skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

Mergel en het geheim van de smid

Rini de Groot
vertelde op 18 november 2019
bijgewerkt op 26 november 2019
Het prehistorisch dorp in Eindhoven kende tot voor kort in het eerste weekeind van de maand het Vrijwilligersweekend. Ook tijdens de wintermaanden als het museum voor bezoekers gesloten was. Na een drukke dag genoten we ‘s avonds rond het knapperend houtvuur van de verdiende warme maaltijd waarvan de bereiding ‘s middags al begonnen was.

Op die eerste zaterdag na het kopje koffie was het ‘doorloopje’: we hoorden over wie, wat en hoe laat vandaag, de uitgebreide klussenlijst én wie er moest koken. Voor mij was de opdracht werken met mergel, namelijk met een speciale handzaag blokjes ter grootte van een stukje toiletzeep zagen.

Bij het zagen in de zachte steensoort raakte ik na enkele minuten op een harde ondergrond. Dat bleek een kalkschelp te zijn en ik verzamelde op die dag de mooie exemplaren. Bij enkele breukvlakken zag ik een kokerschelp. Het kalkrijke zaagsel verzamelde ik voor mijn tuin.

Kinderen van bezoekers en schoolgroepen kregen opdracht om bij de smid een ± 8 cm groot stalen beiteltje te maken en het daarna handmatig te scherpen op een zandsteen. Daarna moesten ze met het gemaakte gereedschap in het zachte mergelblokje een eigen ontwerp aanbrengen om hiermee thuis aan te komen! Ik bewerkte later thuis ook een blokje mergel en maakte een kandelaar, zonder gebruik van het beiteltje, en plaatste daarin een in het Museum gedompeld kaarsje.

Ik zocht informatie over wat ik zag op het breukvlak van het mergelblokje: 75 x 80 mm groot en daarbij een 4 mm grote puntige koker van de uitgestorven groep tienarmige inktvissen, de zogenaamde Belemniet, vermoedelijk de Belemnopsis Bessina.

Verder vond ik enkele mij onbekende schelpdelen. Wikipedia zegt: als fossiel wordt bijna alleen het achterste gedeelte van de schelp, het zogenaamde rostrum (ook wel 'donderkeilen' genoemd) gevonden. Het heeft een spits of afgerond uiteinde (achterzijde, zoals hier ook zichtbaar).

Op deze historische locatie van het Prehistorisch Museum en tijdens een opdracht geconfronteerd worden met schelpdieren is toch uniek. Een bewijs dat Mergelland Zuid Limburg miljarden jaren geleden zee was en hier leefde.

Zoals Haro Hielkema en Hans Marijnissen schreven in Dagblad Trouw van juli 1996 “Met dank aan de zondvloed”: Als je een ontdekkingstocht maakt door de groeven in de Sint Pietersberg bij Maastricht, ben je je er waarschijnlijk niet van bewust dat je miljarden kleine zeeorganismen aan het bekijken bent. Toch is het zo. Deze groeven lopen door kalksteen dat in het Krijt is gevormd. Nederland lag toen onder een warme, ondiepe zee waarin miljarden minuscule organismen leefden, die bij het afsterven naar de bodem zonken.”

In de vijftiger jaren was ik leerling van de juist opgerichte LTS in Uden. Op bezoek in het praktijklokaal vroeg ik naar het smidsvuur. “Dat is uit de tijd”, antwoordde men.

Nu worden zelfs de kinderen vertrouwd gemaakt met ‘het geheim van de smid,’ de zware hamer, het smidsvuur, aambeeld en werken met de eeuwenoude mergel. Wat een gunst! Wim Daniëls zegt over de smid: ‘Ik maak alles krom wat recht is.’

Reacties (9)

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 18 november 2019 om 19:41
Wat een verrijking, Rini, dat het 'geheim van de smid' op deze manier wordt doorgegeven! Heel waardevol. Bedankt voor je verhaal!
Jolanda Aarts zei op 20 november 2019 om 06:13
Hij Rini, ik wist echt niet dat je zo thuis was van de historie van zee-organismen (de inktvis) en hoe dat dat met Nederland dat in het 'Krijt'.
Weet wat bijgeleerd!
Rini de Groot. zei op 21 november 2019 om 23:57
Jolanda, bedankt voor de reactie op de vroege morgen.
Dat was mij ook onbekend en zou voor uitgebreide informatie met de Mergelblokje afreizen naar Maastricht. En rade me aan een afbeelding te sturen, doch tot heden bleef men voor aanvulling in gebreken.
Voor uitgebreide voorlichting bezoek ik een Museum voor het onderwerp van komende inzending was twintig jaar geleden het laatste Museum gesloten. Maar ook een vraag gesteld bij het archief in Venlo bleef onbeantwoord.
Mijn deadline is de vroege maandagmorgen, het verhaal voor komende maandag is al klaar en zeker voor je werkplek het kledingatelier van de
Pre Historie interessant.
Van elk verhaal leer ik ga je het concept herlezen ga je wijzigen en een soort sport binnen de vijf honderd woorden te blijven.
Jolanda Aarts zei op 22 november 2019 om 03:03
Rini, had jij nog meegekregen dat 'the Living Museum'- die schrijfclub in het centrum van Ehv, van 1500-17.00 was? Ik had tegen je gezegd: 14.30 u. en weetniet of je laatste keer voor niks hebt staan wachten...? Ik was er pas rond 14.45 u. Volgende keer is aankomende dinsdag weer.
Zie ik je dan?
Jolanda Aarts zei op 22 november 2019 om 03:05
En oa ja, hoe doe je 't als je zelf ook wat wilt plaatsen? HEb namelijk een heel leuk ouderwets sinterklaas liedje....
Rini. zei op 22 november 2019 om 08:44
Jolanda, BHIC ziet graag je inzending tegemoet vooral het onderwerp want
Sint is weer in het land. Zij brengen je daarvoor graag op de hoogte. Èn zeker hier, nu je als leerling voor een cursus verhalen schrijven bezig bent!
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 22 november 2019 om 20:07
Klopt Jolanda, wat Rini zegt. Dat is meer dan welkom!

Je kunt een nieuw onderwerp aanmaken via deze link:
https://www.bhic.nl/ontdekken/verhalen/een-verhaal-maken#About

of je mag je bijdrage naar ons mailen via info@bhic.nl, en dan zetten we het voor je op de website.

Wat je zelf het makkelijkste vindt werken, dus kijk maar. We horen graag van je!
Rini zei op 27 november 2019 om 00:53
Jolanda, ik moet je teleurstellen, helaas het ingezonden verhaal is voor jullie als lezers nog steeds niet geplaatst.
Kink in de kabel ?
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 27 november 2019 om 08:46
Goedemorgen Rini, even voor de zekerheid: welk ingezonden verhaal is nog niet geplaatst? Dan gaan we daar naar kijken.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.