skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

Willem van Rekum

Willem van Rekum, oud-burgemeester van Stratum, verhuisde in 1868 naar Sint-Oedenrode. Daar ging hij op ‘De Hulst’ wonen, het slotje dat hij 1839 gekocht had voor zijn moeder.

Toen hij later zelf met zijn vrouw en dochters in Sint-Oedenrode kwam wonen, werd hij ook eigenaar van de boerderij Hulst 20, nu genoemd de Hulsche Hoef, Bestseweg 4 (toen nog de Kleine Donderdonk); een nu gesloopt huis in de Mettenkampen in de buurt van de Hulst, Espendonk 4; Kofferen 8, in zijn tijd een huis en nu een gedeelte van een appartementencomplex; en ten slotte ook nog twee huizen aan de markt: Markt 5-7 en daartegenover Markt 12.

Hier in Sint-Oedenrode werd hij gemeenteraadslid en hij roerde zich behoorlijk in de vergaderingen. Hij stak zijn mening beslist niet onder stoelen of banken en bijna altijd keurde hij als enige de notulen niet goed. Ook met burgemeester Carl Joseph Schindler lag hij voortdurende in de clinch. Hij was een persoon die graag de puntjes op de i wilde zetten en dat werd door de raad weinig gewaardeerd.

 

De Hulst 20: De Hulsche Hoef

Zoals o.a. in 1892: de voorzitter brengt ter kennis een schrijven van het raadslid Van Rekum aan Gedeputeerde Staten omtrent het doen van volgens hem onwettige uitgaven, in het bijzonder het bestraten van het wegje lopende naar het huis van de burgemeester op kosten van de gemeente, alsook omtrent de wijze waarop de gemeenterekening over 1891 is behandeld.

De voorzitter stelt als raadslid de volgende motie voor: "dat den Raad hun verontwaardiging en verachting uitspreken over de handelingen van het Raadslid Van Rekum, dat zich niet ontziet om de leden dezer vergadering valselijk te beschuldigen van nalatigheid in hunne verplichtingen tegenover de bevolking van Sint-Oedenrode."

Het lid Van Rekum zegt dat het bezwaarschrift meer is gericht tegen de bestuurshandelingen van de burgemeester, deze stelt de raad in de gelegenheid om onwettige besluiten te nemen. De voorzitter roept hem na deze en nog andere beledigende uitdrukkingen tot de orde en legt hem het zwijgen op. Het lid Van Rekum zegt hiervan kennis te zullen geven aan heren Gedeputeerde Staten en zegt dat hij geen kwade trouw veronderstelt, doch een goede administratie wenst.

Toch vind je ook in de notulen dat Willem van Rekum regelmatig opkwam voor de minder gegoede klasse. In 1894 komen er klachten van het raadslid Van Rekum over de gelden van de 'Bodem van Elde'. Dat die gelden aan de gehuchten Olland en Bersselaar behoren en beter besteed kunnen worden ten nutte van de 'schamele klasse'. Hij stelt voor om de gelden bij gedeelten te besteden tot aankoop van ongecultiveerde gronden en die aan te leggen tot bosgrond ten einde de behoeftigen van Olland en Bersselaar gedurende de winterdagen werk te verschaffen, zodat zij zich niet behoeven te wenden tot de armenkas.

Graftomben van het echtpaar Van Rekum: de hoge is van Charlotte Theresia Maria van Rekum, de lage van Wilhelmus van Rekum

Wanneer hij is overleden, staat er maar één zin in de raadsnotulen met de mededeling dat het raadslid W. van Rekum is overleden op 26 juni 1894.

Foto: De Hulst collectie Jo van der Kaaij
Bron: Brabants Historisch Informatie Centrum, Notulen Sint-Oedenrode toegang 7634

Reacties (10)

Yvonne Henderson zei op 2 september 2018 om 04:37
Mooie aanvulling op de Stratumse gemeenteraadsverslagen waar hij van tevoren burgemeester was. Nu nog een foto?
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 3 september 2018 om 09:30
Dat zou inderdaad mooi zijn Yvonne! Misschien iemand ?
Norah zei op 3 september 2018 om 10:44
Dit is hier een paar jaar geleden ook aangekaart.
Yvonne Henderson zei op 3 september 2018 om 16:39
Ja klopt. Ik heb alles afgezocht maar helaas. De foto zit vrijwel zeker in een prachtig album met Cartes de Visite van de familie maar we weten niet welke het is omdat er geen namen bij staan...
Willie Damen van de Mosselaer zei op 10 maart 2022 om 08:12
Van Lisette Broess-Croonen verscheen 19 december 2021 in de Bossche omroep een verhaal over het bijzondere graf van de familie Hugo Dobbe op de begraafplaats te Orthen. Tot mijn grote verbazing is op het kerkhof van Sint-Oedenrode ook zo’n graf van Charlotte Theresia Maria van der Heijden overleden 3 januari 1874 aanwezig.
Onder aan het graf rechts in het hoekje kunnen we nog de naam lezen ‘Dobbe van Pelt’.
Hugo Cornelis Dobbe een Nederlandse architect en beeldhouwer was gehuwd met Maria van Pelt overleden 1885. Van het gemeentehuis van Veghel waar hij een tijdje woonde is hij de architect. Ook had hij connecties hier te Sint-Oedenrode o.a. in verband met de bouw van Stompershoek.
Naast de handel in natuursteen, ontwierp en bouwde Dobbe ook gebouwen. De eerste monumenten ontwierp hij voor notabelen in Veghel.
https://www.kliknieuws.nl/regio/bosscheomroep/historie/187495/
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 10 maart 2022 om 16:24
Interessante aanvulling, Willie! Bedankt voor je bericht en het link naar het verhaal zelf.
Rob zei op 22 juni 2022 om 09:57
Ik heb twee (concept) brieven van 21 oktober 1867 in mijn bezit waarin het slechte functioneren van Willem van Rekum als burgemeester wordt aangegeven. Er wordt hem "eigendunkelijkheid, geheimzinnigheid en aanmatiging" verweten. Een van de brieven is gericht aan de koning.

