skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Klaas Dijkhoff volgt het spoor van zijn opa naar het magazijn bij Philips

Eerst staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, daarna minister van Defensie en nu fractievoorzitter van de VVD in de Tweede Kamer. Maar als het carnaval is, dan is Klaas Dijkhoff even van de radar. Want dat zit onlosmakelijk in zijn DNA, net zoals de speciale band met Philips in Eindhoven; het bedrijf waar zijn opa zijn hele leven werkte.


Klaas Dijkhoff (foto David van Dam)

“Mijn opa werkte daar in het magazijn, en heeft nooit ergens anders gewerkt. Hij ontving z’n gouden jubileumhorloge en ging er met pensioen. Philips zorgde voor z’n medewerkers en z’n omgeving. Het was niet alleen loon betalen, maar ook zorgen dat de gezinnen het goed hadden. Dat al dat goed volk een goed leven had.”

Een 7 op je rapport

“Mijn opa was trouwens niet alleen druk in het magazijn. Hij had tien kinderen. Moet je je voorstellen nu: magazijnmedewerker en tien kinderen die naar school moeten. Hoe ga je dat betalen? Nou, dat kon toen ook niet. Maar daar was het Philips-van Wilgenfonds, waardoor mijn moeder naar school kon. De eis was wel dat je minstens een 7 haalde op je rapport, al denkt mijn moeder nu dat mijn oma die eis er zelf bij verzonnen heeft. Hoe het ook zit, het werkte wel.”

Zelf is Dijkhoff nooit in dienst geweest bij Philips. “Maar ik heb in de gebouwen van Philips wel jarenlang schoongemaakt. In het nu hippe Strijp-S kon je je toen uren bezighouden met trappenhallen en toiletten. Net zoals de meeste van mijn neven heb ik daar geleerd wat hard werken is.” Dat was al een heel andere tijd dan toen zijn opa er werkte. “De band werd wat losser. Het bedrijf kwam stukje bij beetje los van de omgeving, maar bleef belangrijk.”

Nostalgie

“Er is veel veranderd, maar in de kern kunnen we de Philips-samenleving nog overeind houden. Wederkerigheid tussen bedrijf en omgeving, tussen mensen. Het besef dat het alleen goed gaat met jezelf als het met die anderen ook goed gaat. Leuk, kun je zeggen, nostalgie, die heimwee naar de Philips-samenleving.” Maar het is geen weemoedige hang naar vroeger, meent het VVD-kopstuk. Want niet iedere verandering is verkeerd, kijk maar naar Brainport Eindhoven.

Geen bedrijf, maar een aantal grote bedrijven die de handen in een slaan. “Omdat ze het belangrijker vinden om uit te stralen dat ze allemaal onderdeel zijn van iets groters dan hun eigen naam te promoten. Omdat ze in deze moderne tijd waarin je ook kunt kiezen het anders aan te pakken, voelen dat ze onderdeel zijn van de samenleving. Dat ze daar een rol in hebben en dat er meer is dan alleen het komende boekjaar. Omdat ze - in een moderne variant - nog steeds de waarden van de Philips-samenleving koesteren. Ik wil dat wij eraan werken dat we in deze veranderende wereld zo’n samenleving blijven. Waar we als overheid belonen als je zoals het oude Philips bent, en niet als het nieuwe Über.”

“Ik hoef niet terug naar vroeger. Philips is een mooie Eindhovense historie. Maar het onderliggend belang, van een land waar bedrijven hun verantwoordelijkheid nemen en wij als overheid ze koesteren en dat stimuleren, dat belang is groot. Dat is groot in cijfers en harde euro’s, maar ook in saamhorigheid en gevoel. Een gevoel dat meer is dan een bedrijfsnaam of een werkgever. Want hoewel Philips dus niet meer zo Eindhovens is. En Eindhoven allang niet meer zo Philips.”

Lampen van Philips branden het best

“Hoewel de naam niet meer op het shirt staat en heel veel supporters op de tribune allang niet meer bij Philips werken, hoor je de betekenis ervan nog steeds door het stadion galmen:

Mijn vader werkte bij Philips

Mijn moeder werkt op Strijp-S

Samen maken ze lampen

Die van Philips die branden het best.

Dus nee, niet terug naar vroeger maar de goede dingen mee te nemen naar de toekomst. Om de traditie en waarden van de Philips-samenleving in een moderne versie te gieten en onze kinderen en kleinkinderen te laten opgroeien in Brainport Nederland.”

(deels eerder uitgesproken tijdens Algemene Politieke Beschouwingen - sept 2019)

Lees meer verhalen van Bekende Brabanders

Lees meer over:

Meer Bekende Brabanders:

Reacties (2)

André Vervuurt zei op 16 oktober 2020 om 22:45
Ik vind het jammer dat deze meneer 'in the picture' gezet wordt bij het BHIC.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.
Doe mee en vertel jouw verhaal!