
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Water kan worden gebruikt als krachtbron, als grondstof of als productieomgeving. Al dit gebruik heeft door de eeuwen heen zijn sporen in het landschap nagelaten. Hier proberen we dat zo’n beetje in kaart te brengen. Volledigheid streven we daarbij niet na, want er zijn echt talloze manieren om via water aan je inkomsten te komen. Maar als je iets mist, staan we natuurlijk open voor je bijdrage.
Voor het maken van bier heb je heel veel water nodig, liefst van goede kwaliteit. En dat is er in Brabant altijd geweest. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er in Brabant altijd meer brouwerijen zijn geweest dan elders in Nederland.
Meer over bier brouwen in Brabant
Eendenkooien zijn een Hollandse vinding voor het vangen van wilde eenden. Ze lagen in het open polderlandschap langs een rivier. Veel zijn er verdwenen, maar er zijn er nog een paar over.
Meer over eendenkooien in Brabant
De gedachte dat onze grote zeehavens de kurken zijn waarop de Nederlandse economie drijft is niet zonder grond. Aan de andere kant dragen ook ook de Nederlandse binnenhavens een flinke economische steen bij.
Voor het looien van leer was vroeger veel stromend water nodig, dat niet ijzerhoudend mocht zijn. Verder moest er in de buurt vee geteeld worden voor een regelmatige aanvoer van runder- en schapenhuiden. Als er in de buurt dan ook nog veel eikenschors of ‘run’ beschikbaar was (de belangrijkste plantaardige looistof), dan had je een gunstige plek voor een leerlooierij.
Meer over leerlooien in Brabant
Een voor de hand liggende manier om geld te verdienen, is het vangen en verkopen van vis. Ook in Brabant gebeurde dat. Je kunt onderscheid maken tussen het vangen van trekvis in de grote wateren (Amer, Biesbosch, Maas, Merwede en Oosterschelde) en de echte zoetwatervis in de Brabantse beekjes en riviertjes.
Meer over visserij in Noord-Brabant
Het hoogteverschil in de Brabantse beken en rivieren is niet zo heel groot. Met onderslagmolens werd de kracht van de stroming toch op veel plaatsen gebruikt om een molen aan te drijven. Als er eb en vloed was, zoals bij Bergen op Zoom, dan kon ook het getij hiervoor worden gebruikt. Met de molens kon dan graan worden gemalen, of olie geperst uit zaden. Volmolens, schorsmolens en volmolens werden ingezet om grondstoffen te maken voor de textiel- en/of leerindustrie.