skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Luud de brouwer
Luud de brouwer RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Luud de brouwer
Luud de brouwer RA Tilburg

Neergestorte vliegtuigen in Lith 1940-1945

Rien Wols
Rien Wols Bhic
vertelde op 25 april 2012
bijgewerkt op 8 mei 2019
Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn er boven Nederland zo’n 6.000 militaire vliegtuigen neergestort. Ruim 1.000 daarvan zijn er in Noord-Brabant terecht gekomen. Dan gaat het zowel om geallieerde (Britse, Amerikaanse en Canadese vliegtuigen met bemanningen die uit nog veel meer nationaliteiten bestonden) als Duitse vliegtuigen.

De geallieerde vliegtuigen waren heel vaak bommenwerpers die bij bombardementsmissies op doelen in Duitsland geraakt werden door Duits afweergeschut (de zogenaamde Flak) of onderschept werden door Duitse jachtvliegtuigen (vooral ’s nachts, tijdens de zogenaamde Nachtjagd).

Wij gaan proberen de verhalen achter al deze crashes te achterhalen met behulp van iedereen die ofwel zélf nog herinneringen heeft of de verhalen gehoord heeft van eerdere generaties. Soms is er al veel bekend, soms wat minder.

Op 30 juli 1943 stortte Lt. Josef Wieser (20) om 10.15 bij Lith neer met zijn Focke Wulf Fw 190A-4 van het 5./JG 1, neergeschoten door een geallieerde tegenstander. Lt. Wieser overleefde het niet en ligt sinds 1949 begraven op de Duitse militaire begraafplaats Ysselsteyn, graf CI-2-45.

En op 28 januari 1945 crashte om 12.30 uur een Amerikaanse B-17G van het 96BG/337BS, gevlogen door 2nd Lt. E.E. Dasso. Over deze crash verscheen in december 2014  in het tijdschrift Tussentijds, een uitgave van de Stichting ‘De Werkende Mens’ uit Oss, een artikel van de hand van Joop Thuring. Dankzij de vriendelijke medewerking van de auteur en de redactie van Tussentijds kun je dat artikel hier lezen.

Joop Thuring voegde daar nog het volgende aan toe: “eind mei bereikte mij het droeve bericht dat Hans Diks, de ‘toeleverancier’ van het oorspronkelijke artikel, plotseling was overleden. Hans was een toegewijde archiefmedewerker die je enthousiast maakte. Hij dacht met je mee en kwam spontaan met archiefstukken aandragen waarvan je het bestaan niet eens wist. Hiermee kon je een historische belevenis, ook wel ‘oral history’ genoemd, objectief onderbouwen zoals het bovenstaande fraai aangeeft. Hij was een stimulerende wegwijzer en aandrager, zowel letterlijk als figuurlijk, van de regionale jongste geschiedenis. Een proactieve instelling voor zijn ‘klanten’ en naar ik begreep ook bij zijn Osse collega’s. Ondanks de uitpuilende archiefkasten laat hij een leegte achter. Heesch, 20 augustus 2015”. 

Dat zijn de kale feiten over deze crashes. Maar die laten nog veel vragen open. Heeft de Duitse piloot zich nog in veiligheid kunnen brengen? En wat is er vervolgens gebeurd? Zijn er aan de grond nog slachtoffers gevallen of gebouwen beschadigd? Er zijn vast nog mensen in Lith die hier wél meer van weten!

Reacties (3)

Jan Ruijs zei op 7 november 2012 om 02:24
<img src="http://www.bhic.nl/data/upload/insturen/olmxdxylkikowkumpsluhgkkszbhgc.jpg" alt="Eugene Dasso" width="115" height="136" border="0" />Op 28 januari 1945 stort een B17 (Flying Fortress) Nr 6589 BX P in Lith neer. De Amerikaanse piloot 2e Lt - E.E.Dasso uit Greenwood-Illenois heeft nog een poging gedaan om te landen, hetgeen hem niet meer lukte. De B17 behoorde tot 337th Squadron - 96e Bomber group en had die dag een missie naar Hohenbudbrug (Dld). Het toestel werd geraakt door de afweer (FLAK) van de Duitsers, en crashte achter de geallieerde linies dicht bij het front.Dempsey was de enige overlevende en werd naar het 2e Ambulance Corps Hospital in Frankrijk vervoerd. Eugene E. Dasso werd 23 jaar, en is begraven naast zijn broer Carl Henry op oorlogskerkhof Margraten Graf o-9/2. Beide broers waren piloot op een B17.Lt Carl Henry Dasso was op zijn 24e missie naar Duitsland. Op 24 mei 1944 werd een toestel van hun formatie welke boven Carl Henry Dasso vloog geraakt, viel naar beneden, en kwam terecht op de lager vliegende B17 van Dasso, waardoor zijn toestel in tweeen werd gespleten.Twee bemanningsleden die zich achter in de staartsectie bevonden, overleefden. <img src="http://www.bhic.nl/data/upload/insturen/evptxiagwkpyjseevggdoheanclhwd.jpg" alt="Carl Henry Dasso" width="115" height="150" border="0" />. Alle overigen van de crew kwamen om.
mike zei op 28 juli 2013 om 00:24
Jan weet u ook waar die b-17 neergestort is?
Marcel Hermes zei op 28 april 2015 om 18:47
Wie heeft er meer info over de crash van de FW190 bij Lith? Zijn er misschien nog mensen die er iets van gezien hebben?

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.
Doe mee en vertel jouw verhaal!