Zijn deze brieven bekend?
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 25 juni 2022 om 18:10
Hoi Rob, bedankt voor je bericht en jee, dat klinkt interessant zeg! Bij ons zijn die brieven niet bekend maar mogelijk dat er bij andere onderzoekers een lampje gaat branden... Heb je er een specifieke vraag over?
Rob zei op 28 september 2022 om 10:58
Is het nuttig om de inhoud van die brieven ergens vast te leggen? Het benoemen van de brieven in dit topic is al vast iets. Voor zover ik kan nagaan komen deze brieven uit de nalatenschap van de familie van Bree. Het zou kunnen dat een van Bree een wethouder was in Stratum. De brieven zijn overigens niet ondertekend. In december 1868 wordt van Bree overigens door de koning eervol ontslagen. Er is overigens niet heel veel te vinden over de Stratumse periode van van Rekum.

Dit is een samenvatting van de brieven:

Conceptbrief waarin wordt voorgesteld om het slechte functioneren van de burgemeester [W.van Rekum] aan de raad te onderwerpen met het voorstel een verzoekschrift aan de Koning te richten tot aftreden van de burgemeester. d.d Stratum 21 oktober 1867


Conceptbrief aan de Koning, dat de aftreding van de heer W.van Rekum als burgemeester van Stratum moet plaats hebben de 21e december 1867, tot zijn aftreding heeft geleid eigendunkelijkheid, geheimzinnigheid en aanmatiging, welke steeds het kenmerk waren van zijn handelingen als hoofd van de gemeente. d.d Stratum 21 oktober 1867

Brief 1

De ondergeteekende, gezien hebbende in den open brief des burgemeesters, dat hij later het door hem gedane voorstel betreurd heeft, hetwelk bij den raad heeft ten gevolge gehad het ontslag des burgemeesters als loco secretaris, acht het noodig openlijk van deze plaats te verklaren, dat hij in zijn voorstel alleen geleid door het publiek belang en door eene gemoedelijke en naauwgezette opvatting van zijne roeping als raadslid, in tegendeel met de zelfvoldoening, eigen aan het besef zich van zijnen pligt te hebben gekweten, en op dat voorstel en op het daarop gevallen besluit terugziet, omdat hij even als zijne medeleden de volle overtuiging blijft behouden van de waarheid der gronden, waarop dat voorstel en dat besluit berusten.
De ondergeteekende acht bovendien het oogenblik aangebroken een stap verder te gaan. Het tijdstip is aanstaan de, waarop de burgemeester als zoodanig moet aftreden. Naar zijne innige overtuiging is het niet meer te verheelen, dat de burgemeester door zijne antecedenten bij den raad en ingezetenen en vertrouwen en achting onherroepe lijk verbeurd heeft.
De onmisbare zamenwerking tusschen burgemeester en raad is verdwenen en door de rustelooze actie des burgemeester opgelost in eenen kleingeestigen en onwaardigen strijd, waarbij aller minst betrokken zijn de belangen der gemeente, die 't in treurig het te constateren, op den achtergrond geraken.
De herbenoeming der burgemeesters wordt mitsdien door hem in gemoede geacht te zijn de meest onwenchelijke gebeurtenis die, met het oog op het welbegrepen open baar belang der gemeente, zou kunnen plaats grijpen. Haar, indien mogelijk te verhoeden, beschouwt hij als een duren pligt.
Hard moge de taak zijn, welke hij zich oplegt, daartoe in de tegenwoordigheid van den burgemeester zelven, een voorstel te doen; de trouwe behartiging van de be langen der gemeente, die zij gezworen heeft te zullen voorstaan, dringt hem, zoo lang hij op deze plaats gezeten is, zijn pligt te vervullen, gelijk hij dien begrijpt in gemoede en los van alle persoonlijke overwegingen.
Hierdoor geleid heeft de ondergeteekende de eer aan den raad te onderwerpen het voorstel om den Koning aan te bieden het volgende verzoekschrift.
Stratum den 21 october 1867
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 4 oktober 2022 om 09:50
Met dank voor deze aanvulling, Rob. Het is inderdaad heel goed om hier alvast die samenvattingen weer te geven. Omdat ze uit Stratum komen, denk ik dat het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven hier zeer benieuwd naar is. Dit is hun site: https://www.rhc-eindhoven.nl/

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.