
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Ten zuiden van Nieuw Borgvliet stroomt een beekje: de Molenbeek. Het buurtje met een stuk of 6 huizen er vlak bij heet “Klein Molenbeek”. Wat verder naar het oosten is landgoed “Groot Molenbeek” te vinden.
Op de site van Brabants Landschap vond ik een Google luchtfoto uit 2020. Daar is ook te lezen dat de “vallei” van de Molenbeek intussen een natuurgebied is. Om meer water op te kunnen vangen is de beek verbreed. En er zijn dammetjes in gemaakt om het water beter vast te kunnen houden.
Ik heb op de Google foto de grens van de bebouwing vóór 1960 van Nieuw Borgvliet aangegeven. Daarnaast heb ik de loop van de Molenbeek zwart gemaakt. De beek stroomt naar het westen, gaat onder de Antwerpsestraatweg door, om uit te stromen in de tankval.
In mijn jongensjaren – midden jaren ‘50 van de vorige eeuw – was de Molenbeek zo smal, dat je als jongen van 10 jaar er met gemak over heen sprong. In die jaren waren er ook al dammetjes in de Molenbeek. Om te voorkomen dat het water te snel naar de lager gelegen tankval zou stromen. En laat het dammetje bij Klein Molenbeek nou het meest interessant zijn voor een tienjarige jongen.
Bij dat dammetje probeerden glasaaltjes stroomopwaarts op het hoger gelegen deel te komen. Ideaal voor een jongen met een schepnetje. En het neervallende water had een kuiltje gemaakt aan de voet van het dammetje. Salamanders vonden dat blijkbaar een ideale plek om elkaar te ontmoeten. Tsja, en dan hoopte je in de paartijd, dat je een mannetje ving. Want die had dan een mooie rode buik.
Willem Kruf maakte ons attent op de militaire kaart uit 1863, waarop de Molenbeek mooi te zien is.
Op de tweede foto zie je – wat wij noemden – een èèrdkar in de wei van Schaliehoef grenzend aan de tankval.
Met zo’n kar kwam een boer ieder jaar bij ons thuis om de beerput leeg te scheppen. De kar werd getrokken door een paard. De karren verdwenen toen de boeren een tractor aanschaften. Ik weet nog, dat het halve dorp uitliep toen Adrie Goossens van Schaliehoef een tractor had gekocht. Wat een wonder op wielen was dat. Ik zei al, dat ik toen een jaar of 17 was. En het zal wel rond die tijd geweest zijn, dat we riolering kregen in de Antwerpsestraatweg. Dus de boer hoefde niet meer te komen met z’n èèrdkar." Toelichting: Schaliehoef was een eeuwenoude boerderij, eerder herberg, onderin het Molenbeek dal tegen genoemde weg. Links op de tweede foto zie je nog net de populieren die kort achter de boerderij stonden. De tijd zal zijn rond 1960. Dus over de gemetselde watergang zal de Antwerpsestraatweg met kinderkoppen in plaats van de latere bredere betonplaten hebben gelegen. Overigens kende de verderop in de Augustapolder liggende Langeweg een zelfde metselwerk. Boven de èèrdkar is het hoger liggende gebied de Geestakkers zichtbaar.