skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

Oude kilometerpalen op Nieuw-Borgvliet

Ad Rooms heeft recent de fraaie bundel 'Verborgen verhalen, sporen uit een Bergs verleden' geschreven en boekhandel Quist te Bergen op Zoom heeft de verhalen uitgegeven. Eén van de verhalen Oude kilometerstenen behouden gaat over deze kilometerpalen op Nieuw-Borgvliet.


Foto's: Willem Kruf op maandag 4 oktober 2021

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deze palen staan op de Antwerpsestraatweg waaraan schrijver 28 jaar woonde op nummer 382. Ter aanvulling van het verhaal van Ad Rooms (ook te vinden op Wierook Wijwater & Worstenbrood) het volgende.

De straat naar Bergen  

Deze paal staat midden op de straatweg bij de voetgangersoversteekplaats bij de Rembrandtstraat / Langeweg. De paal is onthuld op zondag 16 november 1997 na de reconstructie van betonweg naar asfaltweg in 1997. De heropening gebeurt feestelijk door gemeente en wijk-/feestcommissie. Voor de uitnodiging van die gebeurtenis maakt ene tekenaar Fon een fraaie tekening. Een tekening met de reeds aangekomen Sinterklaas op de geconstrueerde weg in beeld denkend aan de verrichte werkzaamheden.

Schrijver is bij de onthulling aanwezig als secretaris van de uitgenodigde R.K.v.v. Nieuw-Borgvliet, een club toen ook volop in feeststemming wegens de viering van het 75-jarig bestaan van de club.

De kilometerpaal Goes 38 km

Deze paal zal eerder tegen of nabij de gemetselde opstand waarop de verdwenen schuur van boer Hazen staat op huisnummer 258 nabij de bekende horecagelegenheid De Raaijberg. De verdwenen schuur lag dicht tegen de weg. Op de foto van de schuur (beeldbank WBA) is de aangegeven plaats van de paal rechtsonder in rood geduid. Op de plaats van de verdwenen opstand is nu een oprit. Overigens geeft deze schuur volgens het Brabants Nieuwsblad op maandag 22 september 1952 een probleem voor de verbetering van de electriciteitsvoorziening van Bergen op Zoom.


In het artikel is ook sprake van verbreding van de weg met als gevolg het verdwijnen van voortuinen van de aangrenzende woningen. De verbreding en verbetering van de weg van kinderkoppen en klinkers naar betonnen rijweg met naastliggend betegeld fietspad en troittoir wordt pas in 1961/1962 gerealiseerd. Ook de voortuin van het huis van schrijver wordt aanzienlijk verkleind. Op de foto’s de voortuin vóór en na de verbreding van de weg. Op de ene foto staan de schrijver, zijn vader en zijn oudste broer. De foto met de oude voortuin is genomen tegen de afscheiding met de buren richting stad.

Reacties (1)

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 13 oktober 2021 om 08:57
Mooi dat ook achter deze oude kilometerpalen zulke bijzondere verhaaltjes schuilgaan. Bedankt voor je bijdrage, Willem.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Doe mee en vertel jouw verhaal!