skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

Voetbalvereniging Baronie

Natuurlijk werd er in Ginneken al rond 1900 voetbal gespeeld, soms zelfs min of meer georganiseerd, en met volledige instemming van de Rooms-Katholieke Kerk, maar alle verenigingen uit die beginjaren hebben maar kort bestaan. Alleen de club die in juli 1926 als “Vitesse Ginneken” werd opgericht, is er nog steeds.

Vitesse begon als een clubje bevriende jongeren. Katholieke jongens uit de middenklasse die zonder enige pretentie lekker wilden voetballen. Hun thuishaven was een veredeld knollenveldje in Ginneken. Toch speelden ze al na een jaar in competitieverband en klommen ze snel op tot de tweede klasse van de Brabantse Voetbalbond.

In 1929 fuseerde de club - die inmiddels VV Mastbosch heette - met RKVV Bredania, de ploeg opgericht door “voetbalmissionaris” kapelaan W.J.C. Binck. Toen ook werd de definitieve naam bedacht: Roomsch Katholieke VoetbalVereniging Baronie.

De club zonder grote ambities, die niet zo nodig hoefde te concurreren met grote broer NAC, was in korte tijd wel degelijk uitgegroeid tot een volwaardige voetbalorganisatie. In de jaren ‘30 kwam er een nieuw veld - met kleedkamer! - en er waren sportieve successen, zoals de promotie naar de Eerste Klasse in 1934.

Betaald voetbal

Baronie werd in 1942 kampioen in de Tweede Klasse KNVB, maar pas na de oorlog zien we Baronie voor het eerst optreden in de Eerste Klasse.

 

Het wordt een soort knipperlichtrelatie, maar precies in 1954, het jaar dat het betaalde voetbal in Nederland wordt ingevoerd, promoveert de club weer eens naar die Eerste Klasse en wordt er opeens betaald voetbal gespeeld.

Juichende Baroniesupporters bij de wedstrijd om het kampioenschap, 1954. Juichende supporters van voetbalvereniging Baronie tijdens de kampioenswedstrijd tegen DOSKO, 1954. Fotograaf: H.A. Hagen; Foto: Stadsarchief Breda, fotonr. 19901270

De ploeg komt na een jaar in de Tweede Divisie terecht. De meest succesvolle periode in haar bestaan breekt nu aan: Baronie weet zich de volgende 14 jaar op dit niveau te handhaven.

Vooral in de jaren ‘60 doen ze het prima en weten ze keer op keer in de top 6 te eindigen. Het team wordt dan onder andere getraind door de Roosendaler George Knobel, die we later terugzien bij Ajax en bij het Nederlands elftal.

Andere grote namen uit die toptijd? Nico Reijnders, die later naar Ajax en Club Brugge ging, speelde hier. Zesvoudig international Kees van Ierssel begon bij Baronie. Van Ierssel scoorde in 1968 tegen De Graafschap al na 7 seconden: nog steeds het snelste doelpunt aller tijden in het Nederlandse betaald voetbal.

Ook Gerrie Deijkers, de latere topscorer van PSV met wie hij de Uefa-Cup won en die 36 keer het Nederlands elftal haalde, begon hier.

Bij het Stadsarchief Breda vind je nog veel meer historische foto's van Baronie.

 

Kees Rijvers als speler van Baronie, 1955. Fotograaf: H.A. Hagen, Foto: Stadsarchief Breda, fotonr. 19901288

Kees Rijvers als speler van Baronie, 1955

 

Fantastische trainer, veel geweldige voetballers, maar ook veel voetballende liefhebbers met weinig ambitie, een bedrijfsleven dat niet met geld over de brug komt en te veel fans die de weg naar het stadion nooit vinden. Het is niet het goede recept voor professioneel voetbal….

De afloop

In 1971 saneert de KNVB het betaalde voetbal. Baronie, dat geen sterk seizoen gedraaid heeft, wordt zonder pardon teruggezet naar de Tweede Klasse van de amateurs. De vereniging is bijna opgelucht, maar veel spelers verlaten het team en het duurt lang voordat de club die klap te boven komt. Sinds 1975 heeft Baronie echter weer handenvol kampioenschappen bij de amateurs op het conto bijgeschreven. Met “De Baronnen” moet nog altijd rekening worden gehouden!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.