nederland bevrijd is op 5 mei 1945, zien zijn moeder, broers en zussen reikhalzend uit naar de terugkomst van Anton in Utrecht. Tijdens de verjaardag van Anton op 16 mei waren, enige broers en zussen, in het ouderlijk huis bij elkaar gekomen om stil te staan bij de verjaardag van Anton.

Terwijl zij bij elkaar zaten diende zich plotseling iemand aan, die vertelde dat Anton, tijdens de bevrijding van Esch, was omgekomen. Vermoedelijk was het Harrie van de Heuvel, hij had na de oorlog weer contact met de familie van de Langenberg, die deze droevige boodschap overgebracht heeft. Dit bericht kwam hard aan en zijn moeder heeft huilend en radeloos van verdriet, van beneden naar boven gelopen, treurend om haar omgekomen zoon.

Informatie over Anton van der Zeijst ontvangen van Peter van Mens. Zijn moeder was Algonda van der Zeijst, een oudere zus van Anton.

Verhaal opgetekend door Nettie van de Langenberg en Jan van Gerven, ter nagedachtenis aan de burgerslachtoffers tijdens en na de Bevrijding van Esch (Dodenherdenking 4 mei 2022).

Reacties (5)

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 19 mei 2022 om 09:05
Indrukwekkend en wat goed dat je deze verhalen vertelt, Nettie. Zodat het besef blijft dat vrijheid niet vanzelfsprekend is.
Henk Vugts ( zoon van Jaan van den Langenberg uit haar tweede huwelijk). zei op 19 november 2023 om 15:12
De vermelding bij de foto : “ het gezin Van der Zeijst” is niet juist. Dit is namelijk een foto van “ het gezin Jos Verhoeven - Jaan van den Langenberg met hun dochtertje Sjaantje”. Bij dit gezin in Esch was Anton van der Zeijst een aantal oorlogsjaren ondergedoken. Gelijktijdig met Jos Verhoeven is Anton in 1944 dodelijk getroffen door een granaatinslag tijdens de bevrijding van Esch.
Anton is de grote jongeman links op de foto, die met zijn beide handen het Rotterdamse jongetje Adrie Schrover vasthoudt.
Meer bijzonderheden over beide jongens staan vermeld in het andere oorlogsrelaas: “ Het einde aan het jonge leven van mijn vader Jos Verhoeven”.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 20 november 2023 om 20:48
Dag Henk, bedankt voor je correctie. Ik weet het niet zeker maar ik vermoed dat deze fout bij mij ligt; dat ik bij het plaatsen van het verhaal deze namen door elkaar heb gehaald.

Dus dank voor je oplettendheid en excuus voor de verwarring; het is inmiddels aangepast.
Henk Vugts zei op 28 november 2023 om 19:54
Hallo Marilou,
Bedankt voor je reactie en rectificatie van het onderschrift foto.
Ik heb echter nog een voorstel bij deze foto. Omdat het artikel uitsluitend gaat over het oorlogsslachtoffer Anton van der Zeijst is mijn voorstel om in het onderschrift te vermelden, waar Anton op foto staat!
Voorstel: “ Anton van der Zeijst ( blonde jongeman links) met zijn onderduikfamilie Jos Verhoeven in Esch.”
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 29 november 2023 om 14:30
Mee eens, Henk, fijn dat je zo meedenkt. Het onderschrift is aangepast.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen