skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Arnout van Erp
Arnout van Erp Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Arnout van Erp
Arnout van Erp Bhic

Kinderzegen

Henk Buijks
Henk Buijks Bhic
vertelde op 25 november 2008
bijgewerkt op 23 april 2014
Pa, ma en hun 13 kinderen, allemaal in hun zondagse goed vóór de boerderij. Een groot gezin, maar dat is rond 1950 niet uniek. In de buurt van de Peel werd de kinderzegen kwistig verstrekt. De foto komt uit de BHIC-collectie Zeeland, dus hij moet in die omgeving zijn gemaakt. De aanleiding tot de foto is onbekend, maar zou het misschien kunnen zijn dat het gezin plannen had om te gaan emigreren? Dat kwam meer voor in die tijd.

Aan de gevel van het huis hangt een reclamebord voor Van Nelle’s gebroken thee. Zou dat nog extra inkomsten hebben opgeleverd? En natuurlijk vragen we ons ook af wie deze mensen zijn of waren.

Vraag eens rond of ga terug in je herinnering. En laat ons iets weten. We zijn nieuwsgierig naar je reactie.

En dankzij die reacties weten we nu dat ook broer Jan Damen met zijn hele gezin naar Canada vertrokken is. Daar hebben we een heel fotoverhaal van.

Reacties (7)

Wim van Ras uit Odiliapeel zei op 30 november 2008 om 15:41
De foto is van de Fam.Toon Daamen toen woonachtig aan de Dellen in de Langstraat. De gehele familie is in 1947 geemigreerd naar Canada in de provincie New-Brunswick. De kinderen wonen nog steeds op het stamhuis in Hartwood Ridge in de plaats Minto.
Ik heb nog steeds contact met ze en dezelfde foto als deze afgedrukt op 'n onderzetter.
Rien Wols, namens BHIC bhic zei op 30 november 2008 om 15:46
Hartelijk dank voor je reactie, Wim! Die informatie maakt de foto voor ons nog waardevoller. Kunnen we de namen van iedereen nog achterhalen?
Mw v.Waardenburg, Eindhoven zei op 1 december 2008 om 15:37
Toen ik de fotopagina in Zondagsnieuws opsloeg, zag ik meteen de flaporen van Ome Toon. Ja hoor, het was het gezin van Antoon Damen en Drieka Hendriks. Als kind fietste ik er nogal eens heen, samen met mijn vader. Wij woonden toen in De Mortel bij Gemert. Het Van Nellebordje op de voorgevel van de boerderij had te maken met het kruidenierswinkeltje dat Drieka erbij had. Zo had het gezin wat meer inkomsten.
Toch zijn ze geëmigreerd naar Canada (Ontario), met hun hele gezin, tegelijk met het gezin van een broer van Antoon. Mijn vader is ze gaan uitzwaaien bij Hoek van Holland. Dat moet na mijn trouwdag zijn geweest - ik ben in 1950 getrouwd.
Inmiddels zijn Antoon en Drieka overleden, maar hun kinderen leven nog allemaal ginds in Canada. Op de jongste drie na zijn ze allemaal getrouwd.
mw Van den Broek-van den Elzen, Odiliapeel zei op 2 december 2008 om 11:31
Antoon Damen was een neef van mijn moeder. Ik bewaar goede herinneringen aan zijn gezin, misschien ook al omdat wij thuis maar met twee kinderen waren en ze er bij Damen dertien hadden. Het was daar gewoon heel gezellig.
Ik herinner me ook het kruidenierswinkeltje dat zij erbij hadden. Dergelijke winkeltjes waren er meer in de gehuchtjes rondom Zeeland. Antoons broer Grad dreef er eentje waar nu de Middenpeelweg is, tussen Zeeland en Langenboom. Als gevolg van de aanleg van die weg verhuisde hij naar het dorp Zeeland, waar hij opnieuw een winkel had.
Het maakte het op mij ook grote indruk, toen het gezin Damen in 1947 emigreerde naar Canada. Als 6-jarige (ik ben van 1941) ben ik er geweest om afscheid te nemen. Ik herinner me dat het huis leeg was en alwat er aan bezittingen was (het was niet veel, vooral kleren, denk ik), ingepakt stond. Ik heb begrepen dat de oudste meisjes toen al verkering hadden met jongens uit de regio. Die zijn later ook naar Canada vertrokken.
Het begin ginds is moeilijk geweest. Later vertelde Drieka, de vrouw van Antoon toen zij op bezoek was in Nederland, dat de problemen werden verergerd, doordat zij geen Engels kenden. En tot overmaat van ramp moest één van de kinderen toen naar het ziekenhuis. Drieka gaf ook toe, dat zij in die jaren desnoods op haar knieën zou zijn teruggekropen naar Nederland, indien dat mogelijk was geweest. Maar het gezin hield vol en redde het. De kinderen zijn allemaal ginds gebleven.
Wim van Ras zei op 2 december 2008 om 21:17
Hallo ik heb de namen van de kinderen Daamen uitgezocht.
Op de stoelen naast de ouders zitten de oudste dochter Riek en zoon Koos,achter staan Truus getrouwd met Harrie Arts uit Langenboom dan Martha,Martien en Netta.
Voor Stina,Henry,Gerrit,Theo,Annie,Cory en Jo.
De oudste dochter Riek was getrouwd met Antoon van Doren uit Zeeland.
Tante Riek is in 2007 overleden, de andere leven nog allemaal.
De foto is voor hun ouderlijk huis gemaakt maar dit gedeelte van Zeeland viel onder de parochie Langenboom.
Henk Buijks (namens BHIC) zei op 3 december 2008 om 08:35
Beste dames uit Eindhoven en Odiliapeel; Beste Wim,

Jullie reacties hebben ons compleet verrast. Wat in onze ogen een min of meer 'normale' foto is van een groot gezin aan de rand van de Peel, blijkt een hoop verhalen op te leveren. Gisteren bedacht ik nog dat het leven van deze mensen als gevolg van de emigratie wel een erg radikale wending heeft genomen. De wereld van de kindskinderen van Antoon en Riek/Drieka is een geheel andere dan wanneer zij in Zeeland zouden zijn gebleven.
Voor ons in het BHIC is dit een goede les. Jullie nogmaals bedankt!
Marga Zegers uit Uden zei op 17 december 2008 om 14:24
Leuk om het gezin van Ome Toon en Tante Drieka weer terug te zien! Ome Toon was een broer van mijn vader. Ik moest meteen denken aan hun vertrek naar Canada in 1947, met de boot. Tegelijk met hen vertrok nog een broer van mijn vader met zijn gezin. Een derde broer volgde hen in 1954, en een vierde broer emigreerde eveneens, maar naar Australië.
Toen ik in 1966 trouwde, kwam tante Drieka over, samen met enkelen van hun kinderen. Ome Toon was toen al dood. Drieka is nog 100 geworden!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.