skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

Proeftijd voor postbode die brieven met Kwatta-soldaatjes steelt

Tot over zijn oren verliefd is de 20-jarige postbode Antonius Hermans uit Breda in 1916. Hij probeert het meisje van zijn dromen te imponeren door brieven, gericht aan de Kwatta-fabriek, achter over te drukken, om zo sneller Kwatta-soldaatjes te sparen. Maar zij is niet onder indruk, de rechtbank wel. Zes maanden voorwaardelijk, met drie jaar proeftijd.

Luste gij un kwatta? De naam Kwatta staat bij de oudere generaties synoniem voor chocolade. De chocola is immens populair aan het begin van de vorige eeuw. Aanvankelijk is het leger de voornaamste afnemer wat ertoe leidt dat er een soldaatje op de wikkel komt te staan. Het Kwatta soldaatje werd het handelsmerk van de fabriek, en er werd een slimme spaaractie bedacht. Je kon voor de soldaatjes sparen, door de soldaatjes van de verpakking te knippen. Die stuurde je op naar de Kwatta-fabriek.


Kwattareclame, rond 1920

Zo’n envelop, vol met wikkels, dat voelt anders aan dan een envelop waar enkel een brief in zit. Voor de jonge Hermans is het niet zo heel moeilijk deze enveloppen eruit te vissen. De moeilijkheid is meer dat de fabriek niet in de bezorgronde ligt van deze hulpbesteller der Posterijen te Breda. Maar als ze per vergissing tussen zijn lichting vallen, aarzelt hij niet en geeft ze aan Maria van der Linden. Geen makkelijk meisje, deze Maria, want in plaats van dank je wel zegt ze dat dat er te weinig zijn.

Maar dan is de verliefde postbode al tegen de lamp gelopen en stelt de rechtbank dat hij een misdrijf heeft gepleegd uit hoofde van zijn persoonlijke dienstbetrekking door deze post zich wederrechtelijk toe te eigenen. De zes maanden hoeft hij niet te zitten, als hij zich maar gedraagt binnen drie jaar proeftijd. Waarbij proeftijd een heel andere lading krijgt dan dat je in eerste instantie denkt als het over Kwatta gaat.

Met veel dank aan Nel van Doorn voor deze tip!

Bron: ‘Register 23-563, Rolnummer 6017 vanaf scan 85, klik hier.

Reacties (9)

Mark Goossens zei op 27 april 2021 om 23:22
Als je me het voor het lezen hiervan had gevraagd, had ik gegokt dat het "Quatta" was. Ik herinner me die naam wel uit de jaren '70 als een tante vroeg of je een stukje Kwatta wilde. Daar zei je natuurlijk nooit nee tegen maar het leverde altijd een stuk reep van Verkade op. Ik geloof niet dat ik de naam "Kwatta" dus eerder in schrift heb gezien. Het merk was een soortnaam geworden.

Lang leve Wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/Kwatta_(merk)
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 28 april 2021 om 09:55
Klopt Mark, hoewel die soortnaam wel generatie gebonden is, merkte ik. Een jongere collega dacht dat kwatta uit Rotterdamse straattaal kwam ;)
Martien v. Dooren zei op 1 mei 2021 om 19:58
Nu ben ik van 1934 , als ik van mijn Opoe een kratje kreeg dan zo snel mogelijk naar de bakker en vroeg , een Kwatta het woord chocolate was moeilijk uitspreekbaar voor mijn leeftijd , zo kan ik het reclame beeld nog herinneren , een bruine vrouw zittend in kleermakers zit en een cachou boon , het woord Kwatta is de merk naam geworden
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 2 mei 2021 om 14:24
Wat mooi, Martien, dat je dat nog zo scherp voor de geest staat! Ik denk dat die herinnering aan Kwatta voor meerdere generaties geldt. Leuk dat je dat hier hebt laten weten.
Willem Kruf zei op 15 mei 2021 om 22:32
De naam Kwatta komt in 1918 en 1919 regelmatig in krantenartikelen voor.
De chocoladerepen zijn dan onderdeel van in beslag genomen smokkelwaar.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 16 mei 2021 om 14:31
Ah, kijk aan, Willem, weer een nieuw aspect. Bedankt voor je berichtje!
Willem Kruf zei op 16 mei 2021 om 16:42
en Kwatta kent ook een militair aspect positief en negatief. Volgens De Courant op 1 juli 1915 worden Engelse gewonde soldaten uit Belgie via Vlissingen naar Engeland verscheept. Duitse gewonde soldaten komend uit Engeland gaan via Vlissingen terug naar Duitsland. De Courant bericht dan: "Aan ieder der mannen zal door tusschenkomst van het plaatselijk comité van
het Roode Kruis een stuk Kwatta chocolade, een pakje tabak, 6 sigaren, een pakje sigaret-
ten, lucifers, kersen, aardbeien en een zakje suiker worden uitgereikt."
Maar volgens De Nederlander op 15 november 1915 verbiedt Belgie de reclame van Kwatta : "Kwatta in den ban. Men kent de reclameplaat: de met den bajonet doorprikte kwattareep, waarachter het oolijk facie van een Nederlandscben soldaat. In België is die plaat....verboden, want er staat onder >De beste vredestichter.< In de loopgraaf hijscht men n.1. de witte vlag bij het zien van Kwattta's >handsup<, waartoe die opgestoken bajonet beveelt.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 18 mei 2021 om 10:33
Jee, wat bijzonder, Willem, om te lezen dat er zoveel commotie schuilgaat achter een reclame. Heel interessant en fascinerend ook.
Willem Kruf zei op 18 mei 2021 om 11:49
En commotie bij reclame maken is van alle dag. Kijk maar naar deze tijd.
Zelfs merkbegrippen worden gewijzigd Buys Negerzoenen nu Buys Zoenen.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen