skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marte Stoffers
Marte Stoffers Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marte Stoffers
Marte Stoffers Bhic

TOP Oss - FC Oss

Paasvakantie 1928. Enkele Osse straatvoetballertjes zijn de eeuwig boze buren beu en besluiten om een officiële voetbalclub op te richten. Nog diezelfde middag staan er voldoende namen op de ledenlijst en is het neutrale “Klein Maar Dapper” geboren.

Omslag van het boek De VoetblaclubHelaas niet het enige K.M.D., dus die naam wordt snel veranderd in “Tot Ons Plezier”. TOP dus, geïnspireerd op het boek “De Voetbalclub” van Chris van Abkoude.

De contributie bedroeg 5 cent per week. Véél voor een tiener, maar je koopt er geen voetbal, doelpalen, schoenen of shirts mee en daarom wordt al heel snel de “Donateurskaart” uitgevonden. TOP wist het bedrijfsleven vanaf het prille begin in te schakelen!

Niet dat dat een vetpot was, maar gelukkig speelden ze ook erg goed. TOP kon dan ook de kas spekken door om geld tegen andere Osse clubs te voetballen. En meestal te winnen….

Succes maakt geliefd, dus steeds meer goede spelers sloten zich aan bij TOP en de ambities werden groter. Er kwam een eigen terrein, er kwam een bekwame staf en al in 1930 speelt het piepjonge tienerelftal in de Eerste Klasse van de Brabantsche Voetbal Bond. TOP promoveert direct naar de Derde Klasse van de KNVB en in vijf seizoenen zijn ze ook hier vier keer de beste. Toch moet tot 1939 worden gewacht op de stap naar de Tweede Klasse. TOP “leent” dan in de avonduren trainer Charles Jackson (betaald uit het “Jackson-trainer-fonds”) van BVV en heeft een lichtinstallatie aangeschaft om in het donker te kunnen oefenen!

Trainer C.H. Jackson van BVV in 1936. Foto: Stadsarchief 's-Hertogenbosch, nr. 0025525.De jaren 1940-1945 vormen een trieste periode, waarin zelfs twee TOP-spelers oorlogsinvalide worden, maar meteen na de oorlog wordt de draad weer opgepakt. Promotie naar de Tweede Klasse zit er jammer genoeg steeds nét niet in.

Betaald voetbal, eenmaal

Ook in de jaren ‘50 blijft het succes bescheiden, dus eigenlijk is het onbegrijpelijk dat TOP in 1955 toch voor het betaalde voetbal kiest. Op dat moment is dat echt nog een tikkeltje te optimistisch. Na twee roemloze seizoenen zien de Ossenaren dat zelf ook in. De club keert vrijwillig terug naar de Tweede Klasse amateurs en daar gaat het een stuk beter: in 1959 lukt het opeens wél om de Eerste Klasse te bereiken en in 1965 wordt het kampioenschap op een haar gemist.

TOP blijft onverstoorbaar uitstekend spelen en dwingt daarmee in 1973 een plaats in de nieuwe Hoofdklasse af. Na enkele tweede plaatsen worden ze in 1986 afdelingskampioen en zelfs Algemeen Nederlands Kampioen bij de Zondagsamateurs.

Betaald voetbal, andermaal!

Inmiddels wordt met de KNVB overlegd over hernieuwde toelating tot het betaalde voetbal. Als TOP in 1991 voor de derde keer in vijf jaar kampioen wordt, is het zo ver: in Oss wordt na ruim 30 jaar weer betaald gevoetbald! Piet Schrijvers, ooit de Beer van De Meer, wordt trainer: de Boss van Oss, ook wel De Kolos van Oss. Helaas ook al snel “De Flop van Top”. Schrijvers vertrok al in 1993, maar geen van zijn vele opvolgers is er tot nu toe in geslaagd de Ossenaren voorbij de zevende plaats te loodsen. Misschien lag het dus niet helemaal aan Piet...

Naamsveranderingen

Op verzoek van de burgemeester heette TOP vanaf 1994 TOP Oss, maar de in Oss oppermachtige SP houdt aanvankelijk toch liever afstand van de “poenerige profs”. Als die “rijkaards” vervolgens in 1999 blut en straatarm blijken, helpt diezelfde SP ze toch uit de brand door de miljoenenschuld op het stadion over te nemen. In 2002 werd club nogmaals geholpen, nu met een renteloze lening.

Reacties (11)

Gerrie van der Heijden zei op 10 november 2016 om 22:11
Die man in het prachtige keeperstenue is niet trainer Jackson, maar oud TOP-keeper Philip (Flip) vd Stokker uit de jaren 50 van de 20e eeuw.
Annemarie van Geloven
Annemarie van Geloven bhic zei op 14 november 2016 om 09:07
Dank voor je reactie, Gerrie. Deze foto is afkomstig van de beeldbank van het Stadsarchief 's-Hertogenbosch. Zou je eens bij de beeldbank op www.stadsarchief.nl willen zoeken op 'Jackson'? Daar komt hij vaker voor. Is die persoon op die foto's volgens jou ook Philip Stokker? Zo ja, dan zal ik een foutmelding sturen naar het stadsarchief.
Gerrie van der Heijden zei op 14 november 2016 om 18:41
Dag Annemarie, ik heb die foto van Philip en Jackson nog eens goed naast elkaar gelegd, maar het is inderdaad toch Jackson.
Mijn welgemeende excuses.
Annemarie van Geloven
Annemarie van Geloven bhic zei op 15 november 2016 om 11:40
Fijn dat je de foto's nog eens goed vergeleken hebt, Gerrie. Nu weten we zeker dat deze persoon in eigentijdse outfit echt trainer Charles Jackson is!
Gerrie van der Heijden zei op 2 november 2017 om 11:42
Annemarie, zou JIJ misschien kontakt met het stadsarchief willen opnemen, betreft die foto van Charles Jackson ?
Namelijk Ik en een persoon die Jackson en vd Stokker goed gekend hebben, denken toch dat het Philip vd Stokker is ?
Annemarie van Geloven
Annemarie van Geloven bhic zei op 2 november 2017 om 16:14
Beste Gerrie, ik heb Erfgoed 's-Hertogenbosch een mailtje gestuurd. Zodra ik meer weet, hoor je het van me.
Annemarie van Geloven
Annemarie van Geloven bhic zei op 3 november 2017 om 10:42
Beste Gerrie, Erfgoed 's-Hertogenbosch heeft me dit krantenbericht uit 1948 toegestuurd. Ik hoop dat dit een overtuigend bewijs is dat de man op de foto in het verhaal echt trainer Charles Jackson is!
Gerrie van der Heijden (Oss) zei op 3 november 2017 om 14:22
Marilou en Annemarie,
We zijn er uit.
Dank u.
Mario van Gerwen zei op 27 januari 2022 om 01:24
Mijn vader, Jo van Gerwen, speelde in het eerste van T.O.P. onder Jackson. Jackson pakte het professioneel aan en had in zijn "staf" ook een masseur die de spelers regelmatig onder handen nam. Hij gebruikte voor het masseren o.a. Sloans olie, wat wij meer kennen van de balsem/zalf. Mijn vader had daar een slechte ervaring mee. Tijdens het masseren liet de masseur zonder erg wat van die olie tussen de billen omlaag lopen, op de edele delen. Mijn vader ging daar een paar dagen niet harder van lopen.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 28 januari 2022 om 18:48
Hahaha, dat is duidelijk dan geen geslaagde combinatie geweest, Mario ;) Maar het levert wel weer een prachtige anekdote op; dank voor het delen!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